zaterdag 30 april 2011

BRUIDSTAART WILLIAM & KATE

mocht de bruidstaart van het jaar maken




woensdag 27 april 2011

SINAASAPPEL AMANDELTAART

In Parijs aten we een heerlijke sinaasappel amandeltaart als dessert. Er zijn verschillende recepten te vinden.Het volgende recept is marokkaans en lijkt lekker.

2 sinaasappels, circa 275 g  (met schil)  koken tot ze helemaal zacht zijn (2 uur op zacht vuur)

5 eieren,
theelepel bakpoeder
200 g basterdsuiker
225 g gemalen amandelen
gezeefd poedersuiker om te garneren

dinsdag 26 april 2011

ASPERGES

Bij pasen horen asperges. We aten ze op klassieke wijze met ham, ei, roomboter en peterselie aardappeltjes.

zondag 24 april 2011

Sarde a beccafico

Dit kleine vogeltje heet beccafico en doet zichzelf te goed aan vijgen. In Zuid italié gaf men deze naam aan gevulde sardientjes.

Bij dagenlang stijgend kwik verdwijnt de hang naar stamppotjes en wintersoepjes. Echt, totaal verdwenen. Daarvoor in de plaats krijg je soms zin om je mediterraan aan te stellen in de keuken. Op de site "Ciao tutti" kwam ik een Siciliaans recept tegen voor gevulde sardientjes. Zo aantrekkelijk en zonnig en een geweldige reden om sardientjes te kopen op de Albert Cuyp. Ook nog nooit gedaan.

Sarde a beccafico
Ingrediënten

(voor 6 personen)
24 verse sardines (ongeveer 1,5 kilo)
125 gram broodkruim
35 gram pijnboompitten
50 gram krenten, geweekt in heet water
2 eetlepels fijngehakte peterselie
8 ansjovisfilets
25 laurierblaadjes
1 citroen
1 sinaasappel
1 eetlepel suiker
extra vergine olijfolie


Als de sardines nog niet zijn schoongemaakt door de visboer, moet je ze zelf onder handen nemen op de manier die de Sicilianen linguetta noemen: snijd de kop en de vinnen eraf (de staart dus niet), verwijder de vinnen, snijd de buik open en haal de ingewanden eruit. Houd de sardines dan met hun buik omhoog tussen beide handen en rits met je duim de ruggengraat open, zodat de sardines als een boek openklappen. Verwijder de ruggengraat, maar zorg ervoor dat de twee helften aan elkaar vast blijven zitten. (hoop van harte dat ze openklapbare filetjes hebben op de AC)


Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan met dikke bodem en bak op heel laag vuur het broodkruim bruin en knapperig. Haal de pan van het vuur en roer de pijnboompitten, de krenten en de peterselie door het broodkruim.

Verhit een beetje olijfolie in een kleine koekenpan en laat de ansjovisfilets hier zachtjes in smelten. Roer vervolgens de gesmolten ansjovisfilets en de olijfolie door het broodkruimmengsel. Roer er nog een beetje extra olijfolie door en zet even opzij.


Verwarm de oven voor op 180 °C. Klap een sardine open, leg deze met het vel naar beneden en leg er een klein lepeltje van de broodkruimvulling op. Rol de sardine dan naar de staart toe op. Leg de gevulde sardine in een met olijfolie ingevette ovenschaal. Laat de staart omhoog steken.


Vul ook de andere sardines en rol ze op dezelfde manier op. Steek de laurierblaadjes tussen de gevulde sardines. Bestrooi de sardines met de suiker en schenk er een beetje olijfolie en het sap van de citroen en de sinaasappel over. Zet de schaal ongeveer 10 minuten in de oven en laat de gevulde sardines zachtjes gaar stoven.


Laat de gevulde sardines goed afkoelen voor je ze serveert; ze horen echt koud gegeten te worden. Buon appetito!

zaterdag 23 april 2011

vrijdag 22 april 2011

(EET)REIS

Klik op het logo hierboven en (eet)reis mee met Klary Koopmans.

dinsdag 12 april 2011

Landmarkt Amsterdam /Noord/Schellingwoude

landmarkt[1]

Vriendin Stoika attenteerde me op het volgende:
De eerste Landmarkt in Amsterdam-Noord is open . Op deze overdekte markt, gevestigd in een paar oude kassen, vind je producten voor alledag, zoveel mogelijk direct van producenten uit de buurt. Ook heeft Landmarkt een marktrestaurant, waar je dagelijks van 8 tot 22 uur terecht kunt aan tafeltjes of aan de lange eetbar zoals we die kennen van overdekte Zuid-Europese markten. Bij mooi weer worden de gerechten geserveerd in de tuin. Geen tijd om te tafelen? Versbereide maaltijden zijn ook mee te nemen.

Landmarkt Amsterdam
Schellingwouderdijk 339
Amsterdam

Aardappelsalade

Gauw even opschrijven wat er in gaat.
8 middelgrote vastkokende nieuwe aardappels
1 stevige zoet/zure appel
6 kleine cornichons
1 fijngesnipperd lenteuitje
3 fijngesneden stengels bleekselderij.

2 eetlepels mayo
2 eetlepels griekse yoghurt
flinke theelepel grove mosterd

peper
zout
persillade

Aardappels koken in de schil, laten afkoelen, velletje eraf en in stukjes snijden.
rest van de vaste ingredienten kleinsnijden en door de yoghurt/mayo/mosterd roeren. Op smaak maken met peper, zout en persillade (meegenomen uit Parijs dus het gaat echt overal door tot het gaat vervelen) en tot slot de aardappelstukjes erdoor.
Belachelijk lekker .

zondag 10 april 2011

lentelunch

geroosterd volkorenbrood > cottagecheese > peper/zout/persillade/drizzel olijfolie > tuinkers > radijs

Klein Centraal Overveen

Het ritje met de trein vanaf Amsterdam centraal duurt precies twintig minuten. Je stapt uit in een compleet andere wereld. Groen en idyllisch.
Ik was uitgenodigd voor de jaarlijkse muziekuitvoering van neef David, de muzikale trots van de familie. De voorstelling vond plaats in de Bloemendaalse muziekschool. Een oud schoolgebouw met een stokoude kastanje op het plein en vrij uitzicht op een sloot en landerijen. Zo moet het altijd blijven.
Na de reeks geslaagde en soms geduldvergende optredens was het tijd voor een een drankje en een hapje.
De nieuwe Loetje werd het niet, aangezien een deel van het gezelschap vegetarisch eet en  Loetje is van de biefstukken. Het werd restaurant "Klein Centraal", gevestigd in het voormalige stationsgebouw van Overveen. Daar is het gezellig met een terras dat omstreeks half zes nog lekker in de zon ligt.
Je kunt er de hele dag terecht voor tijdrelevante hapjes en drankjes. Voor ons tweemaal de salade met geitenkaas en eenmaal de lamshaas. Na de maaltijd was het een kwestie van het spoor oversteken en de trein naar Amsterdam pakken. Waarom doen we dit toch niet vaker ?
Een adres dat me er aan doet denken is De Generaal in Baarn. Eveneens naast het station in een groener dan groene omgeving en bv prima bitterballen.

woensdag 6 april 2011

Emma's Lunch

Een zuurdesemboterham van de Bakkerswinkel met daarop labneh met feta en olijven, gebakken reepjes paprika, avocado, balsamicoazijn, dotjes mayo, basilicum en citroenpeper. Metdubbelmet!!!

dinsdag 5 april 2011

La Grande Epicerie

Hieronder een fractie van het aanbod in La Grande Epicerie, de Food afdeling van de Bon Marché, het enige warenhuis op de Rive Gauche, de linkeroever van de Seine. Een waar foodie paradijs. Naast bv een mooie collectie pate's maakten de schitterende suikerklontjes van Canasuc indruk. Voor € 30 per doos imponeer je je koffie/theegasten met klontjes in de vorm van vlinders of moorse
tegels, hartjes of kleine papegaaitjes die op de rand van kopje of glas kunnen worden gezet.
mosaic grande epicerie

Voila : De taartjes

Wat lag er op de borden?

 slowbaked lamschouder
Bistro de la Place
(de bistro en het pleintje uit de film Les petits Mouchoirs)
2011.03.25
Place Marché St. Catherine

 Lunch met rillettes d'oie fumé, creme d'artichauts,
fromage de chevre en verse baguette.
Bij Rosa Bonheur
2011.03.26
Parc Butte Chaumont

Dessert met espresso en sinaasappel-amandeltaart
bij Bistro du Peintre
2011.03.26
Rue Ledru Rollin

maaltijdsalade bij ?
t/o Gare du Nord
2011.04.03

Moules Frites
bij ? t/o Gare du Nord
2011.04.03

maandag 4 april 2011

Les tasses et les verres

Een verzameling van genuttigde kopjes en glaasjes. Naast de kleine kopjes koffie en de glazen franse wijn is er tegenwoordig in Parijs op bijna elke hoek wel een theesalon te vinden. Lekker hoor die thee maar het gaat natuurlijk om de taartjes. Angelina is bv helemaal hip. De theesalon is te vinden aan de Rue de Rivoli. Er komt ook een vestiging in het vernieuwde museum Luxembourg.

tassesetverres

Delicious Magazine April

Terug in Amsterdam lag de nieuwe Delicious van April op de mat. In tegenstelling tot de maart editie staat het blad dit keer vol met inspiratie. Ruim baan voor lichte lentegerechten zoals soepen met verser dan vers en groener dan groen en heerlijke gezonde salades. Op reis naar East London met oa een bezoek aan Ottolenghi in Islington en even binnenkijken bij mijn Gartine vrienden Kirsten en Willem Jan in hun nieuwe Beemster keuken.