donderdag 8 november 2007

caponata

L a L o r e n
Hoe Italiaans kun je zijn?
Geinspireerd door het BBC programma van Rick Stein, waarin hij onder andere door Italie reist en in Sicilie terechtkomt, vertaal ik het recept voor caponata uit mijn veelgebruikte boek "Italian Regional Cooking". Het werd samengesteld en geschreven door Valentina Harris. Een Engelse met Italiaans bloed die jaren geleden voor de BBC een geweldig kookprogramma maakte met dezelfde titel.
komt ie .............


"Van het elegante restaurant Conti in Reggio Calabria komt dit heerlijke recept voor caponata. Signor Conti zelf heeft me toegestaan dit recept te gebruiken.
Deze combinatie van ingredienten is typisch voor de Zuid Italiaanse keuken. Het resultaat is een gerecht met verschillende smaakniveaus en een interessante textuur."


voor 6 mensen.
1 kilo aubergines in dobbelstenen
zout
100 ml olijfolie
1 gehakte ui
250 gram zuur. Zoals augurkjes, uitjes, pepertjes
25 gram kappertjes
6 selderijblaadjes
50 gram groene olijven (ontpit)
1 eetlepel (kristal) suiker
1 wijnglas rode wijnazijn
2 eetlepels pijnboompitten

Bestrooi de aubergineblokjes met zout en laat zeker een uur staan. Spoel ze daarna goed af en droog ze met een schone doek of keukenpapier.
verdeel de olie in twee pannen. De aubergines gaan in de ene pan. De uien,het zuur, de kappertjes, het selderijblad en de olijven in de andere.
Als de aubergine gaar is, laten uitlekken op keukenpapier.
Doe de suiker en de azijn bij het uimengsel en laat het wat verdampen.
Doe de aubergine erbij en roer de pijnboompitten erdoor.
Warm of koud serveren.

Geen opmerkingen: