woensdag 25 mei 2011

DUKKAH

Op de gegoogelde lunchkaart van Pont 13 kwam ik brood met dukkah tegen. Het wereldwijde web kent geen geheimen als het om Dukkah gaat. Talloze recepten voor dit Egyptische noten/kruidenmengsel dat vrijwel overal lekker bij is. Het wordt vaak als dip gebruikt voor brood in combinatie met een goede olijfolie. Een variant via de site van chocolat & zucchini :


- 30 grams (1 ounce, 1/4 cup) hazelnuts
- 30 grams (1 ounce, 1/4 cup)shelled
     pistachios (unsalted)
- 4 tablespoons sesame seeds
- 2 tablespoons coriander seeds
- 2 tablespoons cumin seeds
- 1 teaspoon fennel seeds
- 1 teaspoon black pepper berries
- 2 teaspoons dried thyme
- 1 teaspoon salt
Toast the hazelnuts and pistachios in a dry skillet, and set aside. Toast the seeds and berries (from sesame to black pepper) in the skillet for 2 minutes, until fragrant, shaking the skillet frequently. Let cool completely.
Combine all the ingredients, and grind to a coarse powder in an electric grinder or with a mortar and pestle. You may have to proceed in two batches.
Pour into a jar, close tightly, and keep somewhere cool and dry.

Samen met een fles lekkere olijfolie ook een leuk cadeautje.

nb.: dit is typisch zo'n gerecht dat je meerdere keren moet maken om het gaandeweg aan te passen aan je eigen smaak. Zo vond ik de komijn in bovenstaand recept veel te overheersend en zou ik een volgende keer verhoudingsgewijs meer noten toevoegen zodat de kruiden iets subtieler worden.

Geen opmerkingen: