donderdag 31 december 2009

fifteen kerstsalade


Beetje mosterd na de maaltijd maar tijdens een kerstevaluatie met een vriendin kwam de kerstsalade van Jamie Oliver ter sprake. Het schijnt een doorslaand succes geweest te zijn tijdens het kerstdiner op een Brabantse boerderij. Zoiets verlangt navolging. Bij deze het recept, vers van het internet geplukt.

Ingredienten
4 bollen mozzarella, elk 100 g
zeezout en zwarte peper uit de molen
1 citroen
4 mandarijntjes, gepeld en in plakjes van 0,5 cm gesneden
2 handenvol rucola, gewassen en gedroogd
1 krop treviso of radicchio, de bladeren in grove stukken gescheurd, gewassen en gedroogd
een bosje verse munt, alleen de blaadjes
dressing van het sap van 1 citroen,
10 el extra vierge olijfolie,
versgemalen peper en zout
4 plakjes prosciutto (of andere gerookte ham)
een handvol geschaafde Parmezaanse kaas
gerijpte balsamicoazijn

Bereiding
1. Trek de mozzarella in grove stukken en verdeel ze over vier borden. Kruid met peper en zout en rasp er citroenschil over. Verdeel de plakjes mandarijn over de mozzarella. 2. Maak de rucola, de treviso of radicchio en de munt aan met een beetje dressing. Bewaar enkele muntblaadjes voor de afwerking. 3. Leg een plakje ham op een snijplank en rol er een kwart van de aangemaakte blaadjes in. Leg het pakketje op de mandarijntjes en doe hetzelfde met de andere borden. Serveer de salade met geschaafde Parmezaanse kaas, enkele muntblaadjes en een paar drupjes balsamicoazijn.

dinsdag 22 december 2009

tullebandjes

De eerste baksels uit de nieuwe oven.
Twee kersttulbandjes of tullebandjes
om met tante Vic te spreken

zondag 20 december 2009

Heerlijkheden van Sophie Dahl

Nog een kerstverrassing. Nu van dochterlief. Hoopvol pakpapier van de kookboekhandel met daarin verpakt "Miss Dahl's voluptuous delights", in de Nederlandse vertaling.

Paris je t'aime


In Nederland noem je haar stiefdochter, in Frankrijk heet ze belle fille. Caroline kwam gisteren met de Thalys vanuit Parijs voor een paar dagen Amsterdam in de sneeuw. Ze had een paar heerlijke kerstcadeautjes meegenomen van niet de minste adresjes.

maandag 14 december 2009

Nog twee nachtjes slapen

Als je mijn blog volgt, kun je je misschien voorstellen dat ik van mijn oven houd en er moeilijk zonder kan. Toch doe ik nu al een maand of drie, vier, zonder mijn oude oven die het plotseling begaf, na vele trouwe dienstjaren. De opvolger komt woensdag. Net op tijd voor de kerstbakkerij !

Kerst IV - carpaccio van rosbief

Mooie dunne, verse plakjes rosbief zijn een prima basis voor een alternatieve carpaccio.
Druppel wat milde maar smaakvolle olijfolie op een schaal of op eenpersoons bordjes. Maal er een beetje zeezout over en wat zwarte peper. (niet teveel)
Vlij de plakjes rosbief (4 a 5 pp) op de schaal of de bordjes.
Garneer met ragfijn gesneden blokjes frisse bleekselderij, geprakt hardgekookt ei en flinters- of geraspte Parmezaanse kaas. Hier nog weer een drizzeltje olijfolie over .

Kerst III - van vijgen en Parmaham

Bladerend in "het feest van Nigella" kwam ik een gezellig kersthapje tegen.

400 gram Parmaham (geen ultradunne plakjes) 200 gram vijgen (gedroogd of vers)
150 gram milde zachte geitenkaas.
Halveer de gedroogde vijgen. verse vijgen kunnen in vier partjes. Smeer een theelepel geitenkaas op ieder stukje en wikkel er een reepje parmaham omheen.

zaterdag 12 december 2009


kerst 2009 II - salade met walnoten en knoflook

Een heel eenvoudig voorgerecht is de volgende salade. Kersterig wordt ie door de walnoten.
115 gram gepelde walnoten (vers en van goede kwaliteit)
1 - 2 eetlepels koud water
25 gram knoflookteentjes (gepeld)
125 gram milde (olijf)olie
sap van een halve citroen
bindsla of sla naar keuze
zeezout en vers gemalen peper

Pureer de walnoten in een vijzel of keukenmachine met het water. Doe de knof erbij en pureer verder. Dan beetje voor beetje de olie erbij. Maak op smaak met zout en peper en roer het citroensap erdoor.Schep het mengsel op de slablaadjes en serveer. Eventueel in combinatie met andere voorgerechtjes.

uit : Seasons
Zuid- Franse streekgerechten

woensdag 9 december 2009

opmaat naar kerst 2009.- pate met eend

Sint heeft zijn hielen nog niet gelicht of de winkels zijn volledig aangepast aan de komende kerst. ook de kerstboom op de Dam staat in volle glorie. Thuis zijn de strengen kerstverlichting uit de doos gepakt en zo langzamerhand komen er culinaire kerstgedachten opzetten. In de de opmaat naar kerst zal ik een aantal recepten plaatsen die ik kersterig genoeg vind. Zoals bv paté met eendenborst en groene peper.
3 uien
olijfolie
200 gram eendenvlees
300 gram vers vetspek
300 gram magere hamlappen
3 volle eetlepels witte port
1eetlepel groene peperkorrels
1 theelepel fijngeraspte sinaasappelschil
zout en peper
100 gram gerookte eendenborst
100 gram gedroogde eendenborst

Pel de uien, snipper ze en fruit ze in een scheutje olijfolie glazig.
Hak al het vlees klein in de keukenmachine.
Voeg de port, de peperkorrels, sinaasrasp en port toe en wat zout en peper.
Meng dit goed.
schep een derde van het mengsel in een patevorm voor 1 kilo
Dek af met plakjes gerookte eendenborst.
Dan weer een derde van het vleesmengsel
Dek dit af met de plakjes gedroogde eendenborst
Tenslotte de rest van het vleesmengsel
Bak de pate au bain marie, twee uur lang in een voorverwarmde oven van 180 C .
Er kan natuurlijk een cranberry-prutje bij maar de kleine zure cornichons (van Maille) zijn onovertroffen.

uit : pate's & terrines
Stephane Reynaud
Uitg. Terra

zondag 6 december 2009

even op vakantie

Dankusinterklaasje. Weer een heerlijk boek voor bij de verzameling. Prachtige foto's en mooie, vaak simpele, gerechten met verse Franse spullen.

wintertea

Beetje Sint, beetje kerst, beetje winter. Tijd voor een zondagse afternoontea met scones van de bakkerswinkel, champagnetaartje en banket van Holtkamp en tot slot sandwiches met hammousse, makreelmousse en ei/kaascreme. En natuurlijk sloten thee uit een mooi servies.