zaterdag 17 mei 2008

scones

Mijn eerste kennismaking met het fenomeen scone, was tijdens een gezinsvakantie in Engeland zo'n vijfendertig jaar geleden. In een kleine theesalon van een oudere engelse dame zaten we met het hele gezin aan een klein tafeltje waar naast een grote pot thee allerlei homemade baksels werden uitgestald. Een heerlijke chocolate cake, maar ook scones met clotted cream en rasberryjam. Later heb ik zelf veel verschillende recepten voor scones uitgeprobeerd. het volgende recept is een blijvertje.
350 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels(25 gram) witte basterdsuiker of fijne witte suiker
halve theelepel zout
2 eieren
1 dl karnemelk
60 gram boter
uitsteekvorm 5 of 6
Verwarm de over voor op 220 graden
Meng het meel, de suiker en het zout.
Doe de boter bij het mengsel en wrijf alles tot kruim
Meng de eieren met de karnemelk.
Maak een kuiltje in het deegkruim en doe er het eiermengsel bij.
Meng tot een deeg.
Maak er een lap van van ongeveer 2 cm dik.
leg bakpapier op de bakplaat en snijdt met de vorm rondjes uit het deeg. Of trek gewoon porties van het deeg met de hand. Probeer het deeg wat luchtig te houden. Geen aangedrukte bolletjes.
Bak ongeveer 15 tot 20 minuten. heerlijk met frambozen of aardbeienjam, lemoncurd en een mascarpone/roommengsel.

Geen opmerkingen: