woensdag 18 juli 2012

perfecte humus


hummus met gebakken lamsgehakt, couscoussalade en rodekool salade
David Lebovitz, Joodse Amerikaan, woonachtig in Parijs, maakte onlangs een tripje naar het heilige land en kwam terug met een schat aan informatie en inspiratie wat betreft het eten in Jeruzalem. 
Je krijgt bij het lezen van zijn post en het zien van de foto's direct zin om naar Israël af te reizen en in zijn culinaire voetsporen te treden.
Ik ben op zoek gegaan naar een goed recept voor houmous of hummus en stuitte op een bijkans wetenschappelijk onderzoek naar dit gerecht. Geschreven door Felicity Cloake voor The Guardian in augustus vorig jaar. 
Uiteindelijk gaf ze het recept van de , volgens haar bevindingen, perfecte hummus. Komt ie :
200 gram gedroogde kikkererwten
1½ theelepel bicarbonate of soda
6 eetlepels tahini
sap van een citroen. Of meer als je daar zin in hebt.
3 gekneusde en fijngesneden knoflooktenen. (meer of minder naar smaak)
snufje komijn.
zout naar smaak
olijfolie voor er bovenop
paprika of zatar voor het serveren
1. Doe de erwten in een kom en doe er tweemaal zoveel water bij, roer een theelepel bicarbonate of soda erbij en laat in de koelkast weken. 18 tot 24 uur..
2.Laat de erwten uitlekken, spoel ze goed af en doe ze in een grote pan. Doe er koud water bij tot ze onderstaan en doe er nog een halve theelepel bicarbonate bij. Breng aan de kook, zet het gas laag en laat zacht sudderen tot ze zacht zijn en bijna uit elkaar vallen.  Dit duurt tussen de 1 en de 4 uur, afhankelijk van het soort kikkererwten.
3.Laat de kikkererwten afkoelen in het kookwater. en laat ze dan goed uitlekken. Bewaar het kookwater.Bewaar ook wat hele kikkererwten.Meng de tahini met de helft van het citroensap en de helft van de knoflook. Het wordt nu wat dikker. Doe er dan kookvocht bij tot het een gladde pasta wordt. Doe dit bij de gekookte erwten en maak er een gladde puree van in de keukenmachine.
4. Voeg de komijn toe en zout. Voeg dan nog kookvocht toe om een wat dunnere pasta te maken. Het moet stevig zijn maar niet te dik en zeker niet vloeibaar.Proef de hummus en voeg zonodig meer citroensap, zout of knoflook toe.
5. Doe de hummus over in een mooie schaal. Maak in het midden een ondiepe holte en giet er de olijfolie in. Strooi er nog wat paprika of zatar over en garneer met de hele kikkererwten.
Best nog even een dingetje dus maar mijn hummus pogingen met kikkererwten uit blik waren onbevredigend dus ik ga ervoor.

Geen opmerkingen: