dinsdag 20 september 2011

Appeltaart combirecept


Appels in overvloed. Ik kocht een paar kilo Breaburn, met een appeltaart in m'n achterhoofd. Een combinatie van appeltaarten die ikzelf lekker vind. Knapperig en bros gebak en gecaramelliseerde appeltjes zoals in een tarte tatin.
Het deeg maakte ik volgens het recept van Holtkamp, een dag van tevoren. De breaburn's gingen in kwarten en daarna elke kwart weer in vier partjes. Lichte basterdsuiker liet ik smelten in de koekenpan tot een lichte caramel.
Daar gingen de partjes in en nog een klont boter. Alle partjes kregen een coating en bleven nog even in de pan om ze iets zachter (niet te zacht) te maken.
Ik gebruikte een, met bakpapier bekleedde, pizzaplaat om het deeg, uitgerold, op te leggen. Het deeg ging 15 minuten in een oven op 180 graden om voor te bakken. In de tussentijd mixte ik een half pakje amandelspijs met een ei tot een smeuïge pasta.
Deze ging in een dunne laag op de voorgebakken bodem daarop de appelpartjes, de overgebleven caramel eroverheen en nog 20 minuten afbakken.
Hij was bijna zoals ik me had voorgesteld. De amandelspijs vond ik iets te zoet. Volgende keer misschien gemalen amandelen gebruiken. Dochter Emma vond 'm helemaal goed.Ingrediënten

1/2 citroen 125 g roomboter, op kamertemperatuur en in stukken + 1 el 125 g witte basterdsuiker 250 g zelfrijzend bakmeel 1 1/2 kg friszure appels (bv. jonagold of elstar), geschild en in parten 75 g blanke rozijnen 10 g krenten mespunt kaneel, gemalen 1 eetlepel custard 10 eetlepels abrikozenjam 150 g amandelspijs (pak a 300 g) 1 eierdooier poedersuiker
Materialen
taartvorm, doorsnede ca. 24 cm, ingevet Bereiden
Stap 1: Boen de citroen schoon, rasp 1 theelepel van de gele schil en pers 1 eetlepel citroensap eruit. Verkruimel en wrijf de boter met de suiker, citroenrasp en een mespunt zout totdat het geheel een egale massa is geworden. Voeg 1 eetlepel water toe, meng het helemaal door tot het water volledig is opgenomen en meng daarna pas het zelfrijzend bakmeel met een wrijvende beweging met het boter-suikermengsel. Als alle ingrediënten volledig gemengd zijn, kan er nog 1 eetlepel water door het deeg. Laat het deeg een paar uur, liefst een nacht, op een koele plek rusten.
Stap 2: Schep 600 gram van de appel om met de rozijnen, krenten, de kaneel, de custard en 4 eetlepels abrikozenjam. In banketbakkerstermen wordt dit 'appelsmort' genoemd.
Stap 3: Verhit de oven tot 200 °C. Maak het deeg soepel door het weer op temperatuur te laten komen en even door te kneden. Rol het deeg uit tot een dunne ronde lap die iets groter is dan de taartvorm. Druk het deeg goed in de ingevette vorm tegen de randen aan.
Stap 4: Kneed de amandelspijs met 1 eetlepel boter en de eidooier soepel. Rol het mengsel uit op een met bloem bestoven werkvlak tot de grootte van de taartbodem. Leg het spijsmengsel op de taartbodem. Het is gemakkelijk te vervoeren als je het voorzichtig over een deegroller rolt. Druk de spijs goed aan. Schep de appelsmort erop en verdeel hierop de rest van de appelschijfjes. Druk het geheel goed aan. Bak de taart 50 minuten, verhoog de temperatuur dan tot 220 °C en bak hem nog eens 10 minuten, tot de bovenkant goed bruin is. Neem de taart uit de oven en laat hem afkoelen.
Stap 5: Verwarm 6 eetlepels jam met het citroensap in een steelpannetje en bestrijk hiermee de taart. Leg een bord of rond stuk karton op de bovenkant van de taart zodat het jammengsel bedekt is, en bestrooi de bovenkant van de taart met poedersuiker.Geen opmerkingen: