vrijdag 26 juli 2013

kitchenbites

Zie hier mijn keuken in bites. Na anderhalf jaar wonen ben ik de afgelopen week mijn keuken aan het fine tunen, bijslijpen, perfectioneren of wat u wilt.
Gisteren kwam er een nieuwe ijskast.. Dat is heel fijn met dit weer en na de ronduit shocking jaarafrekening van de energiemaatschappij vanwege de oude ondeugdelijke ijskast. Bah. Het is dus al met al een hele dure aangelegenheid geworden. Enfin, nu heb ik een ijskast maar er staat niks in. haha.

En dan hier mijn keuken in bites plus de reis door mijn keuken van links naar rechts en van boven naar onder.

twee ijskastmagneten plus een kaartje van de  ongelooflijk aardige Koerdische ijsmeneer op de Rozengracht. Hij maakt heerlijk ijs waaronder gember en hij verkoopt kleine ambachtelijke bonbons uit België. De grijsgroene plank boven mijn aanrecht was qua kleur een vergissing. Die is nu wit. Bij Xenos kocht ik houten kistjes met handvatten. ook die werden wit. Erg handig voor alle losse flesjes en potjes en dingetjes.Detail van mijn Candy inbouwoven die helemaal niet is ingebouwd maar los, oelala, los op de ijskast staat.Het hertenkopjemagneetje kocht ik in de winter bij Blokker. Hoop dat ze ze dit jaar weer hebben.Te leuk Het eerder beschreven brievenbuscadeautje met Za’atar. Het oliehoekje. Doodgewone zonnebloemolie en Olijfolie (van de Aldi) plus een klein flesje Italiaanse.  Gekregen van een lieve vriendin die bevriend is met de eigenaar van de olijfgaard. Alles in leuke flessen zodat het heel wat lijkt .De kroonluchter hing pontificaal middenin de keuken. Nu niet meer. Ik heb hem verplaatst naar vlak voor het raam. Beter voor de ruimte en leuk voor het uitgaanspubliek 's avonds. De houten bak voor mijn bestek die ik jaren geleden in Frankrijk kocht, de simpele bloempotjes voor               theelepels en gebaksvorkjes. En het sympathieke  blauwe botervlootje van Pools aardewerk.
Blauw witte kommen. Altijd goed. Stukje van het kunstwerk (later meer) Gedeelte van de blauw witte pot uit Vietnam en van de rode broodrooster van de HEMA. (wou  eigenlijk geen rood maar het staat wel vrolijk.) Koekjesvorm Eiffeltoren. Gekocht in Parijs bij de  vermaarde kookwinkel Dehillerin.
Glaswerk . Eenvoudige doch doeltreffende vijzel. Gekocht bij De volkskruidentuin in de Kinkerstraat.
Basilicumplant die het in de warme, tochtvrije  vensterbank heel erg naar z'n zin heeft.Twee franse blikken en één Chinese. Voor de opslag van vanillesuiker, bakpoeder, gistkorrels, bouillonblokjes en dat soort dingen.  Bodum koffiepot groot en Bodum koffiepotje schattig.  Gestreken theedoeken. jawel. De bovenste is een linnen exemplaar van de firma Duikelman. Pannen. Drie kleine, best wel oude, één grote van de HEMA en een grote steelpan van Ikea. Niks  bijzonders maar ze voldoen.Twee kitchkopjes. gekregen op een lang geleden moederdag. Ze mogen niet weg, ik vind ze bovendien gewoon echt leuk.In het jaar dat mijn dochter werd geboren (23 jaar geleden) kreeg ik een paar leuke aardewerken  serviesdelen van aardewerk uit Soufflenheim in de Elzas. Net als met het poolse aardwerk vind ik slechts  enkele dingen mooi uit hun collectie.Het kunstwerk dan. Ik kreeg het als jubileumcadeau van mijn werkgever FOAM. Het museum bestond tien jaar en daarom kregen alle medewerkers een genummerde en gesigneerde aardappelfoto van het fotografenkoppel Blommers en Schumm. Ben benieuwd bij hoeveel collega's ie in de keuken hangt waar aardappels nu eenmaal horen.  Ik ben eerlijk gezegd niet heel erg van de siliconen maar dit is wel een handig Madeleine matje.Een echte marokkaanse tagine. gekocht in een kleine winkel in de Pijp in Amsterdam waar ik niet  wegkwam zonder zoete muntthee te drinken met een heel stel Marokkaanse mannen in een obscuur keldertje. Alle kitchen utensils staan in een bakelieten beslagkom. Rechts de snelkoker waarvan de deksel  al heel lang niet meer opengaat en een flard van  de ventilator die de laatste dagen zijn diensten meer dan bewezen heeft. Kookboek Jerusalem. Goeie recepten van Yotam  Ottolenghi.


Nou, d'r moeten nog wat dingetjes maar het begint er op te lijken.


Geen opmerkingen: