donderdag 15 april 2010

pastitsio


In ruil voor een maaltijd komen er (ik geloof het als ze onderaan de trap staan) twee stoere studenten iets zwaars de trap af tillen. Wat zet je sterke mannen voor? Iets met koolhydraten in elk geval. Pastitsio, gezien in een kookprogramma van Rick Stein lijkt mij een prima keuze. Ik ben er klaar voor. Nu de mannen nog.

In Corfu krijgen Mediterrane schotels met gehakt, pasta, en tomaat een speciaal tintje door de kefalotiri kaas en kaneel.

G.e.h.a.k.t.s.a.u.s

4 eetlepels olijfolie
1 middelgrote ui, fijngehakt.
4 knoflookteentjes, fijngesneden
2 bleekselderij stengels, fijngesneden.
1kg mager rundergehakt.
200ml rode wijn
400g gepelde tomaten
2 eetlepels tomatenpuree.
1 kaneelstokje
1 theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel gedroogde oregano
3 laurierblaadjes
100ml water
1½ theelepel salt
versgemalen zwarte peper
de p.a.s.t.a
8 theelepels salt
500g pasta, rigatoni, tubetti of tortiglioni
2 losgeklopte eieren
50g kefalotiri kaas parmezaanse kaas, fijn geraspt
2 eetlepels gesmolten boter
10 gram vers wit broodkruim
de b.e.c.h.a.m.e.l
115g boter
115g bloem
1.2 litres volle melk plus een beetje
½ theelepel nootmuskaat
zout en peper
Method
Fruit de ui, knoflook en bleekselderij even aan in olijfolie.

Doe het gehakt erbij en roer dit al bakkend los op een heet vuur in 3-4 minnuten.
Doe er dan de rode wijn bij, de tomaten en tomatenpuree, het kaneelstokje, kruidnagelpoeder, de oregano, laurierblaadjes, water en peper en zout.Laat dit 30-40 minuten zachtjes stoven.Af en toe roeren.
Haal de pan van het vuur en haal kaneelstokje en laurier uit de saus.
Kook de pasta in een grote pan met water en 8 theelepels zout. Giet af en laat wat afkoelen
Maak de bechamelsaus. Maak af met peper, zout en nootmuskaat
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vermeng de pasta met één vijfde van de bechamelsaus, de kaas en de losgeklopte eieren.
beboter
een grote, lage ovenschaal met de gesmolten boter.
wissel een laag pasta af met de gehaktsaus, herhaal dit en dek af met weer een laag pasta. Giet de overige saus hierover. Meng het broodkruim met geraspte kaas en verdeel dit over de schotel. Bak dit in de hete oven voor ongeveer 40 minuten.
Lekker met een frisse groene salade en een glas rode wijn.

Geen opmerkingen: