zaterdag 6 februari 2010

artisjokken

artisjok (2)

Het was een mistige, koude dag in Amsterdam. Geen weer voor de markt. Ik bleef thuis en deed onder andere iets aan rommelige keukenkastjes. Af en toe moest er even koffie of iets anders en op de BBC televisie was saturday kitchen waarin onder andere een aardig recept met kleine verse artisjokken voorbijkwam. Het lijkt me vooral een gerecht voor een mooie zomerdag na een ochtend struinen op een landelijke franse markt.
ingredients
25ml/1fl oz olive oi - l4 pearl onions - 15g/½oz smoked bacon lardons - 1 carrot, peeled and sliced - 3 baby artichokes, outer leaves removed, trimmed - 4 baby turnips - 4 button mushrooms - 4 long baby radishes1 garlic clove, peeled, thinly sliced - 50ml/2fl oz dry white wine - 110ml/4fl oz chicken stock - 1 tbsp chopped fresh flatleaf parsley - 1 loaf crusty bread, sliced - salt and freshly ground black pepper
Method
1. Heat a small pan over a medium heat and add the olive oil. Gently fry the pearl onions and bacon for 2-3 minutes, or until lightly coloured.2. Add the carrots, artichokes, turnips, mushrooms and radishes and gently fry for 1-2 minutes, then add the garlic. Increase the heat, add the wine and cook for 1-2 minutes, or until the volume of the liquid has reduced by half. Add the stock and reduce the heat to a simmer.3. Cover the pan with a lid and cook for 3-4 minutes, or until the vegetables are tender. Remove the lid, increase the heat to high and cook for a further 3-4 minutes, or until the liquid has reduced to a thick glaze. 4. Stir in the chopped parsley and season, to taste, with salt and freshly ground black pepper.5. To serve, spoon the vegetables into a bowl and serve with crusty bread on the side.

Geen opmerkingen: