vrijdag 9 maart 2012

witte planken en citroencake

Zo langzamerhand komt er een keuken. Deze week werden er planken gehaald, planken geverfd, planken opgehangen en planken ingericht. Daarna was het tijd om een cakerecept uit  te proberen.





  • 75ml rapeseed oil , plus extra for the tin
  • 175g self-raising flour
  • 1½ tsp baking powder
  • 50g ground almonds
  • 50g polenta
  • finely grated zest 2 lemons
  • 140g golden caster sugar
  • 2 large eggs
  • 225g natural yogurt

  1. Heat oven to 180C/160C fan/gas 4. Lightly oil a 20cm round x 5cm deep cake tin and line the base with baking parchment. For the cake, put the flour, baking powder, ground almonds and polenta in a large mixing bowl. Stir in the lemon zest and sugar, then make a dip in the centre. Beat the eggs in a bowl, then stir in the yogurt. Tip this mixture along with the oil into the dip (see step-by-step number 1), then briefly and gently stir with a large metal spoon so everything is just combined, without overmixing.
  2. Spoon the mixture into the tin and level the top (step 2). Bake for 40 mins or until a skewer inserted into the centre of the cake comes out clean. Cover loosely with foil for the final 5-10 mins if it starts to brown too quickly.
  3. While the cake cooks, make the lemon syrup. Tip the caster sugar into a small saucepan with the lemon juice and 75ml water. Heat over a medium heat, stirring occasionally, until the sugar has dissolved. Raise the heat, boil for 4 mins until slightly reduced and syrupy, then remove from the heat.
  4. Remove the cake from the oven and let it cool briefly in the tin. While it is still warm, turn it out of the tin, peel off the lining paper and sit the cake on a wire rack set over a baking tray or similar. Use a skewer to make lots of small holes all over the top of the cake (step 3). Slowly spoon over half the lemon syrup (step 4) and let it soak in. Spoon over the rest in the same way, brushing the edges and sides of the cake too with the last of the syrup.

6 opmerkingen:

Balsemien zei

Hoi! Je nieuwe theepot heeft al een plekje op de plank gekregen. Ik vind het altijd erg gezellig de spullen in een open kast of op een plank. Nadeel is alleen dat het regelmatig extra schoongemaakt moet worden in een keuken! Dat doe ik dan maar...
Mooie blauw witte pot! Citroentaart klinkt heerlijk. De laatste aanschaf op kookgebied is het bakboek van Holtkamp. Wat een zaligheden en de meeste niet moeilijk te maken! Daar stonden ook verschillende recepten met citroen in.
fijne avond!

Unknown zei

Die cake ziet er heerlijk uit,
maar die planken zien er nog leuker uit! vind dat er zo mooi uitzien, alleen zoals Balsemien al zegt: het schoonmaken is wel irritant.

Anoniem zei

mooi, ik vind je keuken mooi1

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Pieternel Hulsenbek zei

Wat een prachtige planken, dat is nou precies hoe ik het ook zou willen!! Heb je tips en trucs - is dit door een vakkundig timmerman helemaal voor jou op maat gemaakt? Of kun je die steunen en planken met profiel ergens gewoon bestellen/ kopen?

Verder dank voor je gezellige blog!
groet van een mede Amsterdammer,
Pieternel

klarakapucine zei

Pieternel, weet niet of je dit nog gaat teruglezen want m'n reactie is rijkelijk laat. Tips voor de planken? Een hoop tijd, energie en een aardige buurman met boor. De planken haalde ik eigenhandig (met karretje in de tram) bij de Hubo op de Haarlemmerstraat evenals de profieltjes die ik er thuis met houtlijm opplakte, vervolgens alle plankjes en dragers(Ikea) in de grondverf en later in de week twee lagen aflak. Weer wat later kwam de buurman met de boor en hebben we gezamenlijk de planken op hun plek gehangen. 't Is ff een gedoe maar je bent ook zo weer vergeten.