dinsdag 7 juni 2011

sinaasappel/hazelnoottaart


Volgens mij gaat dit 'm worden aanstaand weekend



1 (biologische) sinaasappel met dunne schil
225 gram ongezouten boter
225 gram donkere basterdsuiker
300 gram geraspte wortel
3 eieren + 1 eiwit
135 gram gemalen (niet te fijn) hazelnoten
300 gram zelfrijzend bakmeel

75 gram fijne suiker
170 gram goede sinaasappelmarmelade
80 ml grand marnier
110 gram grof gehakte, geroosterde hazelnoten

Doe de sinaasappel in een klein pannetje met water tot ie onder staat en laat op klein vuur zachtjes gaar koken in 45 minuten. Af laten koelen
Verwarm oven voor op 180 graden
Vet een springvorm van 24 cm in. (ik leg altijd bakpapier op de bodem)

Snijd de sinaasappel in vieren verwijder de pitjes en pureer 'm samen met boter, basterdsuiker en wortel in de keukenmachine. Voeg terwijl de motor draait de eieren 1 voor 1 toe zodat je een glad beslag krijgt. Mix dan de gemalen hazelnoten in een paar tellen erdoor. Doe het beslag in een kom en spatel het gezeefde meel erdoor. Schep het beslag in de vorm en bak 45 minuten . Prik met sateprikker in het midden om te zien of deze er droog uitkomt. Tien minuten in de vorm laten afkoelen en dan verder koelen op een rooster.
Verwarm de marmelade met de likeur en zeef de schilletjes eruit. Roer en gehakte hazelnoten erdoor en houd het mengsel warm

Snijd de taart in punten giet er wat van de siroop over en serveer met een mengsel van mascarpone en geklopte, gezoete slagroom en een snufje nootmuskaat.

Geen opmerkingen: