vrijdag 24 oktober 2008

jachtschotel

De dagen worden korter, de temperatuur daalt en de bomen verliezen hun blad. De stamp- en stoofpotten mogen weer. Een heerlijke jachtschotel met als toevoeging de uitjes en augurkjes. Idee, afkomstig van mijn moeder, die deze versie vroeger op haar werk kreeg voorgeschoteld.

Voor het stoofvlees
1 kilo runderlappen
3 rode uien in dunne partjes
3 tenen knoflook geplet en kleingesneden
schil van een citroen of sinaasappel
halve gemberwortel in plakjes
kruiden als tijm, rozemarijn en salie
laurierblaadje
peper en zout.
rode wijn
boter/olijfolie

Stoof het vlees een dag voordat je de jachtschotel maakt.
Smelt 2 eetlepels boter in een zware braadpan en doe er een scheut olijfolie bij. Doe peper, zout en kruiden op het vlees. Doe het laurierblaadje alvast in de pan. Als boter/olie bruin is het vlees in de pan en snel aan twee kanten bruin braden. Schuif het vlees even opzij en doe de ui, knoflook, citroenschil en gember in de pan en fruit dit even aan. Verdeel het vlees en het uimengsel over de pan en giet er zoveel rode wijn bij dat het geheel net onder staat. Zodra de wijn begint te borrelen deksel op de pan en 2 tot 3 uur zachter laatjes sudderen.

Voor de schotel
Het stoofvlees, uit elkaar geplozen
wat jus van het vlees ( gember eruit vissen)> rest met staafmixer pureren.
Drie- vier zoetzure appels, in partjes of plakken en even aangebakken in boter
zilveruitjes en augurkjes (in stukjes)
Zelfgemaakte aardappelpuree van een kilo lichtkruimige aardappelen, melk, boter en nootmuskaat.

Neem een niet al te diepe schaal en begin met een laag vlees vermengd met de jus.
Verdeel wat zilveruitjes en stukjes augurk erover.
Dan een laag met de geschilde, kortgebakken, appel (klokhuis verwijderen)
Daarover een laag aardappelpuree.
Deze lagen nog een keer herhalen.
Bovenste laag puree bestrooien met paneermeel of broodkruim. Vlokjes boter erover verdelen en 30 tot 40 minuten in een oven van 180 graden bakken.

Geen opmerkingen: