dinsdag 28 april 2009

kruiden, specerijen & nog meer



Amsterdamse kookliefhebbers zullen dit adres allang hebben ontdekt. Voor de mensch van buiten de stad is het een aanrader. De Volkskruidentuin in de Kinkerstraat in Amsterdam West.
Te bereiken met tram 17 vanaf het Centraal station, uitstappen halte Ten Katemarkt en dan even een stukje teruglopen. Een Walhalla voor wie op zoek is naar kruiden en specerijen van verre. Ook kruidenmengsels die veel in het Midden Oosten worden gebruikt zijn hier te koop. Verder een keur aan blikken en pakken met exotische inhoud. Vele soorten linzen, polenta, rijst. Heerlijke honing, rozenwater en granaatappelsiroop uit de Perzische keuken. De winkel staat vanaf de vloer tot het plafond vol met alles wat je altijd al zocht en nooit kon vinden en alles waar je echt helemaal niet naar zocht maar toch beslist moet hebben !

woensdag 15 april 2009

carrotcake Xtra


Een typisch recept van "ja, zo kun je bakstenen nog lekker maken".

Gewone worteltaart vonden we al lekker maar na deze is er geen terugweg meer.

i n g r e d i ë n t e n
50 ml donkere rum
200 g sultana's
350 g patentbloem
4 theelepels gemalen kaneel
2 theelepels gemalen nootmuskaat
2 theelepels dubbelkoolzure soda
300 ml zonnebloemolie
150 g gele basterdsuiker
150 g lichtbruine basterdsuiker
4 middelgrote eieren, geklopt
rasp van 2 citroenen
rasp van 2 sinaasappels
350 g wortelen, geraspt
100 g gedroogde kokosrasp
100 g walnoten, gehakt
2 theelepels vanille-essence
1 eetlepel gehakte geglaceerde gember (desgewenst)
voor de citrussiroop:
115 g lichtbruine basterdsuiker
sap van 1½ citroen
sap van 1½ sinaasappel

voorbereidenSchenk de rum over de sultana's en laat 1 uur marineren. Verwarm de oven voor op 150 °C.


b e r e i d e n

Vet een bakblik in en bekleed het met vetvrij bakpapier. Zorg ervoor dat het bakpapier ten minste 2 cm boven het bakblik uitsteekt. Zeef de bloem, samen met de gemalen kaneel, gemalen nootmuskaat en dubbelkoolzure soda. Meng de zonnebloemolie met de gele en lichtbruine basterdsuiker en de eieren tot een gladde substantie. Meng de bloem door de gladde massa. Voeg de rasp van de citroenen en de sinaasappels, de wortelen, de kokos, de walnoten, de vanille-essence, de rum-sultana's en eventueel de gember toe. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Lepel het mengsel in het voorbereide bakblik en bak het 2 uur of tot een satéprikker die in het midden van de cake gestoken wordt er schoon weer uitkomt. Maak intussen de siroop. Doe de suiker in een kan, en doe er dan het gezeefde citroen- en sinaasappelsap bij. Roer goed door en blijf dit af en toe doen. Haal de cake zodra hij gebakken is uit de oven en prik er met een satéprikker een aantal gaatjes in. Lepel of schenk voorzichtig de citrussiroop erover en laat de wortelcake afkoelen voor hij uit het bakblik wordt gehaald. (Als er gaatjes in de cake zijn geprikt en de citrussiroop erover is geschonken, ziet hij er tamelijk ondergelopen uit. Dit is volkomen normaal, al dat heerlijke sap zal door de cake worden opgenomen.) Deze wortelcake blijft maximaal 14 dagen vers mits met glazuur bedekt en versierd en verpakt in vetvrij papier en in een luchtdicht afgesloten trommel. Hij is ook geschikt om in te vriezen. Laat hem de avond van tevoren ontdooien.
Het recept voor deze wortelcake is van Mich Turner van Little Venice Cake Company, Londen . Hoewel voor deze smeuïge cake geen vulling nodig is, smaakt hij helemaal heerlijk in lagen gesneden en met verse sinaasappelbotercrème besmeerd.

vrolijk pasen


zondag 5 april 2009

manna from heaven

Af en toe kom je toevallig iets leuks tegen op het wereldwijde web terwijl je er niet naar op zoek bent. Mannafrom heaven is zo'n ontdekking. Baksels "down under".

woensdag 1 april 2009

kastanje tiramisu


In alle vroegte kwam vanochtend een recept voor kastanje tiramisu voorbij op de zender ARTE.
Er staan nog blikjes te wachten in mijn kast dus.....

1 blikje gezoete kastanjepuree
Sap van een grote sinaasappel
3 eidooiers
3 eiwitten
350 gram mascarpone
30 gram suiker
Lange vingers
Rum

Roer de kastanjepuree los met het sinaasappelsap
Sla de eiwitten stijf
Roer de dooiers met suiker tot een bijna wit mengsel
Roer daar de mascarpone doorheen en tot slot de stijfgeslagen eiwitten.

Verdeel het kastanjemengsel over 4 dessertglazen en leg daarop 2 in rum gedrenkte lange vingerhelften.

Schep daarop de mascarponeroom en eventueel een geconfijte kastanje.

Betreft het een speciale gelegenheid dan doet een flintertje bladgoud het goed..