zondag 28 september 2008

MILAN 7



Milan vierde vandaag zijn zevende verjaardag. Vorig jaar maakte ik een herfsttaart. Vandaag werd het, op verzoek van de jarige, een strawberry/cheesecake. Het deegje van de eerder geposte citroentaart voldoet zo goed dat ik het ook gebruikte voor deze cheesecake. Voordat de kwarkvulling erin ging bakte ik de bodem voor met een blinde bruine bonen vulling. Een laagje witte chocolade als bescherming tegen de vochtige vulling. De rest van het recept staat elders op de blog. Kijk bij de taart van 27 augustus 2007

vrijdag 19 september 2008

citroentaart




Nog nooit eerder in mijn bakkend leven maakte ik een klassieke citroentaart. Vandaag kwam ik een eerder opgeslagen recept tegen. Het recept won de eerste prijs bij een citroentaartenwedstrijd van de Amsterdamse lokale TV zender AT5. Ik vergat een limoen te kopen en maakte 'm dus alleen met citroen. Ook wilde ik eens gekookt eiwitschuim uitproberen, dit keer als witte hoed voor de citroentaart.


Het recept van de taart komt van winnaar Thomas Olivier.
Citroentaart (naar Bocuse).


Deeg voor de blind gebakken taartbodem van 30 cm doorsnede
125 gr boter100 gr poedersuikersnuf zout250 gr bloem2 eidooiers2 eetlepels koud water50 gr witte chocola


Roer de boter, suiker en het zout door elkaar tot een romig geheel.Voeg de eidooiers en de bloem toe. Meng het geheel tot grof broodkruim en doe daarna het water erbij.Maak er in zo weinig mogelijk handelingen (dan blijft de bodem mooi zanderig) een homogene deegbal van.Wikkel in huishoudfolie en leg een uur in de koeling.Snij het deeg in dunne plakken (0,5 cm) en leg als een puzzel in het bakblik.Druk alle delen aan elkaar vast en maak een strakke hoek met je duim bij de opstaande randen.Leg het blik nu zo’n tien minuten in de vriezer en bak hem daarna dan 12 minuten (soms een paar minuten langer) in eenvoorverwarmde oven op 180˚ C (standje 4) totdat ‘ie gaar en licht gebruind is (halverwege begint de bodem te bollen, priker dan met een scherp mes even een klein gaatje in, hij zal dan inzakken).Laat 5 minuten afkoelen. Smelt de witte chocola au bain-marie en smeer vervolgens met een pannenlikker een dun laagje over de bodem.Het geheel nog even in de koelkast laten afkoelen en dan is de bodem klaar om gevuld te worden met de citroencrème.


Crème:
100 gr boter2 citroenen (sap en schil)1 limoen (sap en schil)2 eetlepels creme fraiche100 gr poedersuiker25 gr vanillesuiker3 eieren
Oven op 125 ºC voorverwarmen. Citroen en limoen wassen, goed drogen, schil raspen en daarna persen en apart houden.In een kom de zachte(!) boter(evt smelten), suiker, eieren en crème fraiche goed door elkaar roeren tot een mooi glad geheel .Rasp en sap er door roeren. Bodem in de oven (halverwege) zetten en vervolgens de citroencrème er voorzichtig in gieten tot net onder de rand.Na 35 minuten is de crème gestold. Taart een uur laten afkoelen(buiten de koelkast) en daarna nog een uurtje in de koelkast.Drink er bijv. een gekoelde Floc de Gasgogne (zoetige dessertwijn) bij.

dinsdag 16 september 2008

gratin dauphinois

Dit recept voor Gratin Dauphinois is wat mij betreft het meest oorspronkelijk en daar hou ik van. Geen gedoe met gesmolten kaas maar plain and simple.
1 teentje knoflook
2 dl melk
6 eetlepels slagroom
500 gram stevige aardappels
zout en peper uit de molen
2 snufjes kaneel
4 snufjes versgemalen nootmuskaat
*Verwarm de oven voor op 190 graden
snijd de knoflook heel fijn of pers 'm door de knijper in een grote pan. Voeg melk en room toe en breng op laag vuur aan de kook.
*Schil de aardappels en schaaf ze in heel dunne plakjes (kan met de keukenmachine) Voeg ze met zout, peper, kaneel en nootmuskaat toe aan de inhoud van de pan. Laat 5 minuten zachtjes koken terwijl je de plakjes voorzichtig keert. De melk met room bindt een beetje door het zetmeel.
*Beboter een vuurvaste schaal. Doe de inhoud van de pan over in de schaal en bak ongeveer 50 minuten.

Italiaans gehaktbrood

Het slagveld in de keuken is min of meer opgeruimd, de vaatwasser staat aan en ik zit uit te hijgen achter de laptop. Ben net helemaal losgegaan met een Italiaans gehaktbrood. Het begon allemaal met een aanbieding van rundergehakt gisteren bij Albert Heijn. Aangezien we nog niet zo heel lang geleden een Amerikaans recept voor gehaktbrood maakten wilde ik vandaag iets anders. Ik stopte nagenoeg alles wat ik kon associëren met Italië in dit zuidelijke recept. Te weten :
1 kilo gehakt
zout en peper uit de molen
1 kleingesneden flinke ui
1 grote gesnipperde knoflookteen
1 grote theelepel dijonmosterd (weliswaar Frans maar dat moest gewoon even)
een half potje semigedroogde en kleingesneden tomaatjes
een half potje kleine zwarte, ontpitte olijfjes
een bakje kastanjechampignons in plakjes
verse groene kruiden nl. bladpeterselie(royaal), salie(tien blaadjes), oregano(royaal) en tijm(royaal)
3 verkruimelde afbakbroodjes (prima voor gehakt. Ze kruimelen makkelijk en garen lekker mee in het gehakt)
3 eieren
Flink en langdurig kneden om alle ingrediënten gelijkmatig te verdelen en de smaken te stimuleren. In een (glazen) cakevorm doen en afdekken met een mengsel van ketchup, een eetlepel bruine suiker en een scheutje balsamico. Een uur in een oven van 175 graden.
Zo kun je bakstenen nog lekker maken zou mijn schoonmoeder zeggen.
(de korting op het gehakt is overigens ruimschoots gecompenseerd met alles wat erdoorheen ging)

zaterdag 13 september 2008

taart

Ik ben niet getrouwd. Heb geen plannen in die richting en mijn dochter wacht ook nog even. Verder ken ik niemand die in wat voor een bootje dan ook stapt en toch kan het af en toe fijn zijn om je te vergapen aan bruidstaarten. Die van Sedona uit de USA zien er geweldig uit. Hoe ze smaken is vraag twee maar er staat in elk geval wel iets indrukwekkends op de bruidstafel.

woensdag 10 september 2008

lekker frans

Wat de Bakkerswinkel kan, kunnen wij ook, moeten Marco en Issa Niemeijer hebben gedacht. Aan de Nieuwendijk 35 in Amsterdam openen ze op vrijdag 19 september een ontbijt/lunchadres waar ook brood en taartjes worden verkocht. Achter de immense winkelruit vind je een zaak met een ruime en sobere opzet. Vaste bezoekers van "De Bakkerswinkel" en van "le fournil de Sebastien" zullen bepaalde elementen van de sfeer en de producten herkennen. Net als de Bakkerswinkel in de Warmoesstraat is deze nieuwe winkel van de gebroeders Niemeijer gevestigd op een adres dat is omgeven door sexshops en andere schimmige toeristentrekkers.
Marco en Issa zijn het soort pioniers waar wethouder Els Iping heel blij mee is. Laten we hopen dat ook andere ondernemers van hetzelfde kaliber het voorbeeld van de Niemeijers zullen volgen. Dan wordt het nog wel eens wat daar op die Nieuwendijk!

maandag 8 september 2008

peterselie-walnotenpesto

Van een mooie grote bos verse bladpeterselie maakte ik een peterselie-walnotenpesto.
Blaadjes van ongeveer tien takjes peterselie
1 flinke teen knoflook
50 gram gepelde walnoten
ongeveer 50 gram parmezaanse kaas
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel walnotenolie
1 eetlepel zonnebloemolie
zout.
Doe alle ingrediënten behalve het zout, in een blender en maak er een pesto van. (Kan ook met een staafmixer) Proef en voeg zout naar smaak toe.
Als je het even wilt bewaren moet er een laagje olie opgegoten worden en in een afsluitbaar potje in de koelkast.
Ik ga 'm morgen of overmorgen gebruiken in een pasta met aubergine.

zondag 7 september 2008

platteland

Altijd wanneer ik op het platteland kom denk "Wat doe ik in godsnaam in Amsterdam?" Bij de aanblik van ruimte en van groen krijg ik visioenen van een countrylife. Het zou er best nog eens van kunnen komen, hoewel . Eén van de leukste dingen op het platteland is toch wel het zelf plukken van wat de aarde geeft. Tijdens onze gezinsvakanties in Engeland was PYO > pick your own, één van de favoriete uitjes. Eindeloos frambozen en aardbeien plukken. Niets is lekkerder dan dat wat jezelf hebt geplukt. Met deze herinnering in het achterhoofd bedacht ik dat het een goed idee zou zijn om een inventarisatie van zelfplukadressen in Nederland te doen en een lijst samen te stellen. Vandaag ontdekte ik de site waardoor ik het wiel niet zelf hoef uit te vinden. Althans, er is een begin.
Wanneer je kijkt op de site van de vrienden van het platteland vind je een aantal zelfpluk adressen . Voor wie dit leest en een aanvulling kan geven, graag! Geef een reactie op dit bericht en laat de adresgegevens van het nwe zelfplukadres achter. Zo wordt het wellicht een interessante lijst.