vrijdag 31 juli 2009

Hoera

Eten op Pont 13 aan de vooravond van mijn verjaardag op 1 augustus. Alles klopte. De lokatie, het gezelschap,een heerlijk zonnetje, de wijn en prima eten. Ik zou geen betere manier weten om weer een jaartje ouder te worden.

woensdag 29 juli 2009

houmous : de nieuwe sandwichspread

Houmous, de kikkererwtenpuree uit het Middenoosten, kent vele bereidingswijzen. Er wordt volop gevarieerd met het basisrecept. Twee dagen geleden maakte ik een portie die geheel aan de verwachtingen voldeed. Ook vriend Hans, een geoefend houmous-eter, was enthousiast. Snel het recept noteren voor ik het vergeet.

Zet op de vroege avond, tijdens een moment van verveling (bv sterreclame) 250 gram gedroogde kikkererwten in koud water in de week. Ververs, voor je naar bed gaat, het water en laat de hele nacht weken. Giet de volgende dag de geweekte erwten af en zet ze op met ruim koud water met zout. Zet het vuur laag zodra het water kookt en laat de erwten 1 1/2 tot 2 uur zachtjes borrelen. Giet de erwten af en laat ze een beetje bijkomen van de hitte. Hierna heb je de keuze om de erwten plus de smaakmakers in een keukenmachine te gooien en de machine het werk te laten doen. Mag, is niet erg. Echter, mij stoorde de velletjes die ervoor zorgen dat je nooit een gladde pasta krijgt. Door ze door een zeef te drukken blijven de velletjes achter en wordt het eindresultaat een stuk gladder. Gisteren kocht ik een draaizeef, passe vite, om dit karweitje te klaren. De ontvelde erwtenprut gaat alsnog in de keukenmachine samen met twee knoflookteentjes, het sap van een citroen, 1 tot 2 eetlepels tahina, zout en evt. wat sambal of harissa (hoeft niet) Laat de machine draaien en giet er een straaltje olijfolie bij zodat een gladde pasta ontstaat. Vergeet vooral niet te proeven terwijl je bezig bent, om te bepalen of dit het is dat je had bedacht. Spreid de de houmous uit op een lage schaal of bord. Giet er nog een straaltje olijfolie over en strooi een beetje chilipoeder of (gerookt) paprikapoeder .

eten in je eentje

Wat eet je als je alleen thuis bent? Een bruine boterham met kaas? Uitsluitend vanillevla, een gebakken eitje ? Of ga je kokkerellen? In het bijgaande filmpje zie je de onthullingen van een aantal alleeneters.
Collega blogger uncle Beefy zette dit youtube filmpje op zijn blog. Ik doe 'm na.

dinsdag 28 juli 2009

Languedoc Roussillon

Deze engelstalige geweldige en volledige site over alles dat met eten in de franse Languedoc heeft te maken wil ik niemand onthouden. Een informatief portaal naar een interessante streekkeuken met goede links.

maandag 27 juli 2009

zinderende zomerdagen

Voor de zinderende zomerdagen die komen :
recept van Yvette

cornish pasty

Ik herinner mij een Engelse gezinsvakantie in het mooie Cornwall. De locatie ben ik kwijt evenals het jaar maar met vreugde denk ik terug aan Cornish pasties.


