zaterdag 15 mei 2010

Côte Ouest

cote ouest 2
vlnr. confit canard/steak-frites/asperges-saumon
creme brulee/sorbet-citron
Een eenvoudige klassieke bistrokaart bij Côte Ouest in de Gravenstraat in Amsterdam.
Pal achter de Nieuwe Kerk.

vrijdag 14 mei 2010

miniquiche

Ik heb de muffinvorm als drager van miniquiches helemaal ontdekt. Op een simpele manier zet je in een mum van tijd heel aantrekkelijke taartjes op tafel. Dit keer werden het 3 klassieke Lorraines en 2 met geitenkaas. Van de plakjes bladerdeeg sneed ik de hoekjes af en vlijde ze in de beboterde holletjes van de muffinvorm. Ik roerde 3 eieren los met een scheut room, wat zout en peper. Een paar stukjes geitenkaas in de ene, een paar uitgebakken stukjes spek in de andere. Door het eimengsel ging nog wat nootmuskaat voor de Lorraines. In een voorverwarmde oven van 200 graden, 15 - 20 minuten goudbruin en gaar bakken.

taartje van Holtkamp

Op weg naar m'n schoonmoeder woont meester-koeken-bakker en hofleverancier HOLTKAMP. Hoe kun je daar nou niet naar binnen gaan ?


op de foto cheesecake met framboosgeleilaagje

dinsdag 11 mei 2010

zonnig balletje

In de koelkast een bakje met ruim 300 gram rundergehakt, in een zakje, een bosje verse tijm en een bosje rozemarijn. In de vensterbank een groene bos frisse peterselie. Mmmmm......................Ik denk zon, ik denk Provence. Het worden Provencaalse gehaktballetjes.

In de keukenmachine gingen een wit broodje (100 gram)(zgn Parisienne, mag ook ciabatta) in stukjes. deze werden tot kruim gemalen. Erbij gingen : twee knoflooktenen/1 rode ui in stukjes/flinke hand met platte peterselieblaadjes/de fijngehakte blaadjes van 1 tak rozemarijn/de geriste tijmblaadjes(ong. 1 eetlepel) en rasp van 1 citroen. Dit werd gemalen tot een homogeen mengsel. Het gehakt ging in een kom, peper en zout erover, ei erbij en het brood-kruidenmengsel. (een theelepel mosterd vergat ik jammerlijk) Na het kneden werden er kleine balletjes van gedraaid, bruin gebakken in olijfolie met een klontje boter. Daarna gingen ze, zonder vet, in een ander pannetje waarin net een blik tomatenstukjes was geleegd. Het ruikt hier heerlijk. Ik sta nu op om er één te proeven.

zondag 9 mei 2010

moederdag

Kirsten & Willem Jan
van
GARTINE

Verrassing ! Vanochtend kreeg ik het kookboek van Gartine cadeau van mijn dochter. Zo fijn !

zaterdag 8 mei 2010

Braque

Lovende woorden voor restaurant Braque in de Albert Cuypstraat op het "niet markt" gedeelte. De foto bij de Parool-recensie vind ik erg opwindend door de Parijserige uitstraling. Als we Johannes mogen geloven serveren ze er onder andere een vitello tonnato "to die for" en een overheerlijke bouillabaise. Die overigens niet aan mij is besteed daar ik niet van vis kan genieten. Het dessert in de vorm van een stoofpeertjestatin sla ik daarentegen niet af. Ik wil erheen!

vrijdag 7 mei 2010

kibbeh

kibbeh 006
Ach, wat zal ik er van zeggen. Het ziet er best lekker uit maar ik was er verder niet echt enthousiast over. Kibbeh. Een aangepast recept met kipgehakt uit de laatste Allerhande. Misschien heb ik ook wel een beetje gerommeld met de hoeveelheden hoor. De sla was wel smakelijk. Heb er ditmaal geroosterd amandelschaafsel en feta in verwerkt. Dit omdat die verdomde pijnboompitten al een week niet zijn aangevuld bij Albert Heijn. Leuk verslag van mijn avondmaal, not. Ik denk overigens dat ik de echte kibbeh geen recht doe met bovenstaand verhaal. Het schijnt echt een succesrecept te zijn in het Midden Oosten. Binnenkort maar eens bestellen bij de Libanees.

volkskrantrecept 7 mei


Dit recept van gevulde pasta met citroensaus leest als een lekker hapje en moet dus even worden vastgelegd. Komt ie.
Rasp de schil van een halve grote biologische citroen en pers het sap eruit. Verwarm sap en rasp samen met 75 gram boter. (niet te heet laten worden) Zeef het mengsel en maak op smaak met nog wat citroensap en zout.

Kook 175 gram neutraal gevulde pasta bv met ricotta.
Roerbak 500 gram, grofgehakte, spinazie met 1 teentje knoflook en laat uitlekken in een vergiet.
Maak op smaak met zout en peper.
Meng de pasta met de citroensaus en eventueel 100 gram garnalen.
Verdeel over warme borden, drapeer de spinazie er omheen en Bestrooi met parmezaanse kaas.

n.b. inmiddels hebben we het citroensausje uitgeprobeerd bij gewone, ongevulde, pasta. Er ging nog een flinke hand versgesneden basilicum doorheen en geraspte pecorino.
Verslavend lekker !

donderdag 6 mei 2010

panini



linguini al lemone, semi freddo straciatella met bitterkoekjes en water met een heel mooi
strijklichtje bij Panini
500 gram linguini of een andere pasta50 gram boter 50 gram gemalen Grana Padano kaas200 ml kookroom of lichte room1 eetlepel geraspte citroenschil het sap van 1 citroen3 eetlepels verse kruiden, dit kan een mix zijn peterselie, salie, rozemarijn, jonge uitjes basilicum of wat er voorhanden iszout en peper geroosterde pijnboompitten
Linguini met citroen en kruiden. Dit eenvoudige recept voor pasta, afkomstig uit het zuiden waar de citroenen langs de straat voor het oprapen liggen, is zo simpel te maken en zo heerlijk, dat iedereen hiermee een succesvolle maaltijd op tafel kan zetten.

Liguine al limoneBreng een grote pan water met zout aan de kook en voeg de pasta toe. Kook de pasta 'al dente' volgens de informatie op de verpakking.Intussen smelt je de boter in een bakpan en laat daarna even afkoelen. Voeg de citroenschil, de kruiden, de room en zout en peper naar smaak toe aan de gesmolten boter en roer tot het goed vermengd is. Zet de pan terug op het vuur en laat de sausenigszins inkoken. Haal de pan van het vuur en voeg al roerend langzaan het citroensap toe.Roer de saus voorzichtig door de pasta en strooi tenslotte wat kaas,vers gemalen peper en een restje achtergehouden verse kruiden en de pijnboompitten over de pasta als garnering.Het restant van de kaasapart op tafel zetten.

De kookboeken in mijn kast II

Op de foto Roald Dahl en zijn kleindochter Sophie.
Negentien jaar geleden kwam het boek "Aan tafel met Roald Dahl"uit. Een verrukkelijk boek dat werd opgedragen aan zijn op dochter Lorina die in 1990 overleed, zevenentwintig jaar oud. Het boek begint met de, door Quentin Blake, getekende Dahl-stamboom waarop ook al de naam Sophie voorkomt .

In het boek van Roald Dahl zijn recepten opgenomen van familieleden, vrienden, bekenden, au pairs en zelfs de geliefde slager. Ook een recept voor "Arnhemse meisjes". een recept dat hij de Arnhemse koekenbakker ontfutselde tijdens een signeersessiebezoek aan de kinderboekenwinkel aldaar. In het boek staan prachtige stilleven-foto's van fotografe Jan Baldwin. Na al die jaren vind ik het nog steeds een feestje om doorheen te bladeren. Juist alle persoonlijke informatie maakt het warm en aantrekkelijk.
Sophie's boek is van deze tijd maar heeft dezelfde warmte en appeal. Haar kook-drive heeft te maken met stemming, gevoel en sentiment. Ze kookt met liefde. Ook in dit boek mooie foto's en raadt eens, ja hoor, wederom van Jan Baldwin. Kennelijk een vriendin van de familie.

fantastic mister Fox

Twee tafelmomenten uit de film Fantastic Mister Fox.
Een stop motion animatie productie
naar een boek van de legendarische

woensdag 5 mei 2010

bevrijdingsmaal

Op zo'n 100 meter van het grote drijvende 5 mei-podium op de Amstel zaten wij in de zon in de stuurhut met een drankje en een hapje. een sprankelende wijn met een vleugje sinaasappel, een rucolaslaatje en een geitenkaastaartje. Later in het donker kwam de koningin voorbij varen. We zagen vaag haar contouren en haar wuifende hand. We'll meet again. don't know where don't know when......Leve de vrijheid !

Soprano

We reden en wandelden er tientallen keren langs zonder het op te merken. Lunchrestaurant Soprano. in de Vijzelstraat. De Vijzelstraat is niet gezellig. Je komt er omdat je op weg bent van A naar B. De Vijzelstraat is zelden het doel. Soprano kon daar wel eens verandering in brengen. Gevel en interieur zijn mintgroen. Niet mijn favoriete kleur maar vooruit. Ik wilde persé de gevulde, gefrituurde olijven proberen. Die had ik bij verschillende gelegenheden al eens opgemerkt maar nog nooit geproefd. Een beetje alternatieve bitterbal maar dan gezonder volgens mij. De gevarieerde kaas/vleesplank met wijngeleitjes was heerlijk. er lagen twee gefrituurde broodbeignets bij. een soort oliebolletjes met rozemarijnsmaak. Lekker. Ook de superverse tomatensoep smaakte goed volgens tafelgenoot en het broodje met gegrilde groenten was precies zoals ie wezen moest. De spullen zijn vers. De prijzen zijn schappelijk.En afhalen of laten bezorgen kan ook. Leuk en prima adres en dankzij zichzelf en Johannes Parool hebben ze het druk. Reserveren dus maar!
soprano 015

dinsdag 4 mei 2010

grilled chicken sandwich

Dit recept stond op de blog van pioneer woman. Even snel kopiëren. Het leest als een lekker broodje.

Ingredients
2 whole Boneless, Skinless Chicken Breasts, Pounded To Even Out Thickness
Sliced Sourdough Or Other Crusty Bread
Apricot Preserves
Mayonnaise
Dijon Mustard
Cayenne Pepper (Optional)
Baby Spinach
Red Onion, Sliced Thinly
Preparation Instructions
Season chicken breasts with salt and pepper. Drizzle with olive oil and grill until cooked all the way through. Wrap in plastic wrap and efrigerate until needed.
Combine equal parts apricot preserves, Dijon mustard, and mayonnaise. Add cayenne to taste. Refrigerate until needed.
To assemble, spread apricot sauce on two slices of bread. Add chicken breast, baby spinach, and red onion slices.
Serve cold or drizzle with olive oil and brown on a panini grill.
Serve with kettle-cooked potato chips.

pastasalade

Vier grote, volle handen pasta. (op de foto, half gigli/half farfalle). Pasta koken in flink zout water en iets laten afkoelen. Intussen een sausje maken van een eetlepel goede (liefst zelfgemaakte) pesto, een eetlepel citroensap en een scheut olijfolie. Twee tomaten in kleine blokjes snijden en bij de saus doen.
Een courgette en een aubergine in blokjes snijden en in wat olijfolie gaar bakken. drie paprika's (evt combi van kleuren) en wat kleine franse sjalotten op de bakplaat een half uurtje roosteren op 200 graden in de oven.
De inhoud van de oven pellen en kleinsnijden en met alle andere ingrediënten mengen. Tot slot wat parmezaanse kaas flinters erdoor of verkruimelde fêta.
Er zou ook nog een zak rucola door kunnen en wat geroosterde pijnboompitten. Net zoals de pet staat of er spullen in voorraad zijn. Bon appetit !

maandag 3 mei 2010

salade met krieltjes

Neem een pondje kriel en zet ze op met koud water Aan de kook brengen, twee a drie minuten laten koken, vuur uit en laten nagaren/afkoelen in het kookwater.
Maak een sausje van een eetlepel mayonaise en twee eetlepels yoghurt een eetlepel verse gesneden dille(of ander groen kruid), een flinke theelepel (grove)mosterd en een klein scheutje gembernat om de scherpte er wat af te halen.

Doe hier een fijngenipperde appel bij, 6 fijngesneden cornichons, een eetlepel piepkleine zilveruitjes en een blikje fijne erwtjes.
Snijd de afgekoelde krieltjes steeds in 3 a 4 plakjes, doe ze bij de andere ingrediënten, bestrooi met versgemalen zout en peper en meng het goed door elkaar.

mosterdsoep

Op de site "All the Best" kwam ik een recept voor mosterdsoep tegen. De schrijfster ontdekte de soep tijdens een vliegstop in Amsterdam. Ik plaats het gekopieerde recept (dus in het engels) hieronder.

M O S T E R D S O E P

3 tablespoons olive oil
3 carrots, peeled and diced
1 onion, diced
1 leek, thinly sliced
1/2 small celery root, diced
2 tablespoons flour
1/2 bottle dry white wine
6 cups vegetable stock
4 tablespoons Dijon mustard
2 tablespoons coarse, ground mustard*
1 teaspoon fennel seeds
fresh rosemary sprig
fresh thyme sprig
sea salt
fresh ground pepper


Heat olive oil in a large stock pot. Add all vegetables and sauté until soft, stirring occasionally to prevent sticking and allowing to cook evenly. Add the flour and mix well. Pour in the wine and stir it for a few minutes. Add the vegetable stock and bring to a low boil.Add the thyme, rosemary and fennel seeds and reduce to a simmer for about 30 minutes. Add the Dijon and ground mustard, simmering an additional 15-20 minutes. Remove rosemary and thyme and puree soup in batches. Push the pureed soup through a fine sieve to create a very smooth soup. Rewarm soup if needed. Serve hot with crusty bread.*This is traditionally made with mustard from the Zaan. Any mustard with whole mustard seeds will work well too.Serves 4