zaterdag 13 oktober 2007

herfstsalade

Geinspireerd door de herfst kocht ik vandaag wat paddestoelen op de boerenmarkt en zachte geitenkaas. In mijn tas zat al een krop lollorosso herfstig te wezen. Thuis wachtten een paar pitloze zoete blauwe druiven en de ingredienten voor een lekkere vinaigrette. Voila, in mijn hoofd was de herfstsalade al een feit. Nu nog de uitvoering.
Was de sla en pluk hapklare stukjes van de grote bladeren.
Maak een vinaigrette van een theelepel (dijon) mosterd, een eetlepel water, een eetlepel (balsamico)azijn, klein scheutje gembersiroop, peper en voeg bij dit mengsel ruim tweemaal die hoeveelheid zonnebloemolie en (evt) nog een scheutje olijf- of notenolie.
Snijdt de paddestoelen in plakjes. Bak een fijngesnipperd uitje/sjalotje zachtjes een paar minuten. Doe er de paddestoelen bij en laat heel zacht een kwartiertje bakken. Na een minuut of tien kan er een fijngesnipperd teentje knof bij en wat fijngeknipte bladpeterselie.
meng met je handen in een grote ruime schaal wat vinaigrette door de sla (niet teveel) en leg de sla op de borden. Strooi er wat gehalveerde druiven over. Leg de geitenkaas even onder de grill in een voorverwarmde oven. (met of zonder een beetje honing) Schep de paddestoelen over de salade en tot slot de warme geitenkaas erop. Lekker met vers (warm) brood of zelfgemaakte croutons.

Geen opmerkingen: