vrijdag 16 april 2010

Ayran en Lassi




Ik stond voor een klas met tienjarige wereldburgers in Amsterdam west. We hadden het over eten en drinken en er kwam een recept voor Ayran voorbij. Een verfrissende turkse yoghurtdrank. Tijdens het googelen kwam ik nog wat andere verfrissende yoghurtdranken tegen. Daar komen ze :
Ayran wordt samengesteld uit een deel yoghurt, drie delen water en een beetje zout. De commercieel vervaardigde versie bevat meestal deze basis hoewel er ook varianten verkocht worden met citroensap, peper, basilicum, muntblad of toegevoegde room. De drank wordt koel geserveerd, eventueel worden er ijsblokjes toegevoegd. Buiten Turkije is fabrieksmatige ayran te verkrijgen in Turkse speciaalzaken of supermarkten.
Zoute lassi
Voor twee liter lassi:
Neem een kan of pot die groot genoeg is.
Vul deze met 250 ml aan gemalen ijs.
Vul de kan aan met ijskoud water tot deze tot 1 liter gevuld is.
Voeg 1 liter yoghurt toe.
Voeg drie
theelepels citroensap toe.
Voeg
pepermuntpoeder (of chilipoeder), naar smaak toe.
Voeg een theelepel
komijn of saffraan toe.
Voeg twee theelepels zout toe.
Zoete lassi
Voor twee liter lassi:
Neem een kan of pot die groot genoeg is.
Vul deze met 250 ml aan gemalen ijs.
Vul de kan aan met ijskoud water tot deze gevuld tot 1 liter gevuld is.
Voeg 1 liter yoghurt toe.
Voeg hier 6 eetlepels
suiker of honing aan toe.
Voeg 1 eetlepel
rozenwater toe.
Voeg nu nog een halve theelepel gemalen gember toe.
Fruit lassi
Voor ruim twee liter lassi:
Neem een kan of pot die groot genoeg is.
Vul deze met 250 ml aan gemalen ijs.
Vul de kan aan met ijskoud water tot deze gevuld tot 1 liter gevuld is.
Voeg 1 liter yoghurt toe.
Gooi de beoogde vruchten (bijvoorbeeld
mango of Aardbeien) (zonder schil) in de blender en maal deze tot pulp.
Voeg suiker of gemberpoeder naar smaak toe.

1 opmerking:

Balsemien zei

Mmmmmmmmm, dat klinkt erg lekker, vooral de fruitvariant. De zoute ayran zal best lekker zijn, maar lijkt me minder lekker, maar wat de boerin niet kent...wil ze toch weleens proberen!