zondag 7 augustus 2011

Rosa & Rita

En ik maar denken dat ik aardig op de hoogte ben van nieuwe spannende eet- en drinkgelegenheden in Amsterdam. Heb ik Rosa & Rita gewoon helemaal gemist. Als ze in september weer open zijn (er wordt nu verbouwd) ga ik er zeker naartoe. En misschien kom ik daar Johannes tegen want ook hij steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken.




Het PAROOL
12-02-2011

Rosa & Rita is een formulezaak, maar wel een bijzondere. De locatie is dat om te beginnen: aan de kop van de Conradstraat (evenwijdig aan de bekendere Czaar Peterstraat), maar met zijn rug naar die straat toegekeerd. De voorgevel is gewend naar de parkeerplaats van Het Parool en al die andere kranten die zich bij ons hebben aangesloten.
Het is een soort hangar, een grote open ruimte met meubilering als een kantine en een volstrekt open keuken. Een blind paard kan er nog geen schade doen - ideaal dus voor journalisten.
Hun slogan is Biefstuk & Pizza, en dat is het dus inderdaad. Ook al gemakkelijk voor wie hier in de buurt werkt. Pure no-nonsense.
De kaart begint met die biefstuk, twee soorten: steak (€9,50) en entrecôte (€11), en daar staat dan bij: 'Frans gesneden'. Omdat geen hond, laat staan een blind paard, weet wat dat betekent, zal ik het uitleggen: Fransen snijden hun 'biefstuk' groot, maar heel dun. Dan leggen ze hem even op de grill en dat is het dan. Wat wij een biefstuk noemen, heet in Frankrijk een pavé, maar daar heb ik u in Beste Johannes al eens over bericht.
Wat je erbij neemt, kies je zelf en betaal je apart: frites met lekkere mosterdmayo voor €3, net als mooie knapperige haricots verts. En dan kun je er voor €1 ook nog een saus bij nemen: beurre maître d'hotel, béarnaise of marchand de vin.
En denk maar niet dat je zo'n klein spoortje saus krijgt - nee, een sauskom vol voortreffelijke béarnaise, met verse dragon, of een perfecte, fors smakende marchand de vin (met onder andere rode wijn en sjalotten).
Als je wilt, kun je er ook nog een salade bij nemen; wij nemen de rucola met citroen, parmezaan en pijnboompitten, als ik me niet vergis aangemaakt met notenolie.
Allemaal niets op aan te merken.
Truffelpizza
Zoals u begrijpt zijn er ook pizza's, zeven verschillende, met delicatessen belegd, van bresaola tot truffel en van worstjes tot buffelmozzarella, allemaal van €7 tot €9.
Overigens krijg je ook zonder dat je pizza eet daar iets van te proeven: warme punten pizzabodem worden hier als brood geserveerd. O ja, de wijnkaart is bescheiden en de wijn komt in de bekende bistroballonnetjes.
Natuurlijk beginnen we met andere zaken. Van de rubriek die ze hier 'vleeswaren' noemen, kiezen we de in Bretagne beroemde paté Hénaff met zijn eigen boerenbrood en cornichons (€5). De saucisson sec (€4) is een mooi stukje droge worst, niet te vers, niet te droog, precies goed.
Prachtig gerookte makreel
Er is ook vis: de gerookte makreelfilet met citroenmayonaise (€4,75) is verrukkelijk, prachtig gerookt (Frank's Smoke House? Minstens zo goed). En dan is er ook een royale octopussalade met citroen en peterselie (en olie) (€6,50), mals, zacht en buitengemeen smakelijk.
Hierbij moet ik nog iets kwijt: bij de formule hoort dat wat je bestelt, meteen en tegelijk op tafel komt. We laten dus deze vier voorgerechten tegelijk komen en snoepen er met zijn tweeën van. En als het op is, bestellen we het hoofdgerecht, in dit geval dus de biefstukken. Even wennen, maar het is ook een manier.
Hoewel we aannemen dat de kazen (camembert, crottin de Chavignol, beide €3,75) en mozzarella met tomaat en basilicum (€4,50) van hetzelfde hoge niveau zijn, kiezen we toch voor de twee taarten: de moelleux chocolat (€4,50), een buitengewoon smeuïge en smakelijke chocoladetaart, en de citroen-meringuetaart (€4,50), die een goede korst en een vulling met een stevige bite (citroen!) heeft.
Er is ook een dame blanche, natuurlijk niet met koude cacaosaus, zoals je tegenwoordig meestal krijgt, maar met warme chocolade (€5,50).
Je kunt wel zien dat hier een echte Fransman, een Breton nog wel, de pollepel zwaait.
Ik denk dat ik voortaan maar vaker zelf naar de krant ga. Dit adres is in al zijn eenvoud niet te versmaden. (JvD)

Geen opmerkingen: