zaterdag 7 juni 2008

vlierbloesemsiroop

Een heerlijke, ouderwets bloemige smaak. Vlierbloesemsiroop. Ieder jaar als de vlierbloesemschermen her en der verschijnen word ik onrustig. Die schermen moeten worden geplukt en in een pot en dan met suiker tot de magische siroop worden verwerkt. Heerlijk als siroop met water tot limonade aangelengd of met witte wijn of prosecco. Er zijn veel recepten. Het onderstaande vond ik prettig slow.
Vlierbloesemsiroop
Benodigdheden:
60 gram vlierbloesems grof van de steeltje ontdaan
1 liter water
kwart citroen of halve theelepel citroenzuurkorrels
500 gram suiker

De bloesems in een hoge pot of fles doen, de kwart citroen in plakjes snijden en toevoegen (of citroenzuurkorrels). Doe er vervolgens een liter lauw water bij. Druk de massa enigszins aan zodat de bloesems goed onder water staan. Het geheel 24 uur op een warme zonnige plek laten staan.
Dan het geheel goed zeven – door een kaasdoek bijvoorbeeld – en in een ruime pan doen.Langzaam aan de kook brengen en de pond de suiker geleidelijk toevoegen. Steeds blijven roeren tot alle suiker is opgelost.Daarna afschuimen en in goed gereinigde flessen of potten doen.
Men kan de houdbaarheid sterk verlengen door de siroop – terwijl ze nog heet is – in goed luchtdicht afsluitbare potten te doen (bijv. weck- of jampotten, of een beugelfles) en op zijn kop af te laten koelen.(Wel even de potten/flessen voorverwarmen met heet water zodat ze niet breken door het warmteverschil.)

Geen opmerkingen: