zaterdag 17 november 2007

citroen maanzaad cake


Rose Levy Beranbaum stelde in 1993 The Cake Bible samen. Volgens velen het ultieme bakboek. De baksels staan met een scheikundige nauwkeurigheid beschreven maar het schijnt allemaal zeer de moeite waard te zijn. Zelf heb ik het boek niet in mijn bezit en heb er ook nog nooit iets uit gemaakt. Mijn nieuwsgierigheid is echter gewekt en dus vertaalde ik vanaf de site haar recept voor citroen-maanzaad cake. Binnenkort ga ik me eraan wagen. Hier volgt alvast recept.

I n g r e d i ë n t e n

3 eetlepels melk
3 grote eieren (zonder schaal 150 gram)
1 ½ theelepel vanille extract
150 gram gezeefde bloem
150 gram fijne tafelsuiker
¾ theelepel bakpoeder
¼ theelepel zout
1 eetlepel citroenrasp
3 eetlepels maanzaad
185 gram zachte roomboter.
Citroensiroop gemaakt van 75 gram suiker en het sap van 2 grote citroenen.

B e r e i d i n g

Klop de eieren met de melk en het vanille-extract los.

Doe de bloem, suiker, bakpoeder, zout, citroenrasp en het maanzaad bij elkaar in een grote kom en roer deze ingrediënten met een garde luchtig door elkaar. Voeg de boter toe en de helft van het eimengsel. Mix dit op hoge snelheid tot er een cakebeslag ontstaat.

Schraap het beslag van de randen naar het midden van de kom en voeg al kloppende geleidelijk de rest van het eimengsel erdoor.

Doe het beslag in een cakevorm of tulbandvorm en bak de cake in een oven van 180 graden 55 tot 65 minuten tot een houten satéprikker er droog uitkomt. Leg na ongeveer 30 minuten bakken een ingevet stuk aluminiumfolie over de cake zodat deze niet te bruin wordt.

Maak de citroensiroop kort voordat de cake klaar is. prik, zodra de cake klaar is en nog in de vorm zit overal kleine gaatjes. Strijk er royaal siroop over. Laat tien minuten in de vorm zitten.

Maak de randen wat los en keer de cake op een rek. verdeel de rest van de siroop met een kwastje over de cake. Laat de cake een dag staan in een luchtdichte verpakking voordat je ‘m aansnijdt.

Geen opmerkingen: