vrijdag 26 augustus 2011

FUGU

Vanavond op Canvas om 20.00 uur een programma over Japanse Michelinsterren en de bereiding van Fugu oftewel de dodelijk giftige kogelvis.


Japan kreeg ineens in de Michelingids van 2009 heel veel aandacht. Tokio telde toen maar liefst elf driesterrenrestaurants, terwijl er in Parijs tien stonden genoteerd. Sindsdien is Tokio een trekpleister voor fijnproevers geworden. Dit jaar staat de teller op 320 Michelinsterren, met veertien driesterrenrestaurants.
Kogelvis
Een van de gerechten die in Tokio te verkrijgen zijn is Fugu of kogelvis. Wie de delicatesse wil proeven, speelt wel met zijn leven. Kogelvis is namelijk een van de giftigste dieren ter wereld. Als het gerecht niet goed is bereid, is het dodelijk. De kok die dit gerecht maakt moet dan ook speciaal zijn opgeleid.
Slechts een paar restaurants in Tokio hebben Fugu op de kaart staan. De weinige chefs die de vis mogen bereiden, hebben een streng examen moeten afleggen. De kunst van het bereiden is het vlees van de ingewanden te scheiden zonder dat er een spatje bloed op kleeft.
Fataal
De vis bevat namelijk het gif tetrodotoxine dat in de ingewanden en in het bloed zit. Deze organen worden met grote precisie verwijderd. De kok moet hierbij zeer nauwkeurig te werk gaan, want bij de kleinste vergissing is het gerecht fataal. Het gif heeft een verlammende werking en doet het slachtoffer sterven door verstikking.
Terzake duikt vrijdag in de sterren van Tokio, de keuken achter de sterren en de fascinerende wereld van de Fugu-chefs.

1 opmerking:

Balsemien zei

Ik geloof niet dat ik deze vis ooit zal gaan eten mocht ik toevallig eens in een restaurant in Japan komen waar het op de menukaart staat...