British: How To Make A Cornish Pasty

zondag 26 juli 2009

kip Marengo

In het boek "De Kleine Keizer" van Martin Bril komt een passage voor waarin het gerecht wordt genoemd dat Napoleon at na de slag bij het Italiaanse Marengo. Het gaat volgens het verhaal om een in elkaar geflanst gerecht a l'improvise, met de op dat moment voorhanden zijnde ingrediƫnten. Te weten een kip, tomaten en knoflook en last but not least rivierkreeftjes. Deze laatsten worden in het boek van Bril niet genoemd maar zijn wel te vinden in praktisch alle versies van het recept. In mijn veelgelezen "Frankrijk een Culinaire reis" van uitgeverij de Lantaarn uit 1990 vond ik een recept van kip met rivierkreeftjes waarin ik de "kip Marengo" herken. Ik vraag me af of ik het ooit zal gaan maken maar ludiek is het wel nietwaar?
24 rivierkreeftjes ( of schoongemaakte staartjes voor bangerikken zoals ik)
250 gram rijpe tomaten
1 kip van 1 1/2 kilo, verdeeld in 8 stukken(of 8 kippedijtjes voor de gemakzuchtigen onder ons)
zout en versgemalen peper
3 eetlepels olie
50 gram boter
2 1/2 dl witte wijn
2 tenen knoflook(geplet en in grove stukjes)
1 wortel, geschrapt en in dunne plakjes
1 fijngehakte ui
2 gehakte sjalotjes
2 snufjes gedroogde tijm(of lekker vers)
2 eetlepels cognac
6 eetlepels slagroom
* Verwijder voor het schoonmaken van de kreeftjes de zwarte rugstreng door de hoofdvin te draaien en er aan te trekken. Was ze en laat ze uitlekken. (hier ben je mij al kwijt. getverdemme)
Leg de tomaten 10 seconden in kokend water, koel ze onder de koude kraan, pel en halveer ze en druk de zaadjes eruit.
* Zout en peper de kip. en bak de stukken kip aan alle kanten licht aan in de olie en de helft van de boter. Schenk de helft van de wijn erbij en laat op hoog vuur verdampen. Roer de tomaten en de knoflook erdoor, breng op smaak met zout en peper en laat op laag vuur 45 minuten sudderen.
* Smelt de rest van de boter, doe er de wortel, ui, sjalotjes, tijm en kreeftjes bij en bak dit ongeveer 3 minuten terwijl je het voortdurend omschud. Doe hier de rest van de wijn bij en laat het 5 minuten doorkoken. Laat de kreeftjes afkoelen, pel ze en laat er 6 over voor de garnering.
* Leg de kip op een schaal. Schenk bakvet en vocht van de kreeftjes over in de pan van de kip en laat inkoken tot een stroperige saus. Voeg er de room aan toe en laat de saus een paar minuten koken tot deze romig en gebonden is. Pureer de saus.
* Doe de saus in de grootste pan, doe hier de kip en kreeftjes bij en laat samen doorwarmen. Dien alles op, op een mooie schaal en garneer met de achtergehouden kreeftjes.

DUDOK

Desperate for coffee, I found Grand Cafe Dudok in Arnhem. A nice location near the marketsquare and the big Eusebius church in the towncentre.

zondag 19 juli 2009

Arnhemse meisjes

Ik sta op punt te vertrekken. De komende week zal ik doorbrengen op de Veluwe in de buurt van Arnhem. Op de afbeelding "Arnhemse meisjes". Het beroemde Arnhemse koekje dat door Roald Dahl nog beroemder werd.

zaterdag 18 juli 2009

ijs van hazelnoten

Zelden verlang ik naar ijs. Tot een paar dagen geleden. Ik las weer eens enkele bladzijden in het boek "Een huis in Toscane" van Frances Mayes. Een boek met Italiaanse ervaringen en verhalen waardoor je vandaag nog je koffer wilt pakken om naar Toscane af te reizen en nooit weerom te komen. Verder houdt Frances van eten en koken. Af en toe gooit ze er even een recept tussendoor. Het recept van hazelnootijs laat me niet meer los sinds ik het las.
Rooster 1 1/2 kop hazelnoten 5 minuten in een matig warme oven (let goed op want ze verbranden snel) wrijf de velletjs er met behulp van een theedoek af. (persoonlijk zou ik hazelnoten zonder velletje kopen op de markt). Hak de noten grof.
Klop 6 eidooiers luchtig, mix er geleidelijk 1 1/2 kop suiker door en blijf kloppen tot een homogeen mengsel. Breng 0,95 liter melk bijna aan de kook, haal dit van het vuur en roer er snel het dooiermengsel door. Laat dit au bain marie zacht koken tot de vla dik wordt en aan een houten lepel blijft hangen. Laat dit afkoelen in de ijskast. Roer er twee eetlepels hazelnootlikeur door (of vanille) en twee koppen room. Voeg de hazelnoten toe, en het sap plus geraspte schil van 1 citroen. Dit mengsel tot ijs draaien in een ijsmachine.
* een kop is waarschijnlijk vertaald van cup en een cup is gelijk aan 100 gram

terrasgeheimen in amsterdam

Hieronder een lijst met geheime terras-adressen zoals vandaag gepubliceerd in Het Parool.
De Kompaszaal/knsmlaan 311/knsm eiland

Kaap Kot/ Korte Ouderkerkerdijk 30/amstel zuid http://www.kaapkot.nl/

Merkelbach/ Middenweg72/Oost http://www.restaurantmerkelbach.nl/
EN VERDER

De Zomertuin/Pijlsteeg 31/centrum-Dam/6392695/koffie/lunch/borrel
Burgers Patio/tweede tuindwarsstraat 12/Jordaan http://www.burgerspatio.nl//alleen diner
Blauw aan de Wal/3302257/alleen diner
Bickers aan de Werf/Bickerswerf 2/Centrum west
http://www.bickersaandewerf.nl/Bickerswerf 2/Centrum west/lunch/diner
Boerderij Langerlust/provincialeweg 24/Zuid oost
http://www.langerlust.nl//koffie/lunch/diner
eetcafe Gerrit van beeren/koningsstraat 54/6222329/koffie/borrel/diner
Neva-Hermitage/Nwe Keizersgracht 1
http://www.diningcity.com//5307483/koffie/lunch/diner

donderdag 16 juli 2009

Rick Stein in het verre oosten

Verrassing van de dag : Op reis met Rick Stein door het verre oosten. Viel al zappend met m'n neus in de boter of eigenlijk in de garnalen met mango. Rick is een prettige reisgenoot. Hij is rustig maar niet saai, bedachtzaam doch bevlogen. Vandaag mocht de kijker meereizen naar Cambodja en via de Mecong op een boot naar Vietnam. Behalve de landschappen, bezienswaardigheden en de mensen, zien we af en toe de bereiding van een oosters gerecht. Er komen nog meer afleveringen van deze serie. Kijk op de donderdag op BBC 2 om 21.00 uur Nederlandse tijd.

woensdag 15 juli 2009

coq au vin

Hoewel ik op z'n vroegst in de late zomer pas aan coq au vin toe ben heb ik voor de zekerheid het recept maar vast gekopieerd op de blog. Nigel Slater voegde er nog een heel verhaal aan toe over de beste vogel en de beste wijn maar ik beperk me even tot het recept. Niet eens vertaald, overgenomen van Nigel.
Perfect coq au vin
You just can't improve on some recipes.
Nigel Slater
The Observer, Sunday 25 November 2001
Article history

The recipe
Serves 4.
a large chicken, jointed into 6 or 8 pieces,

giblets and carcass savedan onion, a carrot and a few peppercorns for the stock 150g pancetta or unsmoked bacon in the piece
30g butter
2 medium onions
a large carrot
2 ribs of celery
2 cloves of garlic
2 tbsps flour
2 tbsps cognac
a bottle of red wine
4 or 5 small sprigs of thyme
3 bay leaves
40g butter
12 small onions,
peeled 200g small mushrooms boiled or steamed potatoes, to serve

Put the chicken carcass, its giblets and any bits and bobs of bone and flesh into a deep pan, cover with water, add an onion and a carrot, half a dozen whole peppercorns and bring to the boil. Turn the heat down and let it simmer until you need it.
Cut the pancetta into short strips; they need to be thicker than a match but not quite as thick as your little finger. Put them, together with the butter, into a thick-bottomed casserole - one of enamelled cast iron would be perfect - and let them cook over a moderate heat. Stir the pancetta from time to time - it mustn't burn - then, when it is golden, lift it out into a bowl, leaving behind the fat in the pan.
Season the chicken pieces with salt and pepper and place them in the hot fat in the casserole, so that they fit snugly yet have room to colour. Turn them when the underside is pale gold. The skin should be honey coloured rather than brown - it is this colouring of the skin, rather than what wine or herbs you might add later, that is crucial to the flavour of the dish. Lift the chicken out and into the bowl with the pancetta. By now you should have a thin film of goo starting to stick to the pan. This is where much of your flavour will come from.
While the chicken is colouring in the pan, peel and roughly chop the onions and carrot, and wash and chop the celery. With the chicken out, add the onions and carrot to the pan and cook slowly, stirring from time to time, until the onion is translucent and it has gone some way to dissolving some of the pan stickings. Add the garlic, peeled and thinly sliced, as you go. Return the chicken and pancetta to the pan, stir in the flour and let everything cook for a minute or two before pouring in the cognac, wine and tucking in the herbs. Spoon in ladles of the simmering chicken stock until the entire chicken is covered. Bring to the boil, then, just as it gets there, turn the heat down so that the sauce bubbles gently. Cover partially with a lid.
Melt the butter in a small pan, add the small peeled onions and then the mushrooms, halving or quartering them if they are too big. Let them cook until they are golden, then add them to the chicken with a seasoning of salt and pepper.
Check the chicken after 40 minutes to see how tender it is. It should be soft but not falling from its bones. It will probably take about an hour, depending on the type of chicken you are using. Lift the chicken out and into a bowl.
Turn the heat up under the sauce and let it bubble enthusiastically until it has reduced a little. As it bubbles down it will become thicker - though not thick - and will become quite glossy.
Return the chicken to the pan and serve with the potatoes.

kruiderij

Volgende week reist er een kleine familiedelegatie af naar La Douce France. Aangezien ik er dit jaar zelf niet kom (tenminste niet op een markt of een megasuper) gaat er een boodschappen/verlanglijstje mee. Naast walnootolie, enkele maille-producten, een royale paarse knoflookstreng en de waanzinnig lekkere crepes dentelles, staat er een doosje bouquet garni blokjes op het lijstje(x 3). Gewoon weer zo'n leuk frans boodschapje wat ook in Nederland op de schapjes zou moeten staan.

Mijn alternatieve kruidenrek is opgeruimd. Ik kan altijd weer genieten van het nieuwe overzicht. Maar waarom ik 3 potjes dragon heb blijft een raadsel. Het alternatieve rek is overigens een groot zinken dienblad dat ik in de kast iets schuin heb geplaatst door er een blok hout onder te zetten. In Ć©Ć©n oogopslag zie wat je hebt. Ben nog steeds blij met deze toevallige vondst.

PARIJS streetfood

Als het een beetje meezit pak ik aan het einde van de zomer de Thalys naar Parys. De voorpret is al begonnen. Zo vond ik een top 5 streetfood in Paris

maandag 13 juli 2009

gepofte knofpasta

Dit recept hoefde ik alleen maar te lezen om te weten hoe het smaakt. Ik heb het nog niet gemaakt maar het klopt aan alle kanten. Neem dat maar van mij aan. Komt ie...................

Ingrediƫnten

1 bol knoflook
20 blaadjes salie
4 el olijfolie
200 g gedroogde ham
200 g spaghetti
20 zwarte olijven
10 cherrytomaatjes
1/2 dl witte wijn
75 g rucola
75 g grofgeraspte parmezaanse kaas

Bereiden

Zet de knoflookbol 40 minuten in de oven op 220 ĀŗC.
Leg de gedroogde ham op de ovenplaat met bakpapier en voeg de saliebaadjes toe met wat olie. Laat het de laatste 10 minuten in de oven mee garen.
Kook de spaghetti.
Knijp de gepofte knoflook uit de schil en bak deze samen met de olijven en cherrytomaatjes in een pan. Voeg de gekookte spaghetti en witte wijn toe. Breng op smaak en met peper en zout.
Meng de gedroogde ham direct uit de oven door de rucola. Voeg een beetje vocht van de spaghetti toe. Doe het rucola-hammengsel op een bord en leg de spaghetti er bovenop. Maak het gerecht af met Parmezaanse kaas.

vrijdag 10 juli 2009

perziken








Een zomers diner voor zes.
Vooraf dadels met spek of gevuld met roomkaas, geroosterde paprika, artisjokken-tapenade en heerlijk brood van Het Vlaamsch Broodhuys.
Het hoofdgerecht was de, reeds menigmaal beproefde en goedgekeurde Kip Fattee uit het tweede kookboek van MORO. Een feestelijk gerecht dat eigenlijk iedereen lekker vindt.
Als dessert perzikpartjes in sauterne met citroenschil en lavendel met een bolletje vanilleijs en een amandelkoekje. Een kopje koffie, kopje thee en chocola. We waren tevreden.

woensdag 8 juli 2009

tapenade van artisjokken


De artisjokharten van Sacla zijn lekker op smaak gebracht. Samen met een blik artisjokharten van AH deed ik ze in de keukenmachine. Handje verse dille erbij, wat bladpeterselie en een strooiseltje gedroogde dragon(bij gebrek aan vers). Draaien tot een smeerbaar mengsel. Trouwens, zelfs zonder de kruiden is het lekker.

44

Gisteren vierden we de 44ste verjaardag van zus Ziggy met een driegeneratiesvrouwendiner bij restaurant Lambermon's in Haarlem.

zondag 5 juli 2009

baba ganouche

Op de Albert Cuypmarkt koop ik regelmatig de auberginesalade bij de olijven, zuur en lekkeredingenkraam van Chris. Thuis probeer ik de salade te evenaren. Dat is tot op heden nooit voor 100% gelukt. Met de gisteren gekochte tahina kwam ik in de buurt.
Rooster een grote aubergine in een hete oven. (250 graden, ongeveer een half uur)
Laat even liggen. Als het goed is valt de inhoud van de aubergine praktisch vanzelf uit de schil. Snijd het vruchtvlees klein.
Verhit een lepel zonnebloemolie en een lepel walnootolie of olijfolie in een koekenpan. Fruit een heel fijn genipperde ui in de hete olie en voeg na een minuutje de aubergine toe. Laat dit zacht een paar minuten bakken tot de ui zacht is. vijzel 1 a 2 knoflookteentjes met zeezout en voeg dit bij het auberginemengsel. Haal de pan van het vuur en doe de baba in een platte schaal. Als het een beetje is afgekoeld op smaak maken met een halve eetlepel tahina, een halve eetlepel mayo en een halve eetlepel griekse yoghurt. Ik liet dit mengsel kort draaien in de foodprocessor.

zaterdag 4 juli 2009

frozen moka en tahina

Klik op de foto en maak een reisje naar Libanon
Al vroeg was het warm in de stad. Het werd een frozen moka ipv hete koffie bij de CC.
Krantje erbij. Goed begin van de zaterdag. Aan de overkant op de Haarlemmerdijk, bij de Marokkaanse slager, kocht ik 2 potten tahine voor een DIY houmous. EĆ©n voor mezelf en Ć©Ć©n voor de zus die met enthousiaste houmousverhalen uit New York terugkeerde. De potten komen uit Libanon. het gaat volgens de winkeleigenaar om de beste tahina ever. Daar gaan we dan maar van uit.