donderdag 31 januari 2013

pilav met spinazie


Museum FOAM heeft nieuwe café/restaurant eigenaren.
Deze week was het de vuurdoop voor een diner voor een groep gasten.
wat mij betreft is die vuurdoop heel geslaagd met onder andere een bordje pilav met spinazie en lamsvlees.
De pilav heb ik thuis nagemaakt. Heerlijk gerecht.

Pilav met spinazie en pistachenootjes
200 gram basmati of andere langkorrelige rijst
400 m l bouillon of water
75 gram boter
1 ui gesnipperd
500 grof gehakte spinazie
75 gram pistachenootjes
Dille, munt en peterselie, van alles 15 gram
Rijst wassen, 10 minuten laten weken en en weer afspoelen.
Bouillon of water laten koken en tegen de kook aanhouden
In boter ui fruiten en spinazie laten slinken.
Als vocht is verdampt, de rijst erbij en de bouillon.

Aan de kook brengen, doorroeren en 12 minuten op heel zacht vuur  laten garen.
Andere helft boter in de pan en nootjes laten kleuren.
Nootjes met boter door de pilav plus kruiden erbij.
Weer 5 minuten op zacht vuur. (niet roeren.)
Daarna alles voorzichtig losroeren met een vork en nog tien minuten met 
schone theedoek tussen deksel en pan laten staan. Nogmaals losmaken en serveren.


zaterdag 26 januari 2013

worteltaartje

Nou ja, het is dus zo dat de geschrapte euroshopperworteltjes gewoon erg lekker zijn dezer dagen.

dinsdag 22 januari 2013

wortelsoepje

Na alle feestelijkheden met bijbehorende versnaperingen nu weer tijd voor iets eenvoudigs en voordeligs.
In de pan gaan : een zak schoongemaakte worteltjes (500 gram)in stukjes, een grote gesnipperde ui, een grote aardappel in stukjes, een geplette teen knoflook en een stukje verse gember in plakjes. en evt. een paar takjes peterselie. Smelt wat boter in een grote pan met een scheutje olijfolie. Doe alle ingrediënten erbij en laat ze in een paar minuten glazig worden. doe er dan een liter (kippen) bouillon erbij en laat op een zacht vuur gaar worden. na 20 a 30 minuten de peterselie eruitvissen en de soep pureren met een staafmixer of blender. opdienen met nog een scheutje gembersiroop en verse koriander als je het hebt.

maandag 21 januari 2013

Precies een jaar geleden was ik net verhuisd, zat ik tussen de dozen en stond mijn hoofd niet naar het organiseren van een verjaardagsfeest voor mijn dochter. Inmiddels ben ik aardig gesetteld, is mijn nieuwe huis al echt mijn huis en was ik klaar voor de ontvangst van familie en vrienden om de 23ste verjaardag van Emma te vieren.Als verschrikkelijke sneeuwmannen kwamen de gasten binnen na een barre tocht door de sneeuwstorm. Maarrrrr, binnen was het warm en gezellig.






















Intussen buiten........................................


zondag 13 januari 2013

Landje van de boer

Gisteravond was ik te gast op het landje van de boer in Bloemendaal. Een idyllische tuin in het bos die door dankzij particulier initiatief, donateurs en vrijwilligers werd opgezet en wordt onderhouden. Een lusthof met groenten, fruit en bloemen, een kapschuur en sindskort een grote kas van 16 x 6 meter. Een kas die een glazen dak biedt aan orangerieplanten en aan bezoekers die een consumptie willen genieten. Een belangrijke toevoeging aan wat er al was zodat het verpozen nog aangenamer wordt.
Dichtbij de kas is een zelfgebouwde houtoven waarin we pitabroodjes bakten en kleine tartes flambees. Weliswaar in de vrieskou en onder een heldere sterrenhemel maar gelukkig ook dichtbij de warme kapschuur waar je kon ontdooien. 
Er waren nog oogst-restanten waarmee Elbrich, de koningin van het landje, in de keuken creatief bezig was geweest. quinoasalade met pompoen, pompoenpuree en pumpkinpie voor de nodige variatie.
De kazen kwamen uit Frankrijk vergezeld door homemade dadel/vijgenbrood.



dinsdag 1 januari 2013

Gelukkig nieuwjaar

Voor alle lezers en trouwe volgers van 
Beschuit met Aardbeien




jarigtaart voor Gerrit

Mijn buurman Gerrit is vandaag, d.d. 1 januari, jarig. Hij is geboren als zeeman. Mooi thema voor een taart. Ik kwam een recept voor chocoladetaart met guinness bier tegen in de Delicious van deze maand. Bier vond ik ook wel stoer en zeemannerig dus die werd het. herinner me dat ik dit recept ook wel eens ben tegen gekomen in het feestboek van Nigella. Hoe dan de taart was een succes. ik adviseer om bescheiden punten te serveren. de taart is nogal machtig. Er kunnen zo wel veertien tot zestien mensen plezier van hebben.
Het recept :
250 gram boter
250 ml Guinness
75 gram cacaopoeder 
2 eieren
150 ml creme fraiche
1 el vanille aroma
275 gram bloem
2 tl bakpoeder
350 gram fijne kristalsuiker

voor de topping 
300 ml creme fraiche
65 gram mascarpone

Verwarm de oven voor op 180 graden
Vet de bodem en rand van een springvorm van 20 cm  in. Bekleed evt met bakpapier.
Doe boter en bier in een steelpan en zeef de cacao erboven.
Verwarm heel zacht en roer tot een glad mengsel. laat dit 10 min. afkoelen.
Doe eieren en creme fraiche en vanille in een kom en roer met houten lepel tot egaal mengsel.
Zeef bloem en bakpoeder erbij, voeg suiker toe en het guinnessmengsel. roer tot een mooi egaal beslag.
Giet dit in de bakvorm en bak de taart in 75 minuten. Eventueel na 45 minuten afdekken met aluminiumfolie tegen het te donker worden.
Laat de taart 15 minuten in de vorm afkoelen en daarna op een rooster.
Roer cremefraiche en mascarpone door elkaar (evt. iets zoeten met poedersuiker.)
Laat dit iets opstijven in de koelkast en verdeel het vlak voor serveren over de taart.