zaterdag 24 januari 2009

travelers lunchbox

Leuke link met weer heeeel veeeel andere links.
Thank you uncle Beefy !

aan tafel bij van Loon


Even een uurtje in een andere tijd. Vanochtend liep ik rond in het schitterende grachtenpand van de familie van Loon. Terug in de tijd waar volwassenen gesoigneerd aan de dis zaten terwijl de kinderen om zes uur grutten met rozijnen te eten kregen. De verhalen van vroeger worden posthuum via een videofilmpje verteld door Dhr. Maurits van Loon, de laatste mannelijke nazaat van de familie.

vrijdag 23 januari 2009

food fotografie

Mooie eetfoto's op de site van fotograaf Mikkel Vang

donderdag 22 januari 2009

chai thee

De ingrediënten Indiase Chai
Voor 2 grote koppen:
250 ml water
1 cm gemberwortel (ongeveer 4 gram)
1 theelepel anijszaad
1 theelepel venkelzaad
1 kruidnagel
halve theelepel kardemonpoeder of twee kardemon peulen
1 peperkorrel (optioneel)
1 theelepel losse thee / 1 zakje
250 ml melk
Je kan er ook nog een halve theelepel kaneel of suiker in doen.

Bereidingswijze Indiase Chai
Kook het water.Schil het stukje gemberwortel, snijd deze in kleine stukjes en doe deze in het water.Doe alle overige kruiden en specerijen er bij.Laat dit even koken (1 minuut). Voeg dan de thee toe. Losse thee kan er los in. Zit de thee in een zakje dompel dan het zakje heen en weer totdat de thee een goede kleur heeft. (Haal de thee niet uit het zakje, thee in zakjes bestaat namelijk voor een groot gedeelte uit gruis).Voeg nu de melk toe, even laten koken en het is klaar. Schenk de Chai door een vergiet in het kopje.

zaterdag 17 januari 2009

TOSCANINI

Na de film "Entre les murs". (studenten lerarenopleiding opgelet : Ga er niet heen!!!) kwamen Judith en ik terecht bij restaurant Toscanini. Tegen onze verwachtingen in was er een tafeltje vrij. Italiaans restaurant Toscanini bestaat al jaren en zit altijd vol. Geheel terecht. De ruimte en de gerechten corresponderen perfect met elkaar. Een licht, sober maar smaakvol ingericht restaurant waar pure gerechten worden geserveerd zonder opsmuk en met immer verse ingrediënten. We vierden alvast een beetje de verjaardag van Emma die zondag jarig is maar zelf pas volgende maand terugkeert van haar verre reis. Het voorgerecht, antipasto misto stemde al vrolijk en tevreden. Een groot bord voor twee met daarop een linzensalade, geroosterde paprika, gebakken courgette en aubergine, romige mozzarella, carpaccio, iets heerlijks met vis en aardappel en nog iets heerlijks wat we niet konden thuisbrengen. Sommige gerechten in restaurants kun je thuis moeiteloos namaken. Op ons mistobord lagen een paar zaken die we niet konden definiëren waardoor kopiëren lastiger wordt. De ravioli met zeefruit en een lasagne met artisjok waren ook weer heerlijk hoewel de ravioli iets minder "al dente" hadden gemogen. We sloten de maaltijd af met een perentaart. Stukjes peer in een zachte amandelcreme omhuld met een perfecte harde wener. Een dineetje waar we blij van werden. Het digesteren moest helaas thuis gebeuren want er stond alweer een gezelschap op onze tafel te wachten.

maandag 12 januari 2009

flapjacks

Onlangs maakte ik een gehaktbrood met havermout in plaats van brood. Vergeleken met het gehaktbrood elders in deze blog vond ik dit recept geen succes. Wat te doen met de resterende havermout? Ik herinnerde me koekjes die mijn moeder vroeger maakte met oa havermout en sesamzaad. Blijken het flapjacks te zijn maar dat wisten we toen niet. Ik vond het recept en ga ze zeker binnenkort maken als er weer wat volk over de vloer komt.
N o d i g :
180 g boter
180 g bruine basterdsuiker
3-5 eetlepels stroop / golden sirop of honing
300 g havermout
óf
250 g havermout
25 g sesamzaad
25 g gemalen kokos
B e r e i d i n g :
• Bekleed een rechthoekige vorm met bakpapier, ± 23x33 cm.
• Verwarm de oven voor op 175 ° C.
• Smelt boter, suiker en stroop samen in een pan.
• Voeg vervolgens de havermout toe en roer de ingrediënten door elkaar.
• Eventueel sesamzaad en kokos toevoegen.
• De massa overdoen in de bakvorm en 20-25 min. in het midden van de oven bakken.
• Laten afkoelen en in vierkantjes snijden.

Na een paar keer proberen nog een volgende variant > van alle ingredënten de helft
en maar 1 lepel stroop of honing. als toevoeging kokos en grof gemalen hazelnoten.
De koekjes lijken nog smakelijker te worden wanneer je de droge ingrediënten, havermout, kokos en stukjes noot even licht roostert in een droge koekepan. Minder stroop/honing geeft een krokanter, minder chewy resultaat.

vrijdag 9 januari 2009

nieuwjaarstraditie

Bij mijn Drentse grootmoeder kregen we vroeger nieuwjaarsrolletjes. Een januari traditie, vooral in het noorden van het land. De opgerolde wafeltjes van het merk Vegter zijn tegenwoordig te koop in heel Nederland. Het verschil tussen knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes is dat de wafels niet of wel zijn opgerold. Hierin komt het verschil tussen het oude en het nieuwe jaar tot uiting. Het knijpertje staat voor het oude jaar, dat als een boekrol is ontvouwen; het rolletje symboliseert het nieuwe jaar dat al zijn geheimen nog in zich verscholen heeft. Er is een site . Het hoofdstuk "gebruikstips" kan nog wel wat creatieve input gebruiken.

dinsdag 6 januari 2009

Galette des rois 2


2 zakjes amandelen, gepeld (a 55 g)
1 vanillestokje, opengesneden
100 g suiker
50 g boter
2 eieren
50 ml rum (slijter)
bloem om te bestuiven
8 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries), ontdooid
Materialen
keukenmachine
lage taartvorm (ca. 24 cm doorsnede), ingevet
1 boon of porseleinen figuurtje
Bereiden
Maal de amandelen tot poeder. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje. Voeg suiker, boter, 1 ei, vanillezaad en rum toe aan de amandelen en draai het in de keukenmachine tot een massa. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol met een deegroller op een met bloem bestoven aanrecht 4 plakjes bladerdeeg tot een ronde lap (circa 28 cm doorsnede). Rol nu een iets grotere cirkel van de overige plakjes baderdeeg. Besmeer de eerste lap met het amandelmengsel. Verstop de boon of het figuurtje in het mengsel. Leg er losjes de tweede lap bladerdeeg over. Splits 1 ei en bestrijk de bovenkant met het eigeel. Snijd met de punt van een mes een patroontje van bijvoorbeeld een ster in het deeg. Bak de koek in 30 minuten gaar. *Een snelle vulling kan worden gemaakt met kant en klaar amandelspijs, goed vermengd met een ei.

maandag 5 januari 2009

pasta 'chi vruoccoli arriminata'


De BBC zond in 1990 een serie kookprogramma's uit met de titel Valentina's Italian Regional Cookery. Valentina Harris maakte een culinaire reis door het schitterende Italië waarbij particulieren met kooktalent en interessante recepten aan bod kwamen. Na afloop van de serie verscheen een boek met de recepten. Een boek dat ik absoluut wilde bezitten. Er zijn kookboeken voor de kijk en kookboeken voor gebruik. Dit boek behoort tot de laatstgenoemde categorie. Na achttien jaar zitten de bladzijden nog net aan elkaar vast maar dan heb je het ook wel gehad. De kaft is spoorloos verdwenen en de inhoudsopgave zit als losse blaadjes tussen de andere pagina's. Prima boek dus. Een gerecht dat ik maakte toen een goede vriend met zijn vriend kwam eten is pasta met gesauteerde bloemkool en sardines. (toen wist ik nog niet dat de vriend in kwestie niks van vis moet hebben).
voor 4 personen : 250ml olijfolie - 3 teentjes knoflook, gepeld en in dunne schijfjes - 2 sardines (uit blik) uitgelekt - 2 eetlepels tomatenpuree, verdund met 3 eetlepels gekookt water - zout&peper - 1 middelgrote bloemkool, in kleine roosjes verdeeld - 1 flinke eetlepel rozijnen - 1 flinke eetlepel pijnboompitjes - 1/4 theelepel saffraanpoeder - 400 gram pasta (korte macaroni) - parmezaanse kaas.
Verhit de olie in een grote pan en voeg knoflook en sardines toe. Laat de sardines zacht worden en uit elkaar vallen. Voeg de verdunde tomatenpuree toe, roer door elkaar en laat dit op zacht vuur, 10 minuten sudderen. Kook intussen de bloemkool halfgaar in 8 minuten. bewaar het kookwater. Voeg de bloemkool bij het tomatenmengsel en laat dit langzaam, compleet gaar worden. Roer tot slot de rozijnen, de pijnboompitjes en de saffraan erdoor. Neem de pan van het vuur maar houd het mengsel warm. Breng het bloemkoolwater weer aan de kook en kook de pasta hierin al dente. Meng de pasta door het bloemkoolmengsel en laat dit na verwarming 4 minuten rusten van het vuur af. Serveer in een verwarmde schaal en dien dit op met parmezaanse kaas naar keuze.

zondag 4 januari 2009

galette des rois

Jaren geleden, het zal begin jaren tachtig zijn geweest was ik met een vriendin in Parijs. Haar broer had zijn leven daar en via hem kwamen we bij Parijzenaars thuis. Tijdens een feestelijk familiediner ter ere van Driekoningenavond en een beetje ter ere van ons bezoek werden er als dessert 2 galettes des rois op tafel gezet. De dochter des huizes stond in de hal en telkens als er een stuk moest worden verdeeld mocht ze een naam van één der tafelgenoten noemen. Wie de feve (boon) in zijn stuk vond kreeg een gouden kroon op. En zo geschiedde het in die dagen dat de broer van mijn vriendin en ik beiden een kroon op ons hoofd kregen. De koning en koningin van het feest. Jaren later kregen ze een relatie en weer wat later kwam er een prinsesje. Het sprookje is inmiddels over. Het recept van de galette volgt.