donderdag 18 augustus 2011

MUFFULETTA

Muffuletta is naam van een gevuld brood dat doet denken aan de franse Pan Bagnat.
Een rijk gevuld plat rond brood dat na gevuld te zijn in parten gesneden kan worden en zo een perfect picknick gerecht wordt. De Muffuletta vindt z'n oorsprong in New Orleans en kan, bedenk ik me ineens, heel goed zijn geïntroduceerd door de Fransen zodat die Pan Bagnat misschien wel vader van de Muffuletta is geweest.
Er zijn natuurlijk  zoveel verschillende manieren als er koks zijn om een Muffuletta te maken. De basis bestaat uit een snelle relish gecombineerd met een lekkere kaas en (Italiaanse) vleeswaar. Ik kwam vandaag het volgende recept tegen. :

voor de relish :
een halve kleine bloemkool, in dunne plakken en dan verkruimeld.
1 rode ui, fijn gesnipperd
1 knoflookteen, fijngesnipperd
1 rood pepertje, zonder zaadjes, heeel fijn gesneden
4 theelepels karwijzaad (iets gekneusd) en denk van tevoren even na of je er wel zoveel in wilt doen.
4 theelepels gedroogde oregano
1/2 theelepel rozemarijn
bosje kleingesneden bladpeterselie
4 eetlepels kappertjes (misschien ook iets minder)
100 gram rozijnen
15 zwarte, kleingesneden olijven
15 groene, kleingesneden olijven
200 ml olijfolie
5 eetlepels witte balsamico.
peper en zout.


Meng de hele bliksemse boel in een kom en laat de smaken lekker intrekken. (het beste is altijd een nacht)
Snijd een plat brood (volgens mij is turks brood heel geschikt) doormidden en verwijder zonodig wat broodkruim.
Lepel een laag relish op de onderste helft, bedek met plakken kaas naar keuze en bv een lekkere salami, dan weer relish en dan de bovenste helft erop.
Geef het brood en de vulling even de tijd om aan elkaar te wennen. Zet er even iets zwaars op zodat de smaak van de relish in het brood dringt.
De korst moet nog iets knapperigs hebben, de binnenkant mag zacht en vol smaak.
Volgens mij is dit een picknick topper. Als nou het weer nog meewerkt voor de zomer is afgelopen..............................................

ps . een alternatief recept via : http://www.oprah.com/food/The-Muffuletta-Sandwich

Geen opmerkingen: