dinsdag 26 mei 2009

Er was eens

Deze sober gedekte tafel is terug te vinden in het openluchtmuseum van Arnhem

vrijdag 22 mei 2009

flaxbourne sauvignon

En ook de Sauvignon blanc van Flaxbourne was een succes.

taartje met aardbeien

En als dessert een aardbeientaartje

witlof met zalm

Witlof met zalm. Verder kun je er eigenlijk weinig van zeggen. Of het moeten de kappertjes zijn en de vinaigrette met citroensap, witte balsamico, gembersiroop en (olijf) olie. Dille erop is ook goed.

dinsdag 19 mei 2009

witbrood met bruine bonen

Ineens dacht ik aan een verse witte boterham met gebakken bruine bonen. Vroeger was dat vaak het ontbijt van mijn vader. Er werden gedroogde bruine bonen gekookt in een grote pan. Die werden bewaard en elke ochtend bakte mijn vader een portie in de koekenpan met wat boter. Ze werden knapperig gebakken en met een verse, besmeerde boterham gegeten, bestrooid met wat zout. Een absoluut verslavende tractatie. Mijn zus, vegetariƫnne pur sang, kan er dagen op leven, eens in de zoveel tijd moet ik ook weer even en inmiddels is het bruine bonenvirus overgeslagen op de volgende generatie.

zondag 17 mei 2009

Nieuwzeelandse wijn

Na een wrange Merlot-ervaring, eerder deze week, werden we gisteravond zeer aangenaam verrast bij de eerste slok van een pinot noir uit Nieuw Zeeland. We dronken 'm, toepasselijk, bij lamsvlees. Een aanrader en te koop bij Albert Heijn.

zaterdag 16 mei 2009

tuinboontjes

In de diepvries liggen nog een paar heerlijke lamsbiefstukjes. Daarbij komt er vanavond risotto met tuinboontjes, munt en peterselie op het lentebord.
fruit een gesnipperde ui, knoflookteentje en selderijstengel in een scheutje olijfolie glazig.
voeg 100 gram arboriorijst toe en schep het even om met de groenten. voeg een scheut droge vermouth of nouilly prat toe. Doe er de gedopte tuinboontjes bij (een pond ongedopt) en giet dan in gedeeltes kippenbouillon toe. Blijf erbij en voeg, zodra de rijst erom vraagt weer een scheut bouillon toe. Begin na ruim een kwartier met proeven van de rijst om te zien of deze gaar is.
Tot slot ging er door deze rijst royaal fijngeneden platte peterselie, en munt en de geraspte schil van een halve citroen.
Aan tafel nog wat parmezaanse kaas en een uitgeknepen partje citroen erover.

vrijdag 15 mei 2009

lavas

Lavas of maggikruid is een keukenkruid waar ik vroeger een hekel aan had. Mijn kindersmaak was niet bestand tegen de soepjes en ragoutjes van mijn grootmoeder die graag met maggikruid in de weer was. Toen de keuken mijn domein werd en ik het maggikruid rook kreeg ik heimwee naar de brouwsels uit mijn jeugd en begon het, eens zo gehate, kruid zelf te gebruiken. Ik weet nog steeds niet of ik het echt lekker vind maar het bijbehorende sentiment is zo sterk dat het onweerstaanbaar is en ik altijd een blaadje moet plukken, fijnwrijven en ruiken wanneer ik een lavasplant passeer.

donderdag 14 mei 2009

terrace of the week


When cafe De Jaren opened, many years ago, there were tiny trees planted on the terrace by the water. Nowadays the trees have matured so that you can have lunch in the shade under a roof of golden leafs. A perfect spot in the heart of Amsterdam

vrijdag 8 mei 2009

Julie & Julia

Er zit een nieuwe "foodfilm" aan te komen. Nog even geduld tot 29 oktober, dan gaat Julie & Julia in premiere.

zaterdag 2 mei 2009

1000 en 1 nacht dessert

Rudolf van Veen, de voormalige " Life&Cooking-kok" reist tegenwoordig de wereld af op zoek naar mooie gerechten en inspiratie. Het nu volgende recept vond ik inspirerend genoeg om onder de aandacht te brengen.
dadel-sinaasappelbavarois (zie recept)
250 g dadels
2 sinaasappels
2 granaatappels
500 g Arabische koekjes
½ cake
100 g gepelde pistachenoten
500 ml slagroom
1 l Turkse of Griekse yoghurt
150 ml grenadinesiroop
1 bosje munt
Dadel-sinaasappelbavarois
250 g dadels
350 ml vers geperst sinaasappelsap
100 g honing
6 blaadjes gelatine
600 ml slagroom

Maak de bavarois (zie onder). Halveer en ontpit de dadels. Schil de sinaasappels en snijd ze in plakjes. Pel de granaatappels en haal het vruchtvlees eruit. Verkruimel de koekjes en snijd de cake in blokjes. Hak de pistachenoten fijn. Klop de slagroom stijf. Maak in een mooie glazen schaal of vaas lagen van alle ingrediƫnten.
Bereidingswijze baverois
Ontpit de dadels en doe ze in de blender. Voeg het sinaasappelsap en de honing toe en mix het fijn. Laat de gelatine 5 minuten weken in koud water. Knijp de gelatine uit en verwarm de geweekte gelatine. Roer de opgeloste gelatine door het sinaasappelmengsel. Klop de slagroom lobbig en spatel het door het sinaasappelmengsel. Laat de bavarois opstijven in de koelkast.

happy meal


Morgen, zondag, een klassieke aspergemaaltijd. Op het menu een prosecco cocktail met vlierbloesemsiroop, een salade met gestoofde venkel, sinaasappel en dragon-vinaigrette, asperges, krieltjes, ham, ei en boter en tot slot een lage cheesecake met verse aardbeien.

vrijdag 1 mei 2009

mosterd-preisoep

Smelt 2 eetlepels boter in een soeppan. Bak daarin 3 kleingesneden preien en 3 in stukjes gesneden aardappels glazig en zacht. Voeg 2 eetlepels mosterd toe en 7,5 dl kippenbouillon.
Laat dit 20 minuten zachtjes koken. Pureer deze soep met staafmixer of in de blender. Roer 2 dl slagroom met een flinke theelepel mosterd en giet dit bij de soep. Serveer met fijngesneden bieslook.