zaterdag 5 maart 2011

desemboterham met gehaktbrood

Mijn zaterdaglunch bestond uit een boterham die het delen meer dan waard is.
Op een meergranendesem boterham (van de eerlijke bakker op de hoek van de Keizersgracht met de Prinsenstraat) ging wat aangemaakte gemengde sla (vinaigrette van mosterd/witte balsamico en walnootolie)'
Daarop een plak gehaktbrood (gisteren gemaakt, vandaag even opgebakken) .
Tot slot een paar plakjes uitgebakken ontbijtspek en een lepel gekaramelliseerde rode ui.

Recept voor het gehaktbrood :
250 gram hoh gehakt
500 gram rundergehakt
1 ei
peper/zout
2 fijngesneden lenteuitjes
1 klein bakje Total griekse yoghurt
een eetlepel grove mosterd
een mengsel van twee afbak kaiserbroodjes, in de keukenmachine tot kruim gemalen samen met een klein bosje bladpeterselie, 6 a 8 takjes verse tijmblaadjes en een teen knoflook.
Meng alles in een grote kom. Als je denkt dat alles gemengd is, kneed dan nog even door, dat komt de smaak ten goede.
Doe het gehakt in een passende vorm. (ik gebruik altijd een ovalen patévorm van aardwerk) en dek eventueel af met plakjes spek en een mengsel van twee eetlepels ketchup, een eetlepel bruine suiker en een eetlepel balsamicoazijn.
Bak in een oven van 180 graden ongeveer een uur maar begin al te controleren na 45 minuten. Het gehakt mag niet te droog worden.

1 opmerking:

Dorothé zei

Zo, dat gaat even in de receptendirectory opgeslagen worden. Ik heb er nu al zin in.