dinsdag 6 januari 2009

Galette des rois 2


2 zakjes amandelen, gepeld (a 55 g)
1 vanillestokje, opengesneden
100 g suiker
50 g boter
2 eieren
50 ml rum (slijter)
bloem om te bestuiven
8 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries), ontdooid
Materialen
keukenmachine
lage taartvorm (ca. 24 cm doorsnede), ingevet
1 boon of porseleinen figuurtje
Bereiden
Maal de amandelen tot poeder. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje. Voeg suiker, boter, 1 ei, vanillezaad en rum toe aan de amandelen en draai het in de keukenmachine tot een massa. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol met een deegroller op een met bloem bestoven aanrecht 4 plakjes bladerdeeg tot een ronde lap (circa 28 cm doorsnede). Rol nu een iets grotere cirkel van de overige plakjes baderdeeg. Besmeer de eerste lap met het amandelmengsel. Verstop de boon of het figuurtje in het mengsel. Leg er losjes de tweede lap bladerdeeg over. Splits 1 ei en bestrijk de bovenkant met het eigeel. Snijd met de punt van een mes een patroontje van bijvoorbeeld een ster in het deeg. Bak de koek in 30 minuten gaar. *Een snelle vulling kan worden gemaakt met kant en klaar amandelspijs, goed vermengd met een ei.

Geen opmerkingen: