woensdag 4 mei 2011

VITELLO TONNATO


Niet voor niets is het Piedmontese Vitello Tonnato de laatste jaren een populair gerecht geworden. Er zijn vele uitvoeringen waaronder gemakzuchtige varianten. Hieronder het recept dat is te vinden in het boek van Valentina Harris uit 1990, Italian Regional Cookery.
Gewoon zoals het hoort, geen luie fratsen.

Voor 4 personen :
4 eetlepels olijfolie
een stuk kalfsvlees van 750 gram
1 glas droge witte wijn
zout en peper
2 laurierblaadjes
8 blaadjes selderij
1  knoflookteentje
(Mocht je toch in tijdnood zitten, dan heeft de slager misschien wel mooie kalfsfricandeau of kalfsrollade kant en klaar als vleeswaar.)

voor de saus:
2 eieren
sap van een halve citroen
2 eetlepels witte wijn azijn
2 eetlepels kappertjes gehakt
200 gram tonijn uit blik
2 ansjovisjes
300 ml zonnebloem (evt een deel olijfolie)

Schroei het vlees dicht in een pan met olijfolie.
Doe de wijn, laurier, selderij en gekneusd knofje in een braadslee en leg het vlees hierin bestrooi met peper en zout. bak dit ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Maak een mayonaise van de eieren en de olie en voeg er geleidelijk het citroensap aan toe.
roer de overige ingrediënten erdoor.
Snijd het afgekoelde vlees in mooie dunne plakjes en giet de saus erover zodat het vlees bedekt is.
Garneer met kappertjes, zwarte olijfjes, plakjes citroen en peterselie.

Geen opmerkingen: