woensdag 30 juli 2008

kruidenier

Ik groeide op in een dorp op de Veluwe, grenzend aan de rivier de Rijn.
In mijn vroege jeugd werden de boodschappen gedaan bij de bakker, de groenteboer, de melkboer en de slager. Voor rijst, macaroni, suiker en andere kruidenierswaren was er Pesch op de Steijnweg. Vroeger verzamelden meneer en mevrouw Pesch de boodschappen in een mandje en rekende je af bij de kassa voorin de zaak. Meneer Pesch telde op zaterdag tegen sluitingstijd het kassageld en mijn vader haalde er driekleurenijs toen ik herstellende was van een amandelpellerij in het ziekenhuis. Later werd Pesch een soort zelfbediening ! Mocht je zelf met je mandje langs de schappen. Vanaf de zeventiger jaren veranderde alles in rap tempo. Van de genoemde speciaalzaken heeft bakker van 't Hof het het langst volgehouden. De rest van de winkels moest het veld ruimen voor de vooruitgang, in de vorm van supergrootgrutter Albert Heijn. Ik kan me de sensatie nog herinneren.
Diezelfde supermarkt is inmiddels aangepast aan de eisen van deze tijd en trekt klanten uit de wijde omgeving.
Ik woon niet meer meer in het dorp maar sinds bijna zesentwintig jaar in Amsterdam. De dagelijkse boodschappen doe ik bij AH achter het paleis op de Dam omdat ik daar dichtbij woon.
Deze week had ik twee positieve supermarkt ervaringen op andere plekken in Amsterdam.
De eerste betrof de Albert Heijn op de Elandsgracht. Ik kom er wel vaker. De sfeer is er prettig het personeel vriendelijk en hoezo rijen? Ik geloof dat er bij deze Albert Heijnvestiging sprake is van een franchise overeenkomst met winkelmanager Mary. Dat maakt het mogelijk dat er naast de AH basis een dagelijkse aanvoer is van lekker spul via andere distributie kanalen. Kakelverse groene kruiden bijvoorbeeld. (Zie column van Justus van Oel). Volgens mij scheelt het ook enorm in de betrokkenheid van de medewerkers. Er is een sterk "hart voor de zaak" gevoel wanneer je met je karretje of mandje langs de onberispelijke, goed aangevulde, schappen loopt. Sinds een paar maanden is de winkel uitgebreid en opgefrist. Reden temeer om even de fiets te pakken, de Dam te mijden en een paar grachtjes verderop de boodschappen te doen.
Gecombineerd met een bezoek aan de Albert Cuypmarkt besloot ik vandaag even naar de Dirk van de Broek op het Heinekenplein te wandelen voor de goede cantuccini in de blauwe zakken. Zoals ook de voorgaande keren dat ik er was werd ik aangenaam verrast door het uitgebreide assortiment. Of het nu gaat om schoonmaakmiddelen (je krijgt er bijna zin in) groenten, fruit of andere zaken, Albert kan wel inpakken en zeker wanneer het tot afrekenen komt.
Sommige supermarkten zijn zo beroerd nog niet. Ik kreeg bij Dirk vandaag zelfs bijna dat opwindende gevoel dat hoort bij een bezoek aan een buitenlandse super, één van mijn vakantie geneugten.


dinsdag 29 juli 2008

verse kruiden bewaren

Weet niet meer waar ik het heb gelezen maar de volgende tip wil ik niemand onthouden. Verse groene kruiden als peterselie, munt en koriander bewaar je het beste door ze in een potje met een bodempje water te zetten en met een plastic zak erover (vastmaken met elastiekje) in de koelkast te bewaren. Ze blijven echt ongelooflijk fris en stevig. Zorg dat er geen blad in het water terechtkomt.

dinsdag 22 juli 2008

assiete crudites


In de meer dan vijfentwintig jaar dat ik regelmatig ‘zomers in Frankrijk kom bestel ik in restaurants vaak een assiete crudités. Eén van mijn favoriete gerechten . De naam crudités duidt erop dat de ingrediënten, in dit geval groenten, rauw worden geserveerd. Ik heb het dan over sla, tomaten, komkommer, geraspte wortel etcetera. Hoewel deze groenten op zich al heerlijk zijn met een simpele vinaigrette, worden de meeste versies van het assiete crudites opgeleukt met bijvoorbeeld gekookte koude aardappels, bietjes, sperzieboontjes, bloemkool, venkel of champignons. Vaak vind je een hardgekookt ei, een stukje gare kip of tonijn. Soms ligt er een bergje pastasalade, rijstsalade of tabouleh bij en wordt er mayonaise, vinaigrette naturel of een vinaigrette met blauwe kaas bij geserveerd. Iedere chef heeft zijn of haar eigen invulling van het gezonde franse bordje dat een uitstekend lunchgerecht is. Vooral op lome warme dagen.

cantuccini

Vandaag liep ik weer eens tegen die heerlijke cantuccini aan. Je kunt natuurlijk zo'n beeldige Italiaanse zak kopen of cadeau geven/krijgen maar waarom niet zelf bakken? Vers en veel meer koekjes voor minder geld. Inplaats van amandelen zou je ook pistache-, hazel-, of walnoten kunnen gebruiken. Ze zijn er ook in een chocoversie met hazelnoten. Het volgende recept komt van Lien
60 g zachte boter
250 g fijne kristalsuiker
2 eieren
rasp van 1 citroen en/of sinaasappel
400 g bloem
1,5 tl bakpoeder snufje zout
150 g amandelen met vlies
3 el Vin Santo of likeur naar keuze
Verwarm de oven voor op 180 ºC.Roer de boter met de suiker zacht en romig. Mix de eieren en de citroenrasp erdoor. Meng de gezeefde bloem, bakpoeder en snufje zout erdoor. En tot slot de Vin Santo en de amandelen erdoor.
Maak van het deeg 2 of 3 lange worsten van ongeveer 3 cm hoog en 5 cm breed. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat zo´n 8 cm van elkaar af. Bak ze ± 25 minuten tot ze goudgeel zijn, maar toch nog een beetje zacht.
Haal ze uit de oven en leg ze op een snijplank (voorzichtig ze zijn nu breekbaar!) en snijd ze met een scherp mes in schuine plakjes van ongeveer 2 cm dik. Werk voorzichtig.Leg ze op de snijkant op de bakplaat en bak ze nog ± 10 min, zodat ze verder drogen.

auberginedip met walnoot

Bak een grote, in kleine blokjes gesneden aubergine, in zonnebloemolie totdat hij zacht en lichtgekleurd is. Doe er de laatste paar minuten een fijngesnipperd uitje bij. Doe de aubergine in een mengbeker samen met een handje walnoten en een teentje knoflook. pureer dit mengsel en breng op smaak met citroensap, zout en peper. serveer evt. met wat griekse yoghurt, olijf of notenolie, munt en/of peterselie.

aardappeltje


Uit de DELICIOUS van de maand augustus 2008 probeerde ik een heerlijk aardappelreceptje.Lekker als bijgerecht of als basis voor een tapa.Kook jonge aardappeltjes in de schil vijftien minuten in kokend water met zout.Verwarm de oven voor op 240 graden.Verdeel de gekookte, iets afgekoelde, aardappeltjes over een ingevette bakplaat. Druk ze plat met een pureestamper. Bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze royaal met gemalen zeezout en peper. Bak de aardappeltjes 20 tot 30 minuten tot ze lekker knapperig en goudbruin zijn.


In DELICIOUS of the coming month August I found a very tasty patato recepy. Boil small young patatoes with their skin, in boiling, salted water, for 15 minutes.Preheat your oven on 240 C degrees.Put the slightly cooled patatoes on an oiled bakingtray. Press them down a little untill slightly flat. Brush some olive oil on top and season with seasalt and pepper.Bake for 20 to 30 minutes untill crisp and golden.

zondag 20 juli 2008

trout


One of the highlights of this French holiday was a visit to a charming simple restaurant along the border of a trout pont. Trouts, fresh from the pont, fried in vegetable oil, accompanied by french fries, a slice of lemon, some parsley and garlic and a sunny tomato formed a perfect meal in a perfect rural setting. Whenever you are in the neighbourhood of St. Jean de Cole in the French Perigord, pay a visit to Etang de pêche à la truite - Pisciculture, au lieu-dit « Fon Pépy ».Tel : 05.53.52.04.99

l'épicerie

Back from France with a shoppingbag filled with French goodies.

zaterdag 5 juli 2008

olé


Een tafel vol tapas, wat flessen wijn en iedereen is gelukkig.

Ik botste op een site met tapasovervloed

dinsdag 1 juli 2008

ETON

Eton is een beroemde kostschool. Op de kaart van Engeland te vinden in Eton, vlakbij Windsor ten noorden van Windsor Castle. Het is één van de negen oudste kostscholen in Engeland. Naast verschillende beroemde studenten komt er ook een lekker toetje vandaan ; Eton mess.

Eton mess


Een chaotisch,
buitengewoon eenvoudig te maken,
dessert.
ingrediënten
250 ml slagroom
2 grote meringues
zomerfruit als
aardbeien,frambozen,
bosbessen, bramen
eetlepel suiker

bereiding
Maak van een deel van de aardbeien of frambozen een coulis door ze met suiker te pureren en te zeven.
Klop de slagroom stijf met een beetje suiker
breek de meringues in stukken en doe deze bij de stijfgeslagen room
schep er vers fruit op en meng alles luchtig door elkaar.
Doe alles in één grote schaal of in individuele schaaltjes en schenk tot slot wat coulis over deze romige, roze fruitwolk(jes)