dinsdag 22 juli 2008

assiete crudites


In de meer dan vijfentwintig jaar dat ik regelmatig ‘zomers in Frankrijk kom bestel ik in restaurants vaak een assiete crudités. Eén van mijn favoriete gerechten . De naam crudités duidt erop dat de ingrediënten, in dit geval groenten, rauw worden geserveerd. Ik heb het dan over sla, tomaten, komkommer, geraspte wortel etcetera. Hoewel deze groenten op zich al heerlijk zijn met een simpele vinaigrette, worden de meeste versies van het assiete crudites opgeleukt met bijvoorbeeld gekookte koude aardappels, bietjes, sperzieboontjes, bloemkool, venkel of champignons. Vaak vind je een hardgekookt ei, een stukje gare kip of tonijn. Soms ligt er een bergje pastasalade, rijstsalade of tabouleh bij en wordt er mayonaise, vinaigrette naturel of een vinaigrette met blauwe kaas bij geserveerd. Iedere chef heeft zijn of haar eigen invulling van het gezonde franse bordje dat een uitstekend lunchgerecht is. Vooral op lome warme dagen.

Geen opmerkingen: