dinsdag 27 augustus 2013

Vegetarische linzentajine met pompoen, feta, amandel en tabouleh

Hofkind T gaat koken voor 100 hongerige, doch bewuste en verstandige studenten tijdens hun introductiedagen. Gisteren werd er proefgekookt. Heeeeerlijk. Dit gaat het worden :

Een recept voor een vegetarisch festijn voor een mannetje of veertig. (moet dus nog x )

Linzentajine

4 kilo pompoen in blokjes                          mee laten garen met linzen( na één uur)  of roosteren                                                                         in de oven
4 eetlepels korianderpoeder                       met linzen meekoken
4 eetlepels gemberpoeder                           met linzen meekoken
4 eetlepels gemalen komijn                         met linzen meekoken
4 eetlepel peper en zout                              op het laatst als smaakmaker
8 rode pepers                                             pitjes eruit, fijnsnijden, fruiten in olie, na uur toevoegen
8 rode geroosterde paprika's              30 a 40 minuten roosteren in hete oven 190 gr , pellen en                                                                    op laatst toevoegen aan de linzen
4 ingemaakte citroenen                                in stukjes meekoken met de linzen
20 tenen knoflook                     fruiten in olie of hele knoflookbollen poffen in oven , na uur bij de                                                         linzen    
1 bos koriander                                          op het laatst erover knippen
100 ml olijfolie                                       om knoflook en peper te fruiten
4 kilo groene linzen                         weken en 2 uren zacht garen in groentebouillon met                                                                                    citroenstukjes
3 liter groentebouillon                               om linzen in te koken
2,5 kilo tomaten in blik                             met linzen laten koken
2,5 kilo kikkererwten in blik                     afgieten, schoonspoelen, afgieten, na uur toevoegen
gedroogde pruimen                          wellen in water en na een uur kooktijd toevoegen aan linzen

Er staat dat er twee kilo amandelen doorheen gaan maar dat lijkt me iets te royaal. Zonder amandelen is het ook al lekker en misschien kun je volstaan met geroosterd amandelschaafsel als garnering op elke portie.

3 kilo coucous besprenkelen met olijfolie en bestrooien met 1 eetlepel korianderpoeder, 1 eetlepel gemalen komijn en zout.  laten wellen in 4 liter kokend heet water.
Laten afkoelen citroensap erdoor, 3 rode en 3 groene paprika's in kleine stukje erdoor plus fijngeneden bosui, rode ui 2 bossen munt en 2 bossen platte peterselie en zwarte olijven zonder pit. 

garneren met verkruimelde feta en verse koriander.




























NB : Het recept is niet helemaal helder. Ervaren koks kunnen er, denk ik, wel mee uit de voeten maar voor de minder ervaren types is het puzzelen. Het spreekt vanzelf dat de hoeveelheden moeten worden aangepast bij kleinere gezelschappen

1 opmerking:

Anoniem zei

Dit jaar hebben we voor ons zomerfeest voor40 man kipcurry gemaakt. Ik denk dat we volgend jaar jullie tajin gaan maken. Dank voor het recept.