zaterdag 26 juni 2010

2 x stilleven na de Lindengrachtmarkt

Al om negen uur was het ongewoon warm voor de tijd van de dag. De bloemen heb ik kunnen weerstaan hoewel er een aantrekkelijk aanbod was van ridderspoor in 6 verschillende kleuren, wolken vrouwenmantel en gipskruid, jonge, paars/groen/grijze Judaspenning, en "neem me alsjeblieft mee"-pioenen.
Maar, het is heet en wordt nog heter en halverwege de week vertrek ik naar het verre Franse Zuiden. Geen bloemen deze week. Wel een kilo tuinbonen met zachte velletjes. om er een risotto mee te maken. En natuurlijk kersen. "België,zoet" stond erbij.Verder een makreelfilet en Hollandse garnaaltjes. Beide om er een lekker prutje van te maken en te serveren in witlofbootjes bij de borrel op de boot vanavond.
oostindische kers 007
oostindische kers 010
Mijn schoonzus vroeg me om het recept van risotto met tuinboontjes dat ik ooit voor haar en de twee nichtjes maakte. Op de site Mergenmetz kwam ik het recept tegen zoals ik het altijd maak.
Er staan op deze site nog veel meer recepten met tuinbonen.

Risotto met tuinbonen


2 kg tuinbonen; 550 gram arboriorijst (risottorijst); olijfolie; 2 ui, fijngesnipperd; 1 a 2 liter groentenbouillon; droge witte wijn; Parmezaanse kaas, geraspt; peper & zout

De bonen doppen. Kook ze gaar in 5 tot 10 minuten beetgaar (afhankelijk van de ouderdom der bonen). Dop ze nog een keer: de vliesjes eraf halen. Breng de bouillon aan de kook en zet op een laag vuur. Doe een scheut olijfolie in een grote pan (kasserol) en fruit de ui. Zet het vuur hoog, voeg de rijst toe en schep het om zodat alle korrels glazig worden van de olie. Blussen met een flinke scheut of scheuten wijn en zet het vuur direct laag. Laat de wijn nagenoeg volledig absorberen en verdampen. Voeg met een soeplepel een flinke scheut bouillon toe. De rijst moet zachtjes koken. Regelmatig omscheppen en wat bouillon toevoegen. De rijst moet niet nat worden, maar "kruipen". Proef na een kwartier of de substantie goed is en de rijst gaar. (De buitenkant zacht, de binnenkant een "beet".) Haal de risotto van het vuur, breng op smaak met peper en zout en de kaas. Schep de tuinbonen erdoor en opdienen.

2 opmerkingen:

Balsemien zei

Mmmmm. tuinboontjes zijn zo superlekker, als ze jong zijn vind ik het vliesje niet eens erg... De combi met risotto ga ik uitproberen, de tuinboontjes kunnen heel binnenkort geoogst worden...
Fijne zondag!

klarakapucine zei

Tja, tuinboontjes uit eigen tuin. Daar kan geen mens tegenop. De laatste trend is koken met tuinbonen die in het geheel niet worden gedopt maar net als snijbonen, net peul en al, in stukjes worden gesneden. Vraag me niet naar recepten want het is nog zo avant garde dat die moeilijk zijn te vinden. (het schijnt dat zuidelijke types ons uitlachen dat we ze doppen)