woensdag 29 augustus 2012

marriage

Afgelopen weekend waren we nabij Parijs voor heuse franse bruiloft. Een alles op en eraan-feest dat eindigde met de profiteroltaart. Alhoewel ,na deze piece monté de la resistance werd de muziek op vol gedraaid en werd er tot in de vroege uurtjes gedanst.



woensdag 22 augustus 2012

Iberico jamon

Laat in de avond keerde buurman Gerrit terug van een etentje bij een Spaanse vriend die Spaanse Ibericoham verkoopt op Nederlandse markten. Onder zijn arm had Gerrit een varkenspoot met nog een stuk goed snijdbare ham. Leuke verrassing die we nuttigden met een glaasje port.

zondag 19 augustus 2012

Zwoele zomeravonden II

Gisteren was ik in Haarlem voor een Table d'hotes in het restaurant café  Thuys van Museum Het Dolhuys.
Het café is recentelijk overgenomen door Sabien Bosman. Begin volgende maand is de verbouwing klaar en gaat het museumcafé officieel open. Tot die tijd staat er de charmante Keet (bouwkeet) op het terrein van waaruit drankjes en broodjes worden verkocht.
Ieder weekend, op vrijdag en zaterdagavond, organiseert Sabien Table d'hotes avonden waarbij gekookt wordt uit kookboeken als Moro, Plenty, Jamie etc.
Gisteravond zaten zo'n dertig gasten aan de lange tafel in het park onder de bomen om te genieten van een vegetarisch diner uit het kookboek Plenty van Yotam Ottolenghi.
Een geweldige setting en perfect weer. De avond begon ietwat turbulent. Een jonge buurtbewoner(8 a 9)  vond het nodig om, ondanks eerder waarschuwingen, het terrein op te fietsen. Dit keer fietste hij de complete paella-pan om zodat het hoofdgerecht voor dertig personen opnieuw moest worden gemaakt. Gezien de woede en verwensingen aan het adres van de kleine wielrenner denk ik niet dat deze nogmaals het hek van het Dolhuys terras zal passeren.De rest van de avond liep gesmeerd, gemoedelijk en geanimeerd. Vooraf was er aubergine met een karnemelksaus en granaat-appel, daarna een knoflooksoepje, groentenpaella, salade met geweekt brood en eetbare bloemen en gepofte uitjes. Toe een heerlijke sinaasappeltaart en een perfecte espresso uit de Keet.Geslaagd en memorabel.


woensdag 8 augustus 2012

cantuccini met hazelnoten



Verwarm de oven voor op 180 graden

Roer 30 gram hele zachte boter met 125 gram fijne tafelsuiker, één ei en het rasp van een sinaasappel tot een zacht, bijna vloeibaar mengsel. Doe daar 200 gram bloem, 80 gram (gebakken) hazelnoten, een afgestreken theelepel bakpoeder, en een snufje zout bij. Goed roeren (ik gebruik altijd een spatel) tot je een deegje krijgt. Indien nodig heel even kort kneden. Verdeel het deeg in tweeën en maak van elke helft een dikke rol.
Leg deze rollen op een bakblik, bekleed met bakpapier. Schuif ze in de oven en bak ze 20 a 25 minuten. De rollen moeten stevig maar nog een klein beetje zacht zijn zodat je ze goed kunt snijden.

Snijd de rollen in schuine plakjes van ongeveer twee centimeter. Doe dit met beleid anders vallen ze uit elkaar. leg de plakjes op de bakplaat met bakpapier en bak ze nog tien minuten tot ze goudbruin zijn.

Dit recept is goed voor ongeveer 30 koekjes.

zondag 5 augustus 2012

jarigtaart III

Wanneer je, zoals ik, jarig bent midden in de zomervakantie heb je vaak, nog tot ver na de feestelijke dag, te maken met nakomers. Tja, en die willen natuurlijk ook taart. 
blueberrycheesecake