zondag 26 juni 2011

zomerfruit

PAROOLBROODJE WEEk 26

Het Paroolbroodje van de week is een boterham met pindakaas.
Beetje flauw. Hoop dat er volgende week iets vindingrijkers in staat.

een nw thdk


 linnen theedoeken van de firma Duikelman.

maandag 20 juni 2011

Tussen droom en daad

Onder de indruk van groei- en daadkracht, kwam ik thuis van een juni-bezoek aan Tuin De Lage Oorsprong. Mariëlle en Egbert gaven de tuin een nieuw leven en een ziel. Inmiddels helpt een leger vrijwilligers om de waar geworden droom te onderhouden. Tussen de buien door genoten van overdadige bessen- en frambozenstruiken, rozen, lavendel, Clematis, kruiden en last but not least de verwezelijking van het groenforum, ofwel openluchttheater. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad qua vergunning en financiering maar podium en tribune zijn een feit.  Er is een begin gemaakt met de aanleg van een labyrinth.  Tuin de Lage Oorsprong begint steeds meer op een aards paradijs te lijken.




PAROOL-BROODJE WEEK 25


pompoenbrood of zonnebloempitbrood van bakkerij Klopper en Stolk, roomboter, rucola, sla, augurk, rundergehaktbal gekruid met pikante paprikapoeder, extra lang gesudderd, mosterd-mayonaisesaus

 5,95 euro

Casa e Cucina,
Koninginneweg 218,
020 670 3520

dadel/walnotenbrood

Dit is een stuk van het dadel/walnotenbrood dat ik een paar dagen geleden maakte. Een makkelijk recept dat zeker voor herhaling vatbaar is. Hier alvast de foto, het recept volgt.

vrijdag 17 juni 2011

zoete herinnering


17 juni
1930-2011
Beschuit-met-aardbeiendag
Mijn vader zou vandaag 81 zijn geworden.

Help, een mol !

Mijn laptop is aangevallen door een mol die met simpel graafwerk de harde schijf heeft leeggegeten. Dag foto's, dag documenten (vanaf 2007). Een baal- en leermomentje (wacht nooit te lang met back-ups). Enfin, even geen blogberichten tot de laptop weer thuis is van de dokter.


ps : bijna een week later : laptop is terug, data zijn bewaard (hoera) en windows hoefde niet opnieuw te worden geïnstalleerd. pfff

maandag 13 juni 2011

KRUISBESSEN

Mijn oma had een bessenlaantje. Een laantje met frambozen, rode en witte aalbessen, zwarte bessen en ook kruisbessen. Ik kan me de smaak nog goed herinneren maar heb ze sinds mijn jeugd niet meer gegeten. Daar gaat verandering in komen dankzij de kruisbessenfansite van Okke.


Okke is een kruisbessenfan met een professionele site over de kruisbes en nog wat ander fruit en groenten.
Recepten, zelfplukadressen, productinfo,...
Je vindt het hier

zondag 12 juni 2011

open dag Landje van de Boer

Al sinds de eerste ideeën ontstonden voor het braak liggend stuk grond in het bos tegenover het gemeentehuis van Bloemendaal volg ik de totstandkoming en ontwikkeling van Het Landje van de Boer.

Vandaag, tijdens de open dag ging ik er heen om met eigen ogen te aanschouwen wat twee jaar noeste arbeid kan doen met stuk grond. De tuin is groener dan groen en staat vol met bijzondere en veelal eetbare planten. Een rondje door de tuin nodigt dan ook uit om af en toe even een blaadje te plukken en te ruiken. Vergeten groenten, kruiden en fruit krijgen een nieuwe kans op het Landje. En ze hebben er zin in. Volg de activiteiten van Het Landje via http://landje-van-de-boer.blogspot.com/




zaterdag 11 juni 2011

PAROOL BROODJE VAN DE WEEK

Sinds een aantal weken publiceert Het Parool in de zaterdagbijlage PS het, volgens lezers, beste broodje van Amsterdam. Ik ben buitengewoon geïnteresseerd in broodjes die fantasievol worden belegd. Vandaag even een inhaalslag van de reeds gepresenteerde broodjes. Vanaf volgende week ga ik het serieus bijhouden is het plan.

gemarineerde Hollandse geitenkaas
groene asperges
zongedroogde tomaatjes
rucola
groene pesto
 €5,45
Renzo's Delicatessen


mueslibol met noten en
gedroogde vruchten (tropenbonkie) van bakkerij Westerbos en oude kaas van Gouda. Naar keuze: sla, tomaat, rucola
€2
Sterk Staaltje, Staalstraat 12




kikkererwten, gegrilde groenten, tzatziki, kerrie, ananas, augurkjes, selderie, bonen, saffraan, wortels
€3,50
Mezze 1, Griekse kraam, Ten Katemarkt.
 ma t/m za, 9.00-17.00 uur

gerookte kipfilet, uitgebakken ontbijtspek, Zeedijksaus (kerriesaus, geheim recept), sla
 €3
 Slagerij Vet, Zeedijk 99,
 020-623 4908

vrijdag 10 juni 2011

wat eet jij als je alleen eet ?

Het komt steeds vaker voor dat ik alleen eet. Mijn dochter trekt haar eigen plan. Tegenwoordig spreken we officieel af wanneer we samen eten. In 2009 kreeg ik van een vriend het boekje ""what we eat when we eat alone". Op deze vraag wordt door een aantal mensen eerlijk antwoord gegeven en dat levert leuke informatie op.


"What we eat when we eat alone"  is de titel van een erg leuk boekje van Deborah Madison uit 2009.Bekijk het filmpje op you tube
Knisperverse witlofblaadjes met houtgerookte zalm en fliebertjes ingemaakte gember. Niks meer aan doen. Beetje vreemde avondmaaltijd maar d'r was verder toch niemand bij.

grocery boat Argentina

Albert Heijn, maar dan anders

dinsdag 7 juni 2011

aardbei-tompoes verzin een list

Kan Lau blijven eten ? Tuurlijk. Even van twee toetjes drie maken. Bladerdeegplakjes in de oven, wat slagroom op de onderste helft, aardbeien verdelen, klaar is je tompouce.

sinaasappel/hazelnoottaart


Volgens mij gaat dit 'm worden aanstaand weekend



1 (biologische) sinaasappel met dunne schil
225 gram ongezouten boter
225 gram donkere basterdsuiker
300 gram geraspte wortel
3 eieren + 1 eiwit
135 gram gemalen (niet te fijn) hazelnoten
300 gram zelfrijzend bakmeel

75 gram fijne suiker
170 gram goede sinaasappelmarmelade
80 ml grand marnier
110 gram grof gehakte, geroosterde hazelnoten

Doe de sinaasappel in een klein pannetje met water tot ie onder staat en laat op klein vuur zachtjes gaar koken in 45 minuten. Af laten koelen
Verwarm oven voor op 180 graden
Vet een springvorm van 24 cm in. (ik leg altijd bakpapier op de bodem)

Snijd de sinaasappel in vieren verwijder de pitjes en pureer 'm samen met boter, basterdsuiker en wortel in de keukenmachine. Voeg terwijl de motor draait de eieren 1 voor 1 toe zodat je een glad beslag krijgt. Mix dan de gemalen hazelnoten in een paar tellen erdoor. Doe het beslag in een kom en spatel het gezeefde meel erdoor. Schep het beslag in de vorm en bak 45 minuten . Prik met sateprikker in het midden om te zien of deze er droog uitkomt. Tien minuten in de vorm laten afkoelen en dan verder koelen op een rooster.
Verwarm de marmelade met de likeur en zeef de schilletjes eruit. Roer en gehakte hazelnoten erdoor en houd het mengsel warm

Snijd de taart in punten giet er wat van de siroop over en serveer met een mengsel van mascarpone en geklopte, gezoete slagroom en een snufje nootmuskaat.

zondag 5 juni 2011

aan het water en in het bos

Een prachtige vrijdagavond, uitzicht op water en bootjes en een tafel met drie generaties sprankelende vrouwen.
Rust na een warme dag in Antwerpen. stoeltjes in het weiland, verwenbordje, glaasje wit.
He-le-maal goed !