zondag 30 oktober 2011

wintertijd-eten

Het werd een aardperensoepje met minishitake
en een rustiek appeltaartje

in de keuken van het brein

Mijn zus is schrijfster. Ze schreef vandaag een column over rennend denken. Het heeft niet veel met eten, drinken of koken te maken maar ik gun de lezers van deze blog een mooi verhaal op wintertijd-zondag.
Lees: "Paarse veer"

http://zigsweblog.blogspot.com/?v=0

maandag 24 oktober 2011

PLENTY

Vandaag weer een tijdje bij de Bijenkorf gezeten met een stapeltje kookboeken. Keek ditmaal het boek Plenty van Yotam Ottolenghi wat langer in. Weliswaar niet spiksplinternieuw maar inspirerend.

woensdag 19 oktober 2011

Halloween volgens Amy Atlas

Geniet van de heerlijke
snoep/desserttafels van

maandag 17 oktober 2011

HOME MADE WINTER II


Ondergetekende, madame sans gene, heeft vanochtend het Home Made Winterbook van Yvette van Boven van voor naar achteren op haar gemak doorgebladerd op een lees/wachtstoel bij de Bijenkorf en het vervolgens op het verlanglijstje gezet. Wederom een ultra begeerlijk boek met een mooie vormgeving en fijne foto's van Oof.

zondag 16 oktober 2011

eetcafe Reuring volgens Johannes

beeld3
Lutmastraat 99                                        
1073 Amsterdam


Hier wordt duidelijk met veel liefde en aandacht - en hersens! - gekookt. Ze doen trouwens ook aan catering en partijtjes - het is maar dat u het weet.

De wijnkaart is klein, maar gevarieerd en goed, met bijna alles per glas (van €3,00 tot € 6,50). Het water komt alleen in kleine flesjes (als in een rechtgeaard cafĂ©) en ach, de vriendelijke bediening kent het begrip tussengerecht niet en vraagt of alles tegelijk op tafel moet worden gezet. Dat hoeft niet, maar de vraag alleen al verhoogt de feestvreugde.
De jonge kok en de uitbater mogen trots zijn op wat ze hier tot stand brengen. Dit is sterrenniveau in de Lutmastraat - voor vriendenprijsjes!


PAROOL-BROODJE WEEK 41

wit of meergranen stokbrood, wilde gerookte zalm uit Alaska van Frank's Smoke House, komkommer, verse zelfgemaakte mierikswortelmayonaise


 € 6,95


De OceaanDeli,
 C. van Eesterenlaan 21-23

tomatenchutney


voor het recept > click here

zondag 9 oktober 2011

taart voor Lotus


De verjaardagstaart voor de 5 jarige Lotus gemaakt door haar moeder Marleen

hazelnoot shortcake


Een snel en rustiek koekje bij de thee.

Maak een kruimeldeeg van 100 gram bloem
50 gram poedersuiker (evt. een deel ervan vanillesuiker)
50 gram maizena
50 gram boter
halve theelepel bakpoeder en een snufje zout

Omdat er nog een flinke handvol gebakken hazelnoten ergens zielig stond heb ik ze gevijzeld (niet te fijn en met nog wat bijtgrote stukjes erin), en ze door het kruimeldeeg gemengd.

Het kruimeldeeg werd verdeeld over de met bakpapier beklede bakplaat en licht aangedrukt.
zo'n 25 minuten in een oven van 160 graden. (houd het in de gaten en check vanaf 15 minuten.)
Laat de koek afkoelen en breek in hapklare brokken.

zaterdag 8 oktober 2011

Paroolbroodje week 40



Johannes van Dam is jarig! Vandaag staat de hele PS van de Week in het teken van de culinair recensent van Het Parool.

Johannes van Dams liefde voor de kroket gaat ver terug. Zijn kinderjuffrouw maakte zondags altijd heerlijke kroketten en de snack was ook onderwerp van één van zijn eerste artikelen als journalist. Vandaag de dag is de Holtkampkroket hét beleg van zijn favoriete broodje bij koffiehuis De Hoek.
Ischa Meijer kwam daar nog. De Hoek is gemoedelijk, Amsterdams en ze schenken goede koffie. Geen gelul, er is al genoeg flauwekul.' Meneer Van Dam heeft nog een vinger in de ragoutpap van Holtkamp gehad. 'Op een gegeven moment mocht de oude bloem niet meer worden gebruikt en was de nieuwe bloem te plakkerig. Ik adviseerde er vier procent maĂŻzena bij te doen. Inmiddels doen ze dat bijna overal, maar geen enkele heeft zo'n dunne krokante buitenlaag als de Holtkampkroket.'


twee sneetjes witbrood, boter, twee Holtkampkroketten, mosterd naar smaak toevoegen.

 € 5,80

Koffiehuis De Hoek,
Prinsengracht 341, 020-625 3872



BLUE

In de Kalverstraat bij de Munt is de overdekte winkelgalerij De Kalvertoren. Als je daar de glazen lift instapt en op de knop van de derde etage drukt voel je je even Abeltje. Maar inplaats van dwars door het dak te vliegen stopt de lift precies op tijd in  een skybox met de naam BLUE.
Het cafĂ© heeft een strakke inrichting en een fenomenaal uitzicht over het centrum van Amsterdam, aan alle kanten. Op donderdag is Blue wat langer open in verband met koopavond. Niet veel mensen schijnen dat te weten want het was stil afgelopen donderdagavond. Gelegenheid genoeg om in alle rust te genieten van de spectaculaire wolkenpartijen en zonsondergang.


woensdag 5 oktober 2011

eetcafe


Bij De Balie bij het Leidseplein in Amsterdam kun je eenvoudige gerechten eten in een bruisende omgeving.

dinsdag 4 oktober 2011

Time to Cook

Chocolate & Orange Mousse Cake

Holly. Jo en Mary Ann waren de drie finalisten van The Great British BakeOff.
Jo won vanavond de finale van 2011.
Mary Ann is de finalist met een blog

zaterdag 1 oktober 2011

Broodjes van de week

Mijn broodje van de week :
Eiersalade van adoptiekipeitjes met truffel, Ardennerham en peultjes
Bovenstaand broodje klinkt niet ingewikkeld maar alle elementen van dit broodje zijn zo voortreffelijk bereid dat het broodje een 10+ krijgt.
Gartine/Taksteeg
Paroolbroodje van de week :
ciabatta met rucola, Italiaanse grillsaus, gebraden kalfsvlees met verse zwarte peper, tomaten, geschilde komkommer, donkere olijven en Parmezaanse kaas

€ 4

 Del Italiano
Runstraat 1