vrijdag 19 september 2008

citroentaart




Nog nooit eerder in mijn bakkend leven maakte ik een klassieke citroentaart. Vandaag kwam ik een eerder opgeslagen recept tegen. Het recept won de eerste prijs bij een citroentaartenwedstrijd van de Amsterdamse lokale TV zender AT5. Ik vergat een limoen te kopen en maakte 'm dus alleen met citroen. Ook wilde ik eens gekookt eiwitschuim uitproberen, dit keer als witte hoed voor de citroentaart.


Het recept van de taart komt van winnaar Thomas Olivier.
Citroentaart (naar Bocuse).


Deeg voor de blind gebakken taartbodem van 30 cm doorsnede
125 gr boter100 gr poedersuikersnuf zout250 gr bloem2 eidooiers2 eetlepels koud water50 gr witte chocola


Roer de boter, suiker en het zout door elkaar tot een romig geheel.Voeg de eidooiers en de bloem toe. Meng het geheel tot grof broodkruim en doe daarna het water erbij.Maak er in zo weinig mogelijk handelingen (dan blijft de bodem mooi zanderig) een homogene deegbal van.Wikkel in huishoudfolie en leg een uur in de koeling.Snij het deeg in dunne plakken (0,5 cm) en leg als een puzzel in het bakblik.Druk alle delen aan elkaar vast en maak een strakke hoek met je duim bij de opstaande randen.Leg het blik nu zo’n tien minuten in de vriezer en bak hem daarna dan 12 minuten (soms een paar minuten langer) in eenvoorverwarmde oven op 180˚ C (standje 4) totdat ‘ie gaar en licht gebruind is (halverwege begint de bodem te bollen, priker dan met een scherp mes even een klein gaatje in, hij zal dan inzakken).Laat 5 minuten afkoelen. Smelt de witte chocola au bain-marie en smeer vervolgens met een pannenlikker een dun laagje over de bodem.Het geheel nog even in de koelkast laten afkoelen en dan is de bodem klaar om gevuld te worden met de citroencrème.


Crème:
100 gr boter2 citroenen (sap en schil)1 limoen (sap en schil)2 eetlepels creme fraiche100 gr poedersuiker25 gr vanillesuiker3 eieren
Oven op 125 ºC voorverwarmen. Citroen en limoen wassen, goed drogen, schil raspen en daarna persen en apart houden.In een kom de zachte(!) boter(evt smelten), suiker, eieren en crème fraiche goed door elkaar roeren tot een mooi glad geheel .Rasp en sap er door roeren. Bodem in de oven (halverwege) zetten en vervolgens de citroencrème er voorzichtig in gieten tot net onder de rand.Na 35 minuten is de crème gestold. Taart een uur laten afkoelen(buiten de koelkast) en daarna nog een uurtje in de koelkast.Drink er bijv. een gekoelde Floc de Gasgogne (zoetige dessertwijn) bij.

1 opmerking:

Anoniem zei

heerlijk recept, dank je wel!