donderdag 6 mei 2010

De kookboeken in mijn kast II

Op de foto Roald Dahl en zijn kleindochter Sophie.
Negentien jaar geleden kwam het boek "Aan tafel met Roald Dahl"uit. Een verrukkelijk boek dat werd opgedragen aan zijn op dochter Lorina die in 1990 overleed, zevenentwintig jaar oud. Het boek begint met de, door Quentin Blake, getekende Dahl-stamboom waarop ook al de naam Sophie voorkomt .

In het boek van Roald Dahl zijn recepten opgenomen van familieleden, vrienden, bekenden, au pairs en zelfs de geliefde slager. Ook een recept voor "Arnhemse meisjes". een recept dat hij de Arnhemse koekenbakker ontfutselde tijdens een signeersessiebezoek aan de kinderboekenwinkel aldaar. In het boek staan prachtige stilleven-foto's van fotografe Jan Baldwin. Na al die jaren vind ik het nog steeds een feestje om doorheen te bladeren. Juist alle persoonlijke informatie maakt het warm en aantrekkelijk.
Sophie's boek is van deze tijd maar heeft dezelfde warmte en appeal. Haar kook-drive heeft te maken met stemming, gevoel en sentiment. Ze kookt met liefde. Ook in dit boek mooie foto's en raadt eens, ja hoor, wederom van Jan Baldwin. Kennelijk een vriendin van de familie.

Geen opmerkingen: