vrijdag 14 september 2007

kip fattee

Voor een louter vrouwelijk gezelschap van acht maakte ik een gerecht uit een van mijn favoriete kookboeken "Casa Moro". Geschreven door het Engelse echtpaar Sam & Sam Clark. Een boek vol spannende gerechten en verrassende smaakcombinaties uit de Zuid-mediterrane keuken.
Alle potjes met specerijen en kruiden die meestal geduldig staan te wachten tot ze eindelijk gebruikt gaan worden mogen ineens open om kwistig of subtiel toegevoegd te worden in Moro's gerechten.
Het volgende gerecht heet kip fattee en is een stapelgerecht van eenvoudige ingredienten die met elkaar voor een feestelijk eten zorgen. In Casa Moro bestaat de onderste laag van het gerecht uit knapperig pitabrood. Door tijdgebrek kon ik niet aan het gewenste brood komen en maakte het dus zonder. Ook o.k.
Met de volgende beschrijving kan je een flink gezelschap relatief voordelig van een heerlijk maal voorzien.
l a a g I
300 gram Basmatirijst gekookt volgens de gebruiksaanwijzing op het pak met optioneel saffraan.
Gemengd met een halve gebakken ui in ringen, een blik kikkererwten en een flinke hand gewelde rozijnen.
l a a g II
Een gepocheerde kip uit elkaar geplukt in niet te kleine heerlijk malse stukjes
(ik pocheerde de kip een dag van tevoren, liet 'm afkoelen in het kookvocht,plukte 'm uit elkaar en bewaarde deze stukjes in het gezeefde kookvocht)
l a a g III
twee grote of drie kleine aubergines in grove stukken (met zout bestrooid, afgespoeld en gedroogd) gaar gebakken.
l a a g IV
tomatensaus, gemaakt van 2 blikken gepelde, geprakte tomaten met een gefruit, kleingesneden knoflookje en een kaneelstokje.
l a a g V
fijngeknipte bladpeterselie en geroosterde pijnboompitjes. Eventueel nog wat citroenpartjes.
serveren met volle griekse yoghurt gemengd met geperste knoflook en zeezout.


l



1 opmerking:

siagrafica zei

dit lijkt me heerlijk (zowel het voorbereiden van het gerecht als het eten van het gerecht)!

dank voor het recept.

fijn weekend!