woensdag 30 juni 2010

A bientot

A
bientôt

dinsdag 29 juni 2010

Viennoiserie

Viennoiserie is afgeleid van Viennois (Weens, uit Wenen), waarbij men vermoedt dat de croissant aan de basis zou liggen. Marie-Antoinette, (1755–1793), echtgenote van koning Lodewijk XVI introduceerde het broodje in Frankrijk. Ze was de dochter van het Oostenrijkse keizerspaar Frans I en Maria Theresia.
Ze zijn niet of met moeite te weerstaan,
De broodjes uit de serie Viennoiserie. Bladerdeeg is de basis van de croissant en de afgeleiden daarvan: pain aux raisins, pain au chocolat, pain aux amandes. Je ziet ze in gedachten op een bordje liggen naast je ochtendkoffie.
Vanaf zaterdag kom ik ze elke dag tegen bij de franse bakker.
Sterk zijn, kijken mag, aankomen niet en opeten al helemaal niet. Misschien eentje dan.

Pezenas

Dit zijn de hartige pasteitjes uit Pezenas. Een stadje dat we passeren op weg naar onze vakantiebestemming. Ik heb ruimschoots gegoogeld naar culinaire specialiteiten in de Languedoc. Naast de overbekende wijnen kwam ik natuurlijk Cassoulet tegen, Nouilly Prat uit Marseillan aan de kust, verschillende kazen en deze speciale taartjes.
Ik heb zo'n idee dat het qua eten en drinken helemaal goed gaat komen daar in het zuiden.
hier een recept voor de pasteitjes uit Pezenas.
Ik heb nu even geen tijd voor de vertaling, die volgt t.z.t., of niet.
Préparation : 40 mn Cuisson : 30 mn Ingrédients (pour 15 personnes) : Pâte brisée :- 800 g de farine- 400 g de beurre - 2 jaunes d'oeufs- 1/2 verre d'eau- 1 cuillère à café rase de selGarniture :-
600 g d'épaule d'agneau désossée et hachée- 100 g de raisins secs- 2 cuillères à soupe de cassonade- 180 g de saindoux- 1 gros citron non traité- quelques pincées demuscade, cannelle, cumin- 1 oeuf- sel et poivre

maandag 28 juni 2010



Het 25+ graden bord van vanavond.

Met de klok mee > Dolmas, peppersweet met geitenkaas, Caponata, Mozzarella, ijsbergsla met tomaat en pijnboompitjes.

Het recept voor caponata vind je onder "antipasti".

Zuidelijk zitten

"Vleugelnoten zijn aantrekkelijke, grote, en snelgroeiende bomen. Incidenteel worden ze in parken en grote tuinen aangeplant. Pterocarya fraxinifolia is buiten Azië de meest aangeplante boom. De hybride Pterocarya ×rehderiana (een kruising tussen Pterocarya fraxinifolia en Pterocarya stenoptera) groeit zelfs nog sneller en wordt af en toe aangeplant voor houtproductie. Het hout is van goede kwaliteit, hoewel niet even dicht en sterk als notenhout."
Tot zover wikisage over de bomensoort die het Amstelveld in Amsterdam siert.


Voor het zuidelijke zitten bij 25+ temperaturen kun je terecht bij NEL op het Amstelveld. We hebben uitgebreid zuidelijk gezeten. Van half elf tot een uur of drie om precies te zijn. Er was weinig fantasie voor nodig om je op een Zuid Frans plein te wanen. Ettelijke espresso's, glaasjes water en een fijne salade. Zo is het prima uit te houden.

Maandag, plantjesmarkt dus. We hebben geen plant gezien kan ik je vertellen.

zondag 27 juni 2010

risotto tuinbonen

Hopla,
uit de peulen,
in de Risotto.

sweet memories

"Muizenvriendjes", grrr, hebben Emma's babyalbum toegetakeld. We hebben de bladzijden losgescheurd om te scannen. En natuurlijk tijdens het losscheuren herinneringen opgehaald. Gisteren vertelde Emma nog dat ze, zo lang ze zich kan herinneren, op het aanrecht heeft gezeten terwijl ik aan het koken was. De eerste bewijzen dat ze goed heeft opgelet zijn geleverd.

zaterdag 26 juni 2010

zomeravond aan boord

Op deze heerlijke zomeravond waren we uitgenodigd op het schip waar ik al vaker over heb geschreven. Dierbare disgenoten, een heerlijk zonnetje tot ie onderging, en een tafel vol lekkere hapjes en drankjes. Zo kan het zijn.
conny boot juni 004
Het Schip

conny boot
wapperende lap tegen de zon/ zomerfruit/ witlofbootjes met garnalensalade en makreel/ verkoelende gazpacho

conny boot juni 019
Emma in het avondlicht

W H A T ????

N.B.
Kom ik er net achter dat het fysieke adres van Mergenmetz op 5 minuten van mijn ouderlijk huis ligt. Zo grappig.

Utrechtseweg 433
6865 CL Doorwerth

BOUILLON

Via Mergenmetz kwam ik op de site van bouillon. Een tijdschrift, niet zozeer met recepten maar wel over eten. Op hun site kom je er achter waar de artikelen van het zomernummer 2010 over gaan. Wat mij betreft een "moet-ik-hebben" -blad. Als het wat koeler wordt stap ik op de fiets naar de kookboekenwinkel. Het magazine gaat in mijn rode koffertje mee naar Frankrijk waar ik het, liggend in de schaduw van één of andere mediterrane boom, ga verslinden.

2 x stilleven na de Lindengrachtmarkt

Al om negen uur was het ongewoon warm voor de tijd van de dag. De bloemen heb ik kunnen weerstaan hoewel er een aantrekkelijk aanbod was van ridderspoor in 6 verschillende kleuren, wolken vrouwenmantel en gipskruid, jonge, paars/groen/grijze Judaspenning, en "neem me alsjeblieft mee"-pioenen.
Maar, het is heet en wordt nog heter en halverwege de week vertrek ik naar het verre Franse Zuiden. Geen bloemen deze week. Wel een kilo tuinbonen met zachte velletjes. om er een risotto mee te maken. En natuurlijk kersen. "België,zoet" stond erbij.Verder een makreelfilet en Hollandse garnaaltjes. Beide om er een lekker prutje van te maken en te serveren in witlofbootjes bij de borrel op de boot vanavond.
oostindische kers 007
oostindische kers 010
Mijn schoonzus vroeg me om het recept van risotto met tuinboontjes dat ik ooit voor haar en de twee nichtjes maakte. Op de site Mergenmetz kwam ik het recept tegen zoals ik het altijd maak.
Er staan op deze site nog veel meer recepten met tuinbonen.

Risotto met tuinbonen


2 kg tuinbonen; 550 gram arboriorijst (risottorijst); olijfolie; 2 ui, fijngesnipperd; 1 a 2 liter groentenbouillon; droge witte wijn; Parmezaanse kaas, geraspt; peper & zout

De bonen doppen. Kook ze gaar in 5 tot 10 minuten beetgaar (afhankelijk van de ouderdom der bonen). Dop ze nog een keer: de vliesjes eraf halen. Breng de bouillon aan de kook en zet op een laag vuur. Doe een scheut olijfolie in een grote pan (kasserol) en fruit de ui. Zet het vuur hoog, voeg de rijst toe en schep het om zodat alle korrels glazig worden van de olie. Blussen met een flinke scheut of scheuten wijn en zet het vuur direct laag. Laat de wijn nagenoeg volledig absorberen en verdampen. Voeg met een soeplepel een flinke scheut bouillon toe. De rijst moet zachtjes koken. Regelmatig omscheppen en wat bouillon toevoegen. De rijst moet niet nat worden, maar "kruipen". Proef na een kwartier of de substantie goed is en de rijst gaar. (De buitenkant zacht, de binnenkant een "beet".) Haal de risotto van het vuur, breng op smaak met peper en zout en de kaas. Schep de tuinbonen erdoor en opdienen.

donderdag 24 juni 2010

kersen

kersen
Deze foto van mijn favoriete fruit
is gemaakt door Noortje T.
Een mij onbekende fotografe die opdook
onder de zoekterm "stilleven kersen".
Mooie foto Noortje.
Ik hoor het wel als ie weer moet verdwijnen

woensdag 16 juni 2010

Beschuit-met-aardbeiendag 2010-06-17

studie en aardbeien 014

Vandaag zou mijn vader 80 jaar zijn geworden.

We vieren zijn leven met de bekende beschuit.

17 juni 1930 - 1 februari 1989

maandag 14 juni 2010

pasta met walnootpesto

Het volgende,vegetarische, recept kwam ik tegen op 101 cookbooks. Ik heb het zonder te bewerken gekopieerd gewoon om voorlopig even te parkeren en niet kwijt te raken.
Strozzapreti, by the way, is een pastasoort die er uitziet als lange, handgedraaide macaronirolletjes.

Pounded Walnut Strozzapreti
Use a short pasta here, I happened to have a farro strozzapreti, which was great, the sauce got caught up in its little curls. In the book Mona uses a ruffled edge farro pizzichi.
3/4 cup / 3.5 oz / 100g walnuts1 clove garlic, peeled, germ removed if garlic sprouted1/4 teaspoon fine grain sea salt
2/3 cup / 5oz / 150ml extra-virgin olive oil3 tablespoons marjoram, chopped3 tablespoons parsley, chopped1/2 cup / 1 oz / 30 g pecorino Romano, gratedsalt & pepper1 pound / 16 oz / 460g short farro pasta
Start by heating a large pot of water, it will take a while for it to come to a boil.
In the meantime, toast the walnuts in a 350F / 175C degree oven until they are golden, 8-10 minutes. While still warm, wrap them in a clean dish towel and rub off the skins.
Place the garlic and salt in a mortar and pestle, and pound to a fine paste. Add the walnuts to the mortar and pestle and pound into a paste. Alternately, you can do this in a food processor.
Transfer the nut mixture to a bowl. Stir in the olive oil, then add most of the herbs. Stir in the pecorino, taste, and adjust the seasoning.
Salt the pasta water generously, and cook the pasta al dente. Drain and reserve a big cup of the pasta water. Toss the walnut pesto with the pasta, and thin out the sauce with the reserved water. Serve topped with a sprinkling of the remaining herbs.
Serves 6.
This recipe was adapted from
Coco: 10 World-Leading Masters Choose 100 Contemporary Chefs by Editors of Phaidon Press. Published by Phaidon Press (November 16, 2009).

zondag 13 juni 2010

rollende keukens

Vorige week berichtte ik over o.a. de franse hotdogkar op de Lindengrachtmarkt n.a.v. een artikel in de PS van het zaterdag-PAROOL. Ik heb 'r gevonden, Liesbeth van Warmerdam, Helemaal aan het einde, of zo u wilt, het begin van de markt. Met haar rollende keukentje. Ben benieuwd of we haar ook gaan tegenkomen tijdens het weekend van de rollende keukens op het Westergasterrein in het weekend van 17/18 en 19 september. Een superleuk idee voor een evenement dat ik dit jaar voor het eerst ga bezoeken.

maandag 7 juni 2010

vlierbloesemsiroop II

vlierachtertuin[1]
Doe 30 tot 40 mooie bloemschermen in een pan.
Leg er plakken citroen en grapefruit op.
Giet er anderhalve liter kokend water op.
Voeg een kilo suiker, 40 gram citroenzuur en evt. twee kaneelstokjes toe.
Los al roerend de suiker op in het mengsel, laat het afkoelen en zet het drie dagen in de koelkast.
Af en toe even omroeren, tenslotte zeven en in een schone fles gieten.
uit : zoete en hartige heerlijkheden
van Gartine

zaterdag 5 juni 2010

passie voor koken

Liesbeth van Warmerdam in haar franse hotdogkar op oa de Lindengrachtmarkt. Hoe leuk is dit?
In het PAROOL PS van vandaag, zaterdag, 5 juni, een leuk artikel over een paar mensen die, ondanks hun studie en anderssoortige carrieres, hebben gekozen voor koken.

Inspirerende kost voor mensen die daar stiekem ook wel eens aan denken.

van de markt


De buit ? Een bos lupine, 3 roze hanggeraniums, een pond kersen, verse basilicum en bladpeterselie, een stuk kaas met mosterzaad en een frans worstje met venkel. Oja en een grote artisjok.

donderdag 3 juni 2010

tea time

b44a7[1]
De tijd dat de Engelsen massaal aan de thee, scones en taartjes zaten om een uur of vier is kennelijk voorbij. Het Britse blad "Country Living" doet een oproep aan de lezers om tea time in ere te herstellen. Het tijdschrift is voor een belangrijk deel gevuld met alles dat met deze heerlijke traditie heeft te maken. Recepten, serviezen, en feestelijk gedekte tafels.

woensdag 2 juni 2010

Afternoon tea

Here I'm talking scones !!!

Het is 1752, Hendrik van Swellengrebel keert na een verblijf van achtendertig jaar in Zuid Afrika terug naar Holland. Hij koopt het landgoed Schoonoord met het daarbijbehorende bos. Het worden de Kaapse bossen, als herinnering aan Zuid Afrika. De heuvel in het bos vernoemt hij naar zijn dochter Helena. Bijna twee eeuwen later bouwt Mr. klein, de eigenaar op dat moment, het chalet, dat is bedoeld als theehuis voor het wandelend publiek. Tegenwoordig is het bos plus chalet in beheer van de vereniging Natuurmonumenten.

Chalet Helenaheuvel ligt op een idyllische lokatie, middenin de bossen van de Utrechtse heuvelrug. Echt, mooier kun je bijna niet treffen .Met 25 familieleden deden we hier een high tea. De tafel zag er feestelijk uit met een heuse Samovar voor het hete theewater, en schalen vol hartig en zoet. Vooral de zgn ski-taart ging erin als ski-taart en uiteindelijk bleef er ook van de rest weinig meer over of ging mee in zelfgeknutselde "doggybags". Het had wat mij betreft nog wel een tikje Engelser gekund door een beter scone-recept te gebruiken. Deze waren een beetje zielig vooral wat betreft het formaat. Een alternatief voor clotted cream is bv een mengsel van mascarpone, luchtig geklopt met creme fraiche of slagroom. En de thee kan echt beter. Heet water en zakjes? Een Engelsman zou zich generen. Wat is er mis met een paar grote potten lekkere versgezette thee van topkwaliteit?Het zou deze hightea een stuk meer smaak, klasse en uitstraling geven. De plek vergoed veel, zoniet bijna alles, maar toch.