donderdag 27 november 2008

lof der zoetheid


Vanaf vandaag heb ik iets met Rotterdam. Ik heb de site van "Lof der zoetheid" ontdekt. Een inspirerend cateringbedrijf in Neerlands havenstad, gerund door moeder en dochter met Russische roots.
Op de bovenste foto een mooi doosje met daarin alles voor een 1-persoons high tea. Dat had ik nou graag willen bedenken.

maandag 24 november 2008

kookboeken online

Cookstr.,een Engelstalige kookboekensite met schrijversportretten, foto's en recepten. Natuurlijk om de verkoop te stimuleren maar ondertussen ook fijn om gewoon langs alle informatie te klikken en te scrollen.

woensdag 19 november 2008

marie antoinette

Canvas zond de film Marie Antoinette uit.
Het ene heerlijk decadente frame na het andere.
Eenmaal op de troon in Versailles, verzamelt de beeldschone Marie Antoinette een handvol vriendinnen om zich heen en begint haar nieuwe leven.
Ze hult zich in de prachtigste jurken, koopt schoenen aan de lopende band, raakt zo goed als gokverslaafd en doet zich te goed aan sprookjestaarten.
Die, ter uwer informatie, voor de film werden gemaakt door de beroemde Parijse bakker Ladurée.

drijvend bestek

ontwerp van Seonyong Lee

dinsdag 18 november 2008

maandag 17 november 2008

Balthazar

Het heerlijke toeval wilde dat Emma's beste vriendin Lauri met haar familie in New York was voor een korte citytrip. Samen beleefden ze veel van wat er niet gemist mag worden in deze stad. Eén van de avonden werd er gegeten in het, op Franse leest geschoeide, restaurant Balthazar.

rillettes

Rillettes is een vleesgerecht dat het meest lijkt op paté. Oorspronkelijk werd het gemaakt van varkensvlees. Het vlees wordt in stukken gesneden, flink gezouten en dan langzaam gegaard in vet. Het vlees moet zo gaar zijn dat het makkelijk in draadjes is te trekken met een vork. Als het is afgekoeld wordt het samen met wat vet tot een smeerbare substantie gemengd. Rillettes wordt vaak op brood of toast gegeten met zure augurkjes (cornichons).
Vlees van gans, eend, kip en konijn lenen zich ook goed voor het maken van rillettes.
rillettes van eend
Ingrediënten
3 eendenbouten van tamme eend,1 teentje knoflook,gehalveerd,15g grof zeezout,10g witte peperkorrels,gekneusd,1 tl verse tijmblaadjes,1-2 liter ganzenvet,blik(poelier of delicatessenwinkel),kleine zure augurkjes,waterkers.
Bereidingswijze
Eendenbouten met teentje knoflook inwrijven. Zout,peperkorrels en tijm mengen. Bouten met tijmmengsel inwrijven en 24 uur in koelkast laten marineren. Ganzenvet verwarmen tot 180 graden.Eendenbouten schoon wrijven en in ganzenvet leggen. Ze moeten helemaal met ganzenvet bedekt zijn. In 1 1/2 uur op heel zacht vuur in ganzenvet verwarmen(op 180 graden) tot eend gaar is en vlees van het bot valt. Eendenbouten uit pan scheppen.Bot en vel verwijderen en eendenvlees met vork in dunne lange repen trekken.Vlees mengen met enkele eetlepels ganzenvet tot smeuïg mengsel ontstaat.Rillettes in schaal doen en stevig aanduwen.Dun laagje ganzenvet op rillettes schenken(zodat het vlees goed bedekt is).Laten afkoelen.Onder zo'n laagje vet kan rillettes wel 3 weken in de koelkast worden bewaard.

lavendelijs

Hulpmiddelen:
Evt. ijsmachine (is niet noodzakelijk)
Ingrediënten
5 eidooiers / 100 gram fijne kristalsuiker / 200 ml volle melk / 200 ml slagroom / 50 gram honing / 1 theelepel maizena / 5 takjes met lavendelbloemen
Bereidingswijze
Verhit de melk met de lavendelbloemetjes tot lauwwarm en laat dit 10 tot 15 minuten trekken. Meng de honing en de slagroom. Roer de eidooiers, maizena en de suiker tot een romig geheel. Zeef de melk, verwarm het opnieuw, giet het op het dooiermengsel en verhit het geheel. Blijf goed roeren. Als het is ingedikt worden slagroom en honing toegevoegd. Laat het mengsel bevriezen in de diepvries of ijsmachine. Bij bevriezing in de diepvries regelmatig even doorroeren.
NB
Bij navraag bleek het op PONT 13 te gaan om ijs met citroengras ook wel sereh. In het bovenstaande recept zou ik de lavendel vervangen door twee gekneusde sereh stengels. Op de blog van Lien staat ook een leuk recept van kokos/sereh ijs.

zondag 16 november 2008

PONT 13

Net als de vorige keer, in maart, hadden we een gezellige middag aan boord van Pont 13 in de Westelijke Houthavens van Amsterdam. Ik hou van die plek. Een vrijplaats aan een rafelrand van de stad. De winterse zon zorgde voor een knisperend licht over het water en binnen was het warm en gezellig. Een grote houtkachel, lange ruige tafels en een goedgemutst gezelschap dat zich op welke plek aan tafel dan ook, goed voegde. We vierden de verjaardag van mijn vriendin Liz met een feestelijke lunch. Een verzameling voorgerechten waaronder een heerlijke salade van wilde spinazie, geitenkaas en tomaat, een verukkelijke rillette, paté en steak tartare. Daarna de keuze tussen vis of eend met een groente-paddenstoelen mengsel, zuurkool en frites. Het dessert was een grote taart met van alles en heerlijk ijs met, volgens mij en mijn disgenoot, een vleug lavendel. Een restaurant dat ik iedereen kan aanbevelen die, net als ik, niet houd van opgeprikt of pretentieus.

zaterdag 15 november 2008

wintercake

Vandaag een wintercake voor Jelle en Sanne. Zoon en dochter van mijn, veel te vroeg overleden, vriendin Geja. Maandag is het alweer twee jaar geleden dat ze ons verliet. In elk geval tweemaal per jaar komen we met familie en vrienden bij elkaar om het graf te verzorgen en bij elkaar te zijn. Morgen is het weer zo'n dag en neem ik een wintercake mee.

Een pak mix voor fijne cake (Koopmans)
150 gram boter
4 middelgrote eieren( ik nam grote)
een flinke eetlepel griekse yoghurt
100 gram gewelde rozijnen (evt. in rum of cognac)
200 gram gemalen hazelnoten (grootste deel fijngemalen, klein deel grof)
1 appel in dunne plakjes geschaafd en nog even iets fijner gehakt met een mes.

Mix, boter, eieren, yoghurt en fijngemalen hazelnoten tot een een mooi beslag draaien in de keukenmachine.
Dan de groffer gehakte hazelnoten, de rozijnen en de appel erdoor scheppen.
In een cake of tulbandvorm doen en 60 a 70 minuten bakken op 160C graden.

vrijdag 14 november 2008

madeleines met honing en sinaasappel

90 gram boter
90 gram fijne tafelsuiker
snufje zout
1 eetlepel honing
100 gram zelfrijzend bakmeel
2 grote eieren
1 theelepel geraspte sinaasappelschil
evt een scheutje oranjebloesemwater
Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en laat het draaien tot een mooi beslag.
Doe het beslag in een ingevette en met bloem bestoven madeleinevorm en bak zo'n 10 minuten in een voorverwarmde oven van 190C.

madeleines

Omdat ik vandaag in de buurt was van de Albert Cuyp stapte ik binnen bij de firma Duikelman waarover ik al eerder berichtte. Een schat aan alles wat met keuken en koken heeft te maken. Onder andere siliconen bakvorm matjes. Er zijn misschien wel veertig verschillende. Ik nam vandaag het matje met de minimadeleines mee. Verder nog een handige doseerfles voor het beslag. Thuisgekomen deed ik alle voorgeschreven ingrediënten in de kom van de foodprocessor, draaide de knop om en keek een halve minuut de andere kant op. Het beslag ging in de handige doseerfles en de inmiddels ingevette vorm werd gevuld. Na 10 minuten kon ik het eerste baksel lossen. Er volgden nog twee baksels en toen was het beslag op. 45 minimadeleintjes. De cellofaanzakjes en het grijze papier haalde ik bij een andere favoriete winkel, Vlieger.

woensdag 12 november 2008

straateten in NY

Maandag vertrok mijn Emma naar New York. Er volgden wisselende berichten. Van zwierende gouden blaadjes in Central park tot heimwee aanvalletjes in de ochtend en geen honger hebben. vanuit ons eigen Amsterdam reis ik een beetje met haar mee via het wereld wijde web en ontdek daar leuke sites. Bijvoorbeeld één over streetfood in New York. Voor als Emma weer trek krijgt. Check it out!

zondag 9 november 2008

panko

We aten pankokipjes. Panko is Japans gedroogd broodkruim en groffer dan paneermeel. Kipstukjes even door de bloem, dan door losgeklopt ei en tenslotte door de panko. Zachtjes bakken in plantaardige olie en je hebt de lekkerste nuggets die er zijn

zaterdag 8 november 2008

Argentina

Vandaag werd het huis gevuld met onze vrienden.We dronken een glas wijn, aten tapas en wensten Emma een goede reis. Een negendaagse tussenstop in New York en dan naar Buenos Aires. Een avontuur om zichzelf en nieuwe mensen tegen te komen en een andere wereld te leren kennen. Een goed plan maar ik weet zeker dat ik die zestien weken stiekum af ga tellen.

zondag 2 november 2008

artisjokharten gemarineerd

Met wat er nog in huis was probeerde ik iets leuks te maken van een blik artisjokharten.
Laat een blik artisjokharten uitlekken (knijp het laatste vocht er voorzichtig uit).
leg een laag gehalveerde artisjokharten in een hoog schaaltje of kleine weckpot.
daarop wat zeezout, peper, (gedroogde) provencaalse kruiden, dunne plakjes knoflook, dunne plakjes citroen en een scheut olijfolie. Herhaal deze twee lagen en laat het een aantal uren marineren. Ik strooide er nog een restje kleine olijfjes over.