woensdag 29 juli 2009

houmous : de nieuwe sandwichspread

Houmous, de kikkererwtenpuree uit het Middenoosten, kent vele bereidingswijzen. Er wordt volop gevarieerd met het basisrecept. Twee dagen geleden maakte ik een portie die geheel aan de verwachtingen voldeed. Ook vriend Hans, een geoefend houmous-eter, was enthousiast. Snel het recept noteren voor ik het vergeet.

Zet op de vroege avond, tijdens een moment van verveling (bv sterreclame) 250 gram gedroogde kikkererwten in koud water in de week. Ververs, voor je naar bed gaat, het water en laat de hele nacht weken. Giet de volgende dag de geweekte erwten af en zet ze op met ruim koud water met zout. Zet het vuur laag zodra het water kookt en laat de erwten 1 1/2 tot 2 uur zachtjes borrelen. Giet de erwten af en laat ze een beetje bijkomen van de hitte. Hierna heb je de keuze om de erwten plus de smaakmakers in een keukenmachine te gooien en de machine het werk te laten doen. Mag, is niet erg. Echter, mij stoorde de velletjes die ervoor zorgen dat je nooit een gladde pasta krijgt. Door ze door een zeef te drukken blijven de velletjes achter en wordt het eindresultaat een stuk gladder. Gisteren kocht ik een draaizeef, passe vite, om dit karweitje te klaren. De ontvelde erwtenprut gaat alsnog in de keukenmachine samen met twee knoflookteentjes, het sap van een citroen, 1 tot 2 eetlepels tahina, zout en evt. wat sambal of harissa (hoeft niet) Laat de machine draaien en giet er een straaltje olijfolie bij zodat een gladde pasta ontstaat. Vergeet vooral niet te proeven terwijl je bezig bent, om te bepalen of dit het is dat je had bedacht. Spreid de de houmous uit op een lage schaal of bord. Giet er nog een straaltje olijfolie over en strooi een beetje chilipoeder of (gerookt) paprikapoeder .

1 opmerking:

Anoniem zei

Hi there!

Voor alle gemakkelijke houmous-eters; Bij de AH in Buitenveldert (Groot Gelderlandplein) ligt de houmous in behoorlijk wat varianten! Shamir Salads heeft echt heerlijke mediterraanse salades waaronder houmous en allerlei auberginesalades. Fantastisch!!!! Weet iemand nog meer Appie's waar dit wordt aangeboden?