woensdag 2 juni 2010

Afternoon tea

Here I'm talking scones !!!

Het is 1752, Hendrik van Swellengrebel keert na een verblijf van achtendertig jaar in Zuid Afrika terug naar Holland. Hij koopt het landgoed Schoonoord met het daarbijbehorende bos. Het worden de Kaapse bossen, als herinnering aan Zuid Afrika. De heuvel in het bos vernoemt hij naar zijn dochter Helena. Bijna twee eeuwen later bouwt Mr. klein, de eigenaar op dat moment, het chalet, dat is bedoeld als theehuis voor het wandelend publiek. Tegenwoordig is het bos plus chalet in beheer van de vereniging Natuurmonumenten.

Chalet Helenaheuvel ligt op een idyllische lokatie, middenin de bossen van de Utrechtse heuvelrug. Echt, mooier kun je bijna niet treffen .Met 25 familieleden deden we hier een high tea. De tafel zag er feestelijk uit met een heuse Samovar voor het hete theewater, en schalen vol hartig en zoet. Vooral de zgn ski-taart ging erin als ski-taart en uiteindelijk bleef er ook van de rest weinig meer over of ging mee in zelfgeknutselde "doggybags". Het had wat mij betreft nog wel een tikje Engelser gekund door een beter scone-recept te gebruiken. Deze waren een beetje zielig vooral wat betreft het formaat. Een alternatief voor clotted cream is bv een mengsel van mascarpone, luchtig geklopt met creme fraiche of slagroom. En de thee kan echt beter. Heet water en zakjes? Een Engelsman zou zich generen. Wat is er mis met een paar grote potten lekkere versgezette thee van topkwaliteit?Het zou deze hightea een stuk meer smaak, klasse en uitstraling geven. De plek vergoed veel, zoniet bijna alles, maar toch.

1 opmerking:

Balsemien zei

Tea Time in Zuidwolde (Dr) is een echte aanrader voor een echte Engelse tea! Scones waar je je vingers bij aflikt, alles ook in typisch Engelse stijl. Potten thee op tafel en bediening met schortjes en mutsjes. Dat hoeft misschien nou ook weer niet, maar dat is wel echt helemaal Engels. In het boekje 'High Teá in Noordoost Nederland staat het recept van hun scones afgedrukt, verrukkelijk!