Helemaal gelukkig word ik van deze onderneming
persoonlijke selectie van favoriete recepten en aanverwante wetenswaardigheden
donderdag 26 juli 2012
woensdag 25 juli 2012
Dolhuys Haarlem
Wanneer je even niet oplet is facebookvriendin Sabine Bosman vertrokken naar zonnige oorden, of liever, geheime afgelegen idyllische plekken. Voor je het weet is ze weer terug en gestart met een nieuwe verrassende onderneming. Een enkel initiatief wordt tijdig afgeblazen maar veel vaker worden de goeie en leuke ideeën verwezenlijkt en worden de plekken waar ze neerstrijkt ineens inspirerende oases waar het goed toeven is en waar vooral heerlijk kan worden gegeten.
Sinds kort kun je haar vinden op het terrein van Het Dolhuys in Haarlem, waar ze het café/restaurant gaat runnen. De komende tijd wordt er verbouwd maar Sabine zou Sabine niet zijn als ze daar geen oplossing voor gevonden zou hebben. De oplossing is in dit geval KEET. De foto zegt voldoende.
Sinds kort kun je haar vinden op het terrein van Het Dolhuys in Haarlem, waar ze het café/restaurant gaat runnen. De komende tijd wordt er verbouwd maar Sabine zou Sabine niet zijn als ze daar geen oplossing voor gevonden zou hebben. De oplossing is in dit geval KEET. De foto zegt voldoende.
vrijdag 20 juli 2012
baghrir
Gisteren, bij mijn vaste marokkaanse slager/groentenman/kruidenier lag een onweerstaanbare stapel baghrir.
Ze worden ook wel duizendgaatjespannenkoeken genoemd. Ik at ze ooit in een multicultureel centrum waar ze voor m'n neus gebakken werden en je de gaatjes er in zag vallen. Over de nog warme pannenkoeken gaat gesmolten boter en honing. Nou ja, het is net zo lekker als het klinkt.
Ze worden ook wel duizendgaatjespannenkoeken genoemd. Ik at ze ooit in een multicultureel centrum waar ze voor m'n neus gebakken werden en je de gaatjes er in zag vallen. Over de nog warme pannenkoeken gaat gesmolten boter en honing. Nou ja, het is net zo lekker als het klinkt.
appeltaart
Er is altijd wel een reden om een appeltaart te maken en te eten. Ditmaal ter ere van jarige buurman Pieter en de thuiskomst van een spannende zee-zeil-reis van buurman Gerrit. Ditmaal dus een beetje stoere, rustieke taart.
Seriously, dit is het schip waarop Gerrit voer.
woensdag 18 juli 2012
perfecte humus
hummus met gebakken lamsgehakt, couscoussalade en rodekool salade
David Lebovitz, Joodse Amerikaan, woonachtig in Parijs, maakte onlangs een tripje naar het heilige land en kwam terug met een schat aan informatie en inspiratie wat betreft het eten in Jeruzalem.
Je krijgt bij het lezen van zijn post en het zien van de foto's direct zin om naar Israël af te reizen en in zijn culinaire voetsporen te treden.
Ik ben op zoek gegaan naar een goed recept voor houmous of hummus en stuitte op een bijkans wetenschappelijk onderzoek naar dit gerecht. Geschreven door Felicity Cloake voor The Guardian in augustus vorig jaar.
Uiteindelijk gaf ze het recept van de , volgens haar bevindingen, perfecte hummus. Komt ie :
200 gram gedroogde kikkererwten
1½ theelepel bicarbonate of soda
6 eetlepels tahini
sap van een citroen. Of meer als je daar zin in hebt.
3 gekneusde en fijngesneden knoflooktenen. (meer of minder naar smaak)
snufje komijn.
zout naar smaak
olijfolie voor er bovenop
paprika of zatar voor het serveren
1½ theelepel bicarbonate of soda
6 eetlepels tahini
sap van een citroen. Of meer als je daar zin in hebt.
3 gekneusde en fijngesneden knoflooktenen. (meer of minder naar smaak)
snufje komijn.
zout naar smaak
olijfolie voor er bovenop
paprika of zatar voor het serveren
1. Doe de erwten in een kom en doe er tweemaal zoveel water bij, roer een theelepel bicarbonate of soda erbij en laat in de koelkast weken. 18 tot 24 uur..
2.Laat de erwten uitlekken, spoel ze goed af en doe ze in een grote pan. Doe er koud water bij tot ze onderstaan en doe er nog een halve theelepel bicarbonate bij. Breng aan de kook, zet het gas laag en laat zacht sudderen tot ze zacht zijn en bijna uit elkaar vallen. Dit duurt tussen de 1 en de 4 uur, afhankelijk van het soort kikkererwten.
3.Laat de kikkererwten afkoelen in het kookwater. en laat ze dan goed uitlekken. Bewaar het kookwater.Bewaar ook wat hele kikkererwten.Meng de tahini met de helft van het citroensap en de helft van de knoflook. Het wordt nu wat dikker. Doe er dan kookvocht bij tot het een gladde pasta wordt. Doe dit bij de gekookte erwten en maak er een gladde puree van in de keukenmachine.
4. Voeg de komijn toe en zout. Voeg dan nog kookvocht toe om een wat dunnere pasta te maken. Het moet stevig zijn maar niet te dik en zeker niet vloeibaar.Proef de hummus en voeg zonodig meer citroensap, zout of knoflook toe.
5. Doe de hummus over in een mooie schaal. Maak in het midden een ondiepe holte en giet er de olijfolie in. Strooi er nog wat paprika of zatar over en garneer met de hele kikkererwten.
Best nog even een dingetje dus maar mijn hummus pogingen met kikkererwten uit blik waren onbevredigend dus ik ga ervoor.
zaterdag 14 juli 2012
kokos/sereh ijs
Nodig
- 8 stengels citroengras
- 300 milliliter dikke kokosmelk
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 110 gram fijne tafelsuiker
- 200 milliliter slagroom
- 4 eetlepels gedroogde kokos
Bereiding
Snijd 4 stengels citroengras doormidden en kneus ze met een deegroller. Doe de kokosmelk met het citroengras in een pannetje. Breng aan de kook en neem dan van het vuur. Laat het mengsel circa 30 minuten intrekken. Doe de eieren, eidooier en de suiker in een hittebestendige kom. Zet de kom op een pannetje met zacht kokend water en klop 3-4 minuten met een garde of tot het mengsel dik en licht is. Neem van het vuur en klop nog 3-4 minuten of tot het afgekoeld is. Klop de room tot zachte pieken en schep er het eimengsel doorheen. Neem de citroengras uit het pannetje en schep de afgekoelde kokosmelk door het room-eimengsel. Giet het mengsel in een schaal en laat in 4-6 uur bevriezen. Roer regelmatig om of maak er ijs van in een ijsmachine.
Of doe de (sorrymaarhelaasikhebgeenijsmachinemethode). Bevries het mengsel in een hersluitbare plastic zak, breek de bevroren plak in stukken boven de keukenmachine. laat deze draaien tot het ijs weer enigszins glad is, giet het in een (met plastic beklede) vorm en laat weer bevriezen tot ijs.
vrijdag 13 juli 2012
aubergine dip
Op mijn aanrecht lagen twee aubergines. Achtergelaten door mijn dochter die even de stad verlaat voor een week Berlijn. Ik maakte er onmiddellijk een grieks getint auberginedipje van.
De twee, middelgrote, stevige aubergines gingen 40 minuten in een oven van 200 graden.
Ondertussen fruitte ik een grote ui en een teentje knoflook. De afgekoelde en gepelde aubergines gingen erbij en werden met de pureestamper bewerkt. Dit aubergine/ui mengsel liet ik even staan om af te koelen. Eenmaal afgekoeld ging er sap van een halve citroen bij, peper, zout en een flinke eetlepel griekse yoghurt. tenslotte nog wat geroosterde pijnboompitjes erover en wat paprikapoeder.
zaterdag 7 juli 2012
Tuinbonentijd
In de afgelopen week mocht ik mee naar de schoolwerktuinen samen met groep zes van een basisschool in Slotervaart. Kinderen uit alle windstreken maakten zelf calendulacreme van goudsbloemen en oogstten tuinbonen en uien.
Ik kreeg een zak tuinbonen mee die ik diezelfde avond verwerkte in een tuinbonenrisotto. Vanochtend op de markt lagen ze natuurlijk ook en aangezien ik in Delicious van juli een aantrekkelijk recept las van een salade met tuinbonen ( bedacht door Kirsten Eckhardt van restaurant Gartine) besloot ik ze weer te mee naar huis te nemen.
Voor de salade :
nwe aardappeltjes (ik nam opperdoezen)
1 krop sla naar keuze
200 gram tuinboontjes (gedopt)
75 gram gruyere
100 gram mooie jonge spinazie
1 bakje tuinkers
vinaigrette :
verse munt/2 fijngesneden lente-uitjes/teentje knof/2 eetlepels vloeibare honing/70 ml witte wijnazijn/125 ml zonnebloemolie
samenstelling :
vrijdag 6 juli 2012
kersen clafoutis
Al een paar weken lachen de kersen je tegemoet. Je kunt ze natuurlijk zo eten maar, een beetje in gedachten op het rustieke platteland van Frankrijk, ging ik vandaag voor de klassieke kersen clafoutis uit de Limousin. Ik kocht er zelfs een kersenontpitter voor.
Hoewel de franse huisvrouwen zich meestal de moeite van het ontpitten besparen zodat het eten ervan een sportieve aangelegenheid wordt.
M i x een licht en schuimig mengsel van twee eieren, een extra dooier en 125 gram fijne suiker. Giet er een in een straaltje 75 gram gesmolten roomboter bij en meng goed. Dan nog 75 gram gezeefde bloem erbij en twee-en-een-halve deciliter volle melk. Giet dit beslag in een ingevette, stenen quichevorm, over een pond (ontpitte lekker zoete donkere kersen) Bak ongeveer 40 minuten. Ik zette de heteluchtoven op 180 graden.
maandag 2 juli 2012
cobb salad II
Op deze zeldzame zomerse dag koos ik voor de cobb salad waarvan ik gisteren een beschrijving vond. Met recht een maaltijdsalade te noemen. Je kunt geen pap meer zeggen. De duvel en z'n ouwe moer gaan d'r in. Wel lekker.
zondag 1 juli 2012
cobb salad, zomer-eten
B A S I S
fijngesneden ijsbergsla
sla naar keuze, in stukjes gescheurd
waterkers
aangemaakt met een eigen gemaakte vinaigrette
G A R N E R I N G
roquefort, verkruimeld
uitgebakken bacon/pancetta of ontbijtspek
hardgekookt ei
tomaat, ontveld en in stukjes
gebakken kipfilet, in blokjes
avocado, in schijfjes of stukjes
zout peper en bieslook
Abonneren op:
Posts (Atom)