zaterdag 12 februari 2011

Jansons verleiding

Stel je voor, het is een nare, grijze, miezerdag. Je komt maar niet tot aankleden, de koelkast is vrijwel leeg en je hebt totaal geen zin om boodschappen te doen. Ergens in een schaal liggen nog wat aardappelen en uien en hé, een aangebroken potje ansjovis. Wat kon daar ook alweer mee? : Iets Zweeds geloof ik.

Jansons verleiding
Nodig voor 4 personen:
1 kg vastkokende aardappelen; 2 grote uien; 2 à 3 blikjes (à 50 g) ansjovisfilets in olie ; 3 dl slagroom; 3 el paneermeel; 50 gr roomboter, in vlokjes; peper uit de molen

Verwarm de oven voor op 175°C. Schil de aardappelen en snij ze in heel dunne frietjes (julienne) of gebruik zoals gezegd een keukenapparaat. Pel de uien en snij ze in dunne ringen en halveer die. Laat de ansjovisfilets uitlekken en snij ze in stukjes. Vet een ovenschaal in met wat boter. Leg nu om en om aardappelen en uien in de ovenschaal en verdeel daar eerlijk de ansjovis tussendoor. Maal er af en toe wat zwarte peper over. Zout is niet nodig, daar is de ansjovis voor. Eindig bovenop met aardappelen. Schenk er de slagroom over. Bestrooi de schotel met een dun laagje paneermeel, verdeel er de vlokjes boter over (gebruik gerust wat minder als je 50 gram te veel vindt) en schuif de schaal in de oven. Na drie kwartier heb je een geurige, knapperige ovenschotel.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

ik heb hem laatst gemaakt en hij is heerlijk! Simpel en heerlijk. Ik gebruikte 'panko'(japaneese breadcrums) ipv paneermeel dus de bovenkant was heerlijk knapperig.

Anoniem zei

Ja, dit is echt Zweeds! Wij noemen het Janssons Frestelse (verlokking, verleiding). In Zweden eten we dit gerecht vaak op feestdagen zoals kerstmis enz. Een absoluut aanrader. Ik wil ook feliciteren tot een mooie blog!! //J N in Zweden Stockholm

klarakapucine zei

Beste anoniem
Dank voor reactie en compliment.
groeten van BMA