maandag 5 januari 2009

pasta 'chi vruoccoli arriminata'


De BBC zond in 1990 een serie kookprogramma's uit met de titel Valentina's Italian Regional Cookery. Valentina Harris maakte een culinaire reis door het schitterende Italië waarbij particulieren met kooktalent en interessante recepten aan bod kwamen. Na afloop van de serie verscheen een boek met de recepten. Een boek dat ik absoluut wilde bezitten. Er zijn kookboeken voor de kijk en kookboeken voor gebruik. Dit boek behoort tot de laatstgenoemde categorie. Na achttien jaar zitten de bladzijden nog net aan elkaar vast maar dan heb je het ook wel gehad. De kaft is spoorloos verdwenen en de inhoudsopgave zit als losse blaadjes tussen de andere pagina's. Prima boek dus. Een gerecht dat ik maakte toen een goede vriend met zijn vriend kwam eten is pasta met gesauteerde bloemkool en sardines. (toen wist ik nog niet dat de vriend in kwestie niks van vis moet hebben).
voor 4 personen : 250ml olijfolie - 3 teentjes knoflook, gepeld en in dunne schijfjes - 2 sardines (uit blik) uitgelekt - 2 eetlepels tomatenpuree, verdund met 3 eetlepels gekookt water - zout&peper - 1 middelgrote bloemkool, in kleine roosjes verdeeld - 1 flinke eetlepel rozijnen - 1 flinke eetlepel pijnboompitjes - 1/4 theelepel saffraanpoeder - 400 gram pasta (korte macaroni) - parmezaanse kaas.
Verhit de olie in een grote pan en voeg knoflook en sardines toe. Laat de sardines zacht worden en uit elkaar vallen. Voeg de verdunde tomatenpuree toe, roer door elkaar en laat dit op zacht vuur, 10 minuten sudderen. Kook intussen de bloemkool halfgaar in 8 minuten. bewaar het kookwater. Voeg de bloemkool bij het tomatenmengsel en laat dit langzaam, compleet gaar worden. Roer tot slot de rozijnen, de pijnboompitjes en de saffraan erdoor. Neem de pan van het vuur maar houd het mengsel warm. Breng het bloemkoolwater weer aan de kook en kook de pasta hierin al dente. Meng de pasta door het bloemkoolmengsel en laat dit na verwarming 4 minuten rusten van het vuur af. Serveer in een verwarmde schaal en dien dit op met parmezaanse kaas naar keuze.

1 opmerking:

Promdi Pinoy zei

very nice blog! cool! mine is about culture and places in the province.. please visit my site: www.promdi-pinoy.blogspot.com