dinsdag 16 september 2008

gratin dauphinois

Dit recept voor Gratin Dauphinois is wat mij betreft het meest oorspronkelijk en daar hou ik van. Geen gedoe met gesmolten kaas maar plain and simple.
1 teentje knoflook
2 dl melk
6 eetlepels slagroom
500 gram stevige aardappels
zout en peper uit de molen
2 snufjes kaneel
4 snufjes versgemalen nootmuskaat
*Verwarm de oven voor op 190 graden
snijd de knoflook heel fijn of pers 'm door de knijper in een grote pan. Voeg melk en room toe en breng op laag vuur aan de kook.
*Schil de aardappels en schaaf ze in heel dunne plakjes (kan met de keukenmachine) Voeg ze met zout, peper, kaneel en nootmuskaat toe aan de inhoud van de pan. Laat 5 minuten zachtjes koken terwijl je de plakjes voorzichtig keert. De melk met room bindt een beetje door het zetmeel.
*Beboter een vuurvaste schaal. Doe de inhoud van de pan over in de schaal en bak ongeveer 50 minuten.

Geen opmerkingen: