maandag 17 november 2008

rillettes

Rillettes is een vleesgerecht dat het meest lijkt op paté. Oorspronkelijk werd het gemaakt van varkensvlees. Het vlees wordt in stukken gesneden, flink gezouten en dan langzaam gegaard in vet. Het vlees moet zo gaar zijn dat het makkelijk in draadjes is te trekken met een vork. Als het is afgekoeld wordt het samen met wat vet tot een smeerbare substantie gemengd. Rillettes wordt vaak op brood of toast gegeten met zure augurkjes (cornichons).
Vlees van gans, eend, kip en konijn lenen zich ook goed voor het maken van rillettes.
rillettes van eend
Ingrediënten
3 eendenbouten van tamme eend,1 teentje knoflook,gehalveerd,15g grof zeezout,10g witte peperkorrels,gekneusd,1 tl verse tijmblaadjes,1-2 liter ganzenvet,blik(poelier of delicatessenwinkel),kleine zure augurkjes,waterkers.
Bereidingswijze
Eendenbouten met teentje knoflook inwrijven. Zout,peperkorrels en tijm mengen. Bouten met tijmmengsel inwrijven en 24 uur in koelkast laten marineren. Ganzenvet verwarmen tot 180 graden.Eendenbouten schoon wrijven en in ganzenvet leggen. Ze moeten helemaal met ganzenvet bedekt zijn. In 1 1/2 uur op heel zacht vuur in ganzenvet verwarmen(op 180 graden) tot eend gaar is en vlees van het bot valt. Eendenbouten uit pan scheppen.Bot en vel verwijderen en eendenvlees met vork in dunne lange repen trekken.Vlees mengen met enkele eetlepels ganzenvet tot smeuïg mengsel ontstaat.Rillettes in schaal doen en stevig aanduwen.Dun laagje ganzenvet op rillettes schenken(zodat het vlees goed bedekt is).Laten afkoelen.Onder zo'n laagje vet kan rillettes wel 3 weken in de koelkast worden bewaard.

Geen opmerkingen: