zondag 15 augustus 2010

Creatief met veel gehakt.

Met het gehakt in de aanbieding en een "hoe-bedoel-je-banksaldo?" is de tijd van "creatief met bijna niks" aangebroken. Met anderhalve kilo gehakt kun je flink tekeergaan om het zeker een week uit te zingen. Zelfs met af en toe een gast aan tafel. de helft werd verwerkt tot twee gehaktbroodjes in "keeping-up-appearances" elegante patévormen .
(typ voor het recept meatloaf in het zoekvak)
De andere helft ging in de Italiaanse ragu die vervolgens weer terecht gaat komen in een lasagne waar we meerdere dagen van gaan leven.

Uit het boek Italian Regional Cookery, samengesteld door Valentina Harris, het volgende recept voor de beroemde Bolognese saus.

6 eetlepels olijfolie
1 ui, gepeld en fijngehakt
1 wortel, schoongemaakt en fijngehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
1 knoflookteen, fijngehakt
50 gram fijngehakt gerookt spek
25 gram gedroogde porcini, geweekt in warm water en uitgelekt
450 gram rundergehakt
1 groot glas rode wijn
1 eetlepel (klein blikje) tomatenpuree verdund met een half glas warm water
zout en peper

Fruit alle groenten in de olie. Voeg het spek toe en laat 4 minuten sudderen. Voeg dan de porcini toe en het gehakt. Bak het gehakt rul. Voeg dan de wijn en de verdunde tomatenpuree toe en laat heel zachtjes een paar uur sudderen. Het lekkerste is ie als je 'm na een dag weer opwarmt.

Geen opmerkingen